Analiza: Ko su favoriti iz sjenke na ovogodišnjem US Openu?

Žreb za ovogodišnji US Open je održan u četvrtak, većina igrača već može da počne da planira taktiku za poslednji Grend slem u sezoni, a mi vam donosimo imena tenisera koji mogu biti potencijalna iznenađenja i nagazne mine za favorite.

Fudbal 28.08.2015 | 23:15
Analiza: Ko su favoriti iz sjenke na ovogodišnjem US Openu?

Igrači i igračice koji su bljesnuli prošle godine na većim turnirima nisu ispunili velika očekivanja sportske javnosti ove godine. Judžini Bušar ima negativan odnos pobeda i poraza, a pre nešto više od godinu dana igrala je finale Vimbldona. U muškoj konkurenciji ima više razočaranja, pošto Nik Kirijos sve više pažnju javnosti privlači nesportskim ponašanjem i ispadima, nego rezultatima.

Miloš Raonić je prošle godine došao do četvrtog mesta na ATP rang listi, mada su ga povrede sprečile da ove godine barem ponovi svoje rezultate. Kompas je potpuno izgubio i Gulbis, a prepoznatiljivu igru je pružio jedino na ovogodišnjem izdanju Rodžers kupa.

Veliki turniri su međutim pravo mesto da se iznenađenja dese, pošto se igra na dva, odnosno, tri dobijena seta. Zato vam mi dajemo nekoliko imena koja mogu da pomrse konce igračima od kojih se očekuju da uđu u samu završnicu takmičenja.

Grigor Dimitrov
Iza Dimitrova je teška godina, kako u tenisu, tako i u privatnom životu. Marija Šarapova i on su objavili pre oko mesec dana da su stavili tačku na svoju vezu. Ali ga to nije omelo da u Sinsinatiju pruži, možda i najbolju igru ove godine protiv Endija Mareja. Malo je falilo i da izbaci Mareja iz daljeg nadmetanja, ali nije ostao dovoljno fokusiran. Na konferenciji za novinare je čak i Škot pohvalno govorio o njegovoj igri u tom meču. Ova godina, definitivno, nije bila ,,njegova’’, ali možda će mu energija u Njujorku odgovarati, pa i spasiti lošu sezonu.

Džon Izner
Jedna činjenica ide u njegovu korist, a to je rano ispadanje u Sinsinatiju, jer to znači da odmoran dolazi na terene Flešing Medouza. Kada u svom delu žreba imate džina poput Iznera, protiv koga su taj-brejkovi neizbežni, morate naći način da obnovite izgubljenu energiju, pošto se uglavnom igra samo u vašim servis gemovima. Izner po pravilu najbolje igra na US openu, pa može biti pretnja i najboljim igračima. Pored toga što je odmoran, ima i dobar odnos pobeda i poraza na američkoj turneji, gde je pobedio 11, a izgubio 3 puta.

Borna Ćorić
Bio bi veliki šok, ali Borna Ćorić je pokazao da ima ,,glavu’’ i igru za velike pobede. On već ima dve pobede protiv top 5 igrača, a uspeo je da pobedi i veterana Tomija Robreda u pet setova na Rolan Garosu. Osamnaestogodišnjak je već igrao na Grend slemovima, tako da ima iskustvo igranja na velikim pozornicama. Jeste veoma mlad, ali ako iko od mlađe garde ima štofa da ravnopravno parira favoritima, onda je to on.

Aleksandr Dolgopolov
Napravio je iznenađenje pobedivši Berdiha u Sinsinatiju, a zamalo da mu to pođe za rukom i u polufinalnom duelu sa Novakom Đokovićem. Đoković se ,,na mišiće’’ izvukao iz neprijatne situacije, ali je ovo drugi put ove godine da Dolgopolov muči najboljeg na svetu. Toplo-hladni Ukrajinac može svima da zagorča život kada mu je dan, pa čak i najbolje na svetu, zato se od njega očekuje i neočekivano.

A kod dama je situacija sledeća:

Jelina Svitolina
Svitolina ima slab servis, a takođe nema udarac po kome je prepoznatljiva i kojim može da ugrozi protivnice. Njena prednost je što ona ne daje besplatne poene i pokušava da stigne svaku loptu. Uprkos nedostatku glavnog oružja, Svitolina ima dobru igru sa osnovne linije, što će biti i najveći problem za protivnice koje ne mogu da je izbace iz ravnoteže nekim oštrim dijagonalama ili čestim promenama ritma. Velika prednost joj je što može da poentira iz bilo kog ugla terena, i što veoma brzo prelazi iz defanzive u ofanzivu.

Belinda Benčič
Ova devojka je pravo osveženje sezone. Napokon možemo da kažemo da imamo nekoga dostojnog da u vremenu koje dolazi zameni velike teniserke. Belinda je ove godine u Torontu pobedila Serenu Vilijams, a na putu do finala i pet finastkinja Grend slem turnira. Mnogi od nje očekuju da stigne do druge nedelje takmičenja u Njujorku, ali će prvo morati da se izbori sa pritiskom. Ako uspe u tome, onda će nam biti jasno da je zvezda rođena.

Karolin Garsija
Pobede protiv Sabine Lisicki, Petre Kvitove, Timee Baščinski, Ane Ivanović i mnogih drugih bolje rangiranih teniserki govore nam da je možda ovo vreme kad će ona zasijati. Ove sezone je imala dobre rezultate, ali fali baš taj jedan koji će joj prokrčiti put do samog svetskog vrha. Da li je za nju to ovogodišnji US open, saznaćemo u narednim danima.

Šta vi mislite, ko od ovih igrača može da pobedi, na papiru, bolje tenisere i teniserke? Imate li i vi neke igrače za koje mislite da će biti iznenađenje na ovogodišnjem izdanju US opena?

Komentari / 0

Ostavite komentar