Analiza žrijeba za LŠ: Grupa D je pakao, Jokan na Murinja, Van Gal može da peva!

Samo jedno je zagarantovano - spektakl! Kuglice se urotile protiv vicešampiona Evrope! Juventusu grupa teška kao finale sa Barselonom, nagrabusila i Roma, Đavolima rajski žreb!

Fudbal 28.08.2015 | 08:00
Analiza žrijeba za LŠ: Grupa D je pakao, Jokan na Murinja, Van Gal može da peva!

Juventus, Mančester Siti, Sevilja i Borusija iz Menhengladbaha čine najjaču grupu Lige šampiona! Slobodno možemo da kažemo da žreb nijednom od ovih ekipa nije bio naklonjen, te da nas čeka pravi pakao u svih 12 mečeva D grupe!

Naš utisak je da je grupa E tek nešto slabija. Branilac titule Barselona svakako je najveći favorit, Leverkuzen i Roma boriće se za drugu poziciju, a BATE Borisov teško da će imati šta tu da traži. Verovatno najatraktivije dvomeče prve faze videćemo u A i F grupi. Real će PSŽ, a Bajern na Arsenal. Ta četiri tima ne bi trebalo da imaju problema da prođu dalje, s obzirom da su im rivali Šahtjor i Malme (A), odnosno Olimpijakos i Dinamo Zagreb (F).

Mančester Junajted pronašao je ponajbolje od svih favorita, a neće biti preteško ni Čelsiju koji će na megdan Jokanovićevom Makabiju, Portu i kijevskom Dinamu.

Najujednačenije grupe verovatno su C i H, ne računujući onu paklenu...

Grupna faza Lige šampiona počinje utakmicama prve runde koje su na programu 15. i 16. septembra. Posle šest kola biće poznata imena 16 najboljih timova Evrope, a oni će se naći u žrebu 14. decembra. Nakon pauze nešto kraće od tri meseca takmičenje se nastavlja sredinom februara.

Finale 61. izdanja elitnog evropskog takmičenja na programu je 28. maja na San Siru.

GRUPA A
Pari Sen Žermen
Real Madrid
Šahtjor
Malme

GRUPA B
PSV Ajndhoven
Mančester Junajted
CSKA Moskva
Volfzburg

GRUPA C
Benfika
Atletiko Madrid
Galatasaraj
Astana

GRUPA D
Juventus
Mančester Siti
Sevilja
Borusija Menhengladbah

GRUPA E
Barselona
Leverkuzen
Roma
BATE Borisov

GRUPA F
Bajern Minhen
Arsenal
Olimpijakos
Dinamo Zagreb

GRUPA G
Čelsi
Porto
Dinamo Kijev
Makabi Tel-Aviv

GRUPA H
Zenit
Valensija
Lion
Gent

Staru damu čekaju teške muke u grupi D, Vučica takođe loše prošla, Mančester dobio najlakšeg rivala iz prvog šešira.

Spektakl može da počne! Žrebom u Monaku izvučene su grupe Lige šampiona za sezonu 2015/2016, a najveću pažnju u prvi mah izazvala je grupa D, koja je proglašena za takozvanu "grupi smrti", dok je od svih velikana, barem na prvi pogled, najbolje prošao Mančester junajted.

U pomenutoj grupi D "nadrljao" je aktuelni vicešampion Evrope, koji će put do nokaut faze morati da pronađe u konkurenciji Mančester Sitija, Sevilje i Borusije iz Menhengladbaha. Stara dama će imati pakleno težak zadatak da elimiše ekipe sa ogromnim ambicijama u ovoj sezoni.
"Mu smo Juventus i doživljavamo svakog protivnika na pravi način, pa ćemo videti šta će se destiti. Znamo da moramo u narednu rundu, mada je činjenica da nema slabe ekipe u grupi", rekao je generalni direktor Juvenstusa", Đuzepe Marota.

Građani su prošle sezone probili led što se tiče prolaska grupne faze takmičenja, nakon čega su eliminisani od Barselone, ali sada žele da naprave još značajniji korak i konačno ostavi veliki trag na međunarodnoj sceni.

Sevilja je u Ligu šampiona ušla kao apsolutni vladar Lige Evope, pa sada želi da potvrdi kvalitet i na najvećoj sceni. Ekipa Unaja Emerija je već u Superkupu Evrope pokazala da će biti više nego dostojan protivnik svakom od najvećih klubova Starog kontinenta, a dominacijom u Ligi Evrope u prethodne dve sezone stekla je epitet pravog mahera za evropska takmičenja.

Nemački klubovi Volfzburg i Borusija iz Menhengladbaha još pre samog žreba bili su okarakterisani kao prave "bombe" iz četvrtog šešira, koje su želeli da izbegnu svi velikani, ali je Juventus imao najmanje sreće, pogotovo što je pre toga za rivale dobio Mančester Siti i Sevilju. Gladbah je u potpunosti razočarao na startu Bundeslige, doživeo je dva prilično neugodna poraza od Borusije iz Dortmunda i Majnca, pa je krajnje vreme da već od ovog kola krene sa podizanjem forme, kako bi spremno dočekao početak elitnog klupskog takmičenja, koje je zakazano za 15. septembar.

NAGRABUSILA I ROMA

Dva italijanska predstavnika definitivno nisu imala sreće na današnjem žrebu u Monaku. Rimljani su sasvim sigurno zadovoljno trljali ruke kada su videli da su izbegli grupu A, gde su Real Madrid i Pari Sen Žermen, ali su onda otišli u grupu E, gde su prvak Evrope Barselona i Bejer iz Leverkuzena, kao i BATE Borisov, koji je sinoć eliminisao Partizan u Humskoj.

Rimljani su već u predsezoni osetili snagu katalonskog velikana, od koga su na trofeju Đoan Gamper poraženi sa laganih 3:0, a pre samo nekoliko dana bili su u prilici da u Večnom gradu vide i Bajer iz Leverkuzena, koji je u plej-ofu za plasman u Ligu šampiona eliminisao ljutog rivala Vučice Lacio. Aspirndžije se nisu baš u blistavom izdanju predstavile rimskoj publici pošto su na Olimpiku pre devet dana poraženi sa 1:0, ali su zato sinoć na Baj Areni pokazali da su za klasu kvalitetniji tim od izabranika Stefana Piolija.

Sa kvalitetom beloruskog šampiona BATE Borisova ljubitelji fudbala u našoj zemlji imali su priliku da se upoznaju u mečevima sa Partizanom. Izabranici Aleksandra Jermakoviča su potpuni autsajder u ovoj grupi, ali su već prilično iskusan učesnik elitnog takmičenja i tim koji bi možda mogao da pomrsi konce Romi ili Bajeru na svom terenu.

VAN GAL BLISTA OD SREĆE

Ako se za nekog od evropskih giganta može reći da je imao sreće onda je to u pitanju Mančester junajted. Izabranici Luja van Gala iz prvog šešira su izvukli najlakšeg mogućeg rivala PSV Ajndhoven, iz trećeg CSKA iz Moskve, a iz četvrtog Volfzburg. Daleko od toga da će Crveni đavoli lagano protrčati kroz grupu B, ali su bez premca najkvalitetniji tim i moći će apsolutno da odlučuju o svojoj sudbini.

PSV svake godine kao po pravilu ostane bez nekog od najboljih igrača, a ovoga leta je to bio slučaj sa Memfisom Depajom, koji je upravo bio veliko pojačanje Junajteda u ovom prelaznom roku. I pored toga, Filipsovci će biti resprektabilan rival u ovoj grupi, ali pre svega na svom stadionu, gde će pokuašti da potraže bodove za plasman u narednu fazu.

CSKA iz Moskve je u mečevima sa Sportingom iz Lisabona pokazao da bi ove sezone mnogi velikani mogli da se okliznu u glavnom gradu Rusije, a sami protivnici u ovoj grupi sigurno će silno motivisati pulene Leonida Sluckog da potraže put do osmine finala.

Sličnih ambicija biće i nemački Volfzburg, koji je definitivno ostao bez svog najboljeg igrača Kevina de Brujnea, ali će u poslednjih nekoliko dana prelaznog roka 80.000.000 evra sigurno utrošiti u nekoliko kvalitetnih pojačanja, kako bi stvorili tim koji bi bio dostojan borbe za plasman u nokaut fazu.

JOKANOVIĆ STIŽE NA STAMFORD, MAKSIMOVIĆ NA KALDERONU, ĐURĐIĆ I RODIĆ U MADRIDU I PARIZU

Slaviša Jokanović je na fantastičan način obezbedio plasman u Ligu šampiona, eliminisavši favorizovani Bazel u plej-ofu, a prava nagrada za to stigla je na žrebu za grupnu fazu. Makabi iz Tel Aviva biće u prilici da gostuje Čelsiju na Stamford Bridžu, baš kao i Portu na Dragau, a ništa manje neće biti zanimljiv ni izlet u Kijev, gde će ih dočekati Dinamo. Objektivno gledano Makabi je apsolutni autsajder u ovoj grupi, ali je tako bilo i pred prvi meč sa Bazelom, baš kao i pred revanš u Plzenju, u trećem kolu kvalifikacija.

Malme je u trećem kolu kvalifikacija, a zatim i u plej-ofu pokazao da je na svom terenu u stanju da uzme meru izuzetno kvalitetnim ekipama kao što su Salcburg i Seltik, pa nema sumnje da će se ekipa srpskih internacionalaca Nikole Đurđića i Vladimira Rodića pokušati da se isprsi i pred Pari Sen Žermenom i Realom iz Madrida. Ipak, realno je da Šveđani nemaju šta da traže protiv dva kandidata za samu završnicu takmičenja, a vrlo tešlo i protiv Šahtjora, koji poseduje izuzetan kvalitet.

Zlanti srpski Orlić Nemanja Maksimović doneo je Astani, ali i kazahstanskom fudbalu, istorijski plasman u grupnu fazu Lige šampiona, a sada će sa svojim timom biti u prilici da igra sa vrlo atraktivnim rivalima kao što su Benfika, Atletiko Madrid i Galatasaraj.

U grupi F Bajern i Arsenal su veliki favoriti za prolazak u narednu rundu, isped Olimpijakosa i Dinamo Zagreba, dok će u grupi H Lion pokušati da pomrsi konce Zenitu i Valensiji. Belgijski šampion Gent ovde, ipak, nema šta da traži.

Komentari / 0

Ostavite komentar