Tuka o optužbama Francuza: Od mene ima "mahanje"!

Bronzani bosanskohercegovački atletičar sa Svjetskog prvenstva u Pekingu Amel Tuka prokomentarisao je optužbe za doping koje je na njegov, ali i na račun Poljaka Adama Šota, izrekao Francuz Pjer Ambros Bose.

Ostali sportovi 28.08.2015 | 12:15
Tuka o optužbama Francuza: Od mene ima "mahanje"!

Petoplasirani na trci na 800 metara razočaran zbog vlastitog neuspjeha "opleo" je po Tuki u izjavi francuskim medijima.

"Atletičar koji se pojavio niotkud i koji je za kratko vrijeme popravio lični rekord za nevjerovatne tri sekunde i 61 stotinku mora uzimati doping. Niko ne može to napraviti drugačije", rekao je Bose, misleći na Tuku.

Televizija "N1" kontaktirala je "kakanjsku raketu" i pitala za komentar povodom ovih optužbi.

"Čuo sam tu informaciju i nasmijao se. Mi imamo redovne doping kontrole. U 10 dana u Pekingu, četiri puta sam imao kontrolu. To je sve crno na bijelo. On je razočaran, Francuska ulaže mnogo novca u njega, obećao im je medalju, pa ga nekako razumijem. Ja ću njega opet pozdraviti", izjavio je Tuka.

Tvorac istorijske medalje za Bosnu i Hercegovinu u "kraljici sportova" se još jednom osvrnuo i na veliki uspjeh, a posebno je srećan zbog činjenice da je dobio sijaset čestitki iz bivše Jugoslavije.

"Presretan sam i prezadovoljan onim što sam napravio. Disciplina 800 metara je najzahtjevnija disciplina u atletici, a ja sam tu tek šest godina. Iznenadio sam sebe, ali vjerovao sam u to kao i moj trener. Dobio sam veliki broj lijepih poruka i čestitki od naših komšija iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore", dodao je bh. atletičar.

Tuka je podvukao i da je ova godina za njega sezona "iz snova".

"Nije lako trčati tri trke u četiri dana. Ova sezona mi je sezona iz snova. Nosim bronzu sa mog prvog Svjetskog prvenstva. Ovo je meni motiv da radim jače i bolje. Svjestan sam da mi treba još treninga kako bih se spremio za Evropsko prvenstvo u Amsterdamu i Olimpijske igre naredne godine, a sada me očekuje miting Dijamantske lige", izjavio je Tuka.

AGENCIJA ZA ANTIDOPING: TUKA JE ČIST!

Agencija za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine u saopštenju je navela da je rezultat testiranja na doping Amela Tuke bio negativan.

"Prema našim informacijama, Amela Tuku su u ovoj godini testirali i u Turskoj, a nedavno u Monaku, gdje su rezultati takođe bili negativni. Naravno da će Amel Tuka biti testiran i u Pekingu, najvjerovatnije više puta. Amel Tuka je kao član Registrovane test grupe sportista u BiH (RTG) profesionalno ispunjavao sve obaveze prema Agenciji za antidoping kontrolu BiH i predstavlja primjer vrhunskog sportiste i profesionalca", navedeno je u saopštenju Agencije koja je ovom prilikom čestitala Amelu na bronzanoj medalji.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

BL

28.08.2015 11:04

Tuka leti,nisi ni vidio Francuski trute.

ODGOVORITE
Name

normalan

30.08.2015 06:06

A tvoj pogled nije dobro dalje od tvog dvorišta noju jedan....za razliku od tebe bio je bar u komsiluku Monaco i pobijedio....naravno ti i neznas gdje se nalazi Monaco