Kome i zbog čega smetaju izbjeglice?

Mađarska je podigla žičanu ogradu. Srbija je oštro odbacila takvu ideju, ali su zato neka desničarska udruženja najavljivala protest protiv izbeglica.

Srbija 30.08.2015 | 18:30
Kome i zbog čega smetaju izbjeglice?

Pokreti Naši i Obraz za ponedeljak su najavili skup protiv izbeglica sa Bliskog istoka. Posle zabrane policije su odustali, ali samo privremeno.

"To nije protest protiv migranata, već protiv EU i Amerike koje su unistile Bliski Istok i sada sve te ljude šalju u Srbiju. Mi predlažemo da idu u Hrvatsku, pa neka u Zagrebu grade prihvatne centre", kaže Mladen Obradović iz "Obraza".

Protiv migranata neće protestovati ni Dveri. Neće protiv izbeglica i kažu da im to nije bila namera ali hoće, krajem septembra, protiv Vlade Srbije zbog, kako kažu, katastrofalne politike prema migrantima.

"Ovo je ogromna kriza koja nosi demografske, bezbednosne, socijalne rizike i građani imaju pravo da znaju kakva je namera EU - da od Srbije napravi najveći azilantski centar u Evropi. Mi se ne borimo protiv migranata nego protiv namere Unije da u Srbiji nasele 400.000 migranata", navodi Boško Obradović iz "Dveri".

Ima i onih kojima migranti ne smetaju. I zato beogradski Trg republike koji je danas na 35 stepeni prazan, sutra u 18 sati to neće biti. U to vreme biće održan skup pod nazivom "Solidarnost, a ne mržnja".

"Prvi razlog što su desničari najavili protest protiv migranata, mi mislimo da je to nedopustivo i želimo da pokažemo da ima nas normalnih koji pomažemo migrantima već danima", objašnjva Anita Mitić iz Inicijative mladih za ljudska prava".

Niko iz MUP-a nije želeo pred kameru. Podsećaju na izjavu ministra Stefanovića da su svi skupovi protiv izbeglica zabranjeni te da će se policija ponašati u skaldu sa tim.

Izvor: B92

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

pod

30.08.2015 17:54

Nisu meni izbjeglice krive , nego moja vlada !

ODGOVORITE
Name

Ре

30.08.2015 18:35

Па позови их у кућу, удоми, угости, смјести их.... Буди хуманитаран. Неки су и десет држава превалили бјежећи од рата. Што се не склонише у сусједну државу? Ајфон 6 им је стандардни телефон. Лупају селфије из сваке државе. Кажу да их бијег кошта у просјеку 10.000€ по глави. Код нас пола државе неби имало ни 1000 КМ по глави да морамо негдје. Кажу да је сваки стоти борац ИСИЛ-а послат да регрутује по Европи и да је сруше изнутра. Па кад почну сјећи главе по Европи и вршити нападе ти и даље овде кмечи како ти је влада крива! Шта си урадио против владе? Којим демократским путем их рушиш? У којој си организацији да би помогао народу? Или само као и већина овде кмечиш како ти је лоше и како су сви криви и да их треба затворити. А Арапи раде ли раде.... По Палама купују земљу, око Прибоја више не знаш у којој си држави кад видиш становнике...ускоро и 20ак хиљада нових Арапа стиже да остану овдје и да се размножавају.

Name

Михаило Микић

30.08.2015 19:18

Толико велики број избјеглица Србија не може да прими и при томе да буде безбедна. Ту истину зна веома добро и "Влада" Србије која се налази сада због своје неспособности изложена критици својих грађана и похвалама ЕУ која гледа по сваку цијену да заштити себе од прилива толиког броја избјеглица које ни цијела Европа не може успјешно апсорбовати а камо ли Србија.Приче о томе како ће избјеглице када добију азил напустити Србију је превара и обмањивање грађана Србије који требају да знају да по Међународним Законима избјеглице имају право да остану у земљи која је њима азил дала ако друге земље избјеглице неће да приме из политички, економски, здравствених или неки други разлога. Зато није поштено од ЕЗ нити од владе Србије што лажу и обмањују и избеглице и необавештеном грађане Србије. Нису нама криве избјеглице које се попут дављеника хватају за сламку већ подземне силе самога пакла које су својом политиком довеле до страдања народа на Блиском Истоку. Избјеглице такође требају да знају да Србија није у стању ни својим грађанима да обезбеди посао,здравствено осигурање и друге социјалне повластице које жељно очекује сиротиња раја а камо ли још да испуни своје међународне обавезе према избеглицама које буде примила код себе. То је истина којој се мора погледати у очи ако желимо добро и себи и другима у овом случају несрећним избеглицама које су плански усмерене од тајних владара из сенке према Србији да у њој остану и тако докрајче СРБство и Србију у којој и сада велики број други несрбски народа чине скоро половину њезиног садашњег становништва!

Name

Aa

30.08.2015 18:09

Nemam protiv da dodju i prodju ali naseljavati ih kao sto to neki zagovaraju to već nije dobro. Stalno pišem pogledajte gdje je manastir Krka koliko je prije 70 godina tamo bilo Srba a koliko ih je danas. Ako migranti ostanu u Srbiji zamislite gdje će Srbija biti za 70 godina...

ODGOVORITE
Name

ilija

30.08.2015 18:33

Dveri su u pravu. Ni prstom nisu mrdnuli da zaustave progon srba iz hrvatske a sad traže da mi zbrinemo izbeglice koje su oni oterali od kuce.. Sramota.

ODGOVORITE
Name

daleko im kuća....

30.08.2015 19:18

Kome ne smetaju neka ih primi u svoju kuću, a onda da se ne buni kada mu budu nametnuli svoja pravila ponašanja i običaje. Nisu to naša braća iz Krajnje ili sa Kosova, već ljudi sa kojima nemamo ništa zajedničko, a najmanje zajednicku vjeru.

ODGOVORITE