Analiza: Daleko je ta Liga šampiona!

Pobeda bez sjaja! Tek ulaskom Saše Ilića u drugom poluvremenu Partizan počeo da igra fudbal, a golovima Petrovića i Šaponjića crno-beli stigli do utešne pobede - 2:1.

Fudbal 28.08.2015 | 00:00
Analiza: Daleko je ta Liga šampiona!

Crno-beli takmičenje nastavljaju u Ligi Evrope, posle pirove pobede nad BATE-om (2:1) u revanšu baraža za Ligu šampiona. Partizan nema kvalitet za elitno takmičenje, to je sada jasno posle dvomeča sa iskusnim i “namazanim” rivalom iz Belorusije. Prema prikazanoj igri u Borisovu, ali i večeras u Beogradu, crno-beli idu tamo gde im je i mesto u “utešnu” Ligu Evrope, a elitno takmičenje ipak pripada nekim ozbiljnijim klubovima. Slabu utehu može da predstavlja sjaj u finišu i evrogol makazicama mladog Šaponjića koji je podgrejao nadu u Humskoj.

Kao što je jedan deo javnosti smatrao, pokazalo se na stadionu u Humskoj da je Partizan svoju šansu u ovom dvomeču propustio pre osam dana u Belorusiji, kada je malo nedostajalo da ostane neporažen. Vrlo moguće da bi se u tom slučaju sada pevala druga pesma.

Od prvog minuta večerašnje utakmice igrači Partizana su, osim Abubakara Oumarua, bili nervozni, a često su delovali i preplašeno kao da je sa druge strane Real Madrid ili Barselona.

Vezni red I odbrana su gubili lopte, tačnije servirali ih protivničkim igračima, umesto svojim napadačima. Doduše, Partizan faktički I nije imao napadača jer je Valeri Božinov pružio još jednu katastrofalnu partiju u Evropi. Stvari su za nijansu postale bolje ulaskom Ivana Šaponjića u igru u finišu prvog poluvremena kada se Bugarin povredio.

Šampion Belorusije, sa druge strane, tačno je znao po šta je došao u Beograd i kako da ostvari taj cilj. U svakom duelu su Belorusi delovali da su za nijansu brži I jači od fudbalera srpskog šampiona. A upravo ta nijansa je ono što razlikuje najbolje od ostalih.

Gol koji je postigao Igor Staševič posle greške kompletne odbrane crno-belih i loše postavljene ofsajd zamke bio je najbolja potvrda i dokaz kvaliteta i iskustva ekipe koja godinama unazad zna kako se dolazi do Lige šampiona. Partizan je standardno počeo da igra tek ulaskom Saše Ilića u 63. minutu, posledica toga bio je izjednačujući pogodak Nemanje Petrovića. Tu se, međutim, sve završilo.

Mogao je Partizan prvi do gola, ali je Andrija Živković u šestom minutu glavom šutirao preko gola iz idealne situacije I praktično od tog trenutka kola crno-belih su krenula nizbrdo. Kada se pogleda iz sadašnje perspektive, ipak se čini da bi to vođstvo predstavljalo neku vrstu fatamorgane, odnosno iskrivljene slike jer je Partizan bio lošiji rival. Kao što i konačan rezultat predstavlja izvesnu fatamorganu, mada su crno-beli zaslužili ovu pobedu zbog toga što nisu gubili nadu.

BATE je još jednom, kao i Vojvodina u prvenstvu Srbije, ogolila sve nedostatke Partizana, pogotovo štopersko tandema Fabrisio-Balažic koji je malo, malo ispadao iz igre. Mnogo posla je pred Zoranom Milinkovićem, a sada je postalo kristalno jasno valjda I svima iz uprave da mora da se radi brzo u finišu prelaznog roka kako bi za Ligu Evrope bila konkurentnija.

Žreb za grupnu fazu takmičenja za Ligu Evrope je u petak, a Partizan će biti u četvrtom šeširu.

Komentari / 0

Ostavite komentar