Uskoro optužnica za otmičare male Maše

Tužilaštvo za organizovani kriminal privelo kraju istragu o kidnapovanju devojčice iz Beograda. Uhapšeni Francuzi najverovatnije će odgovarati samo za krivično delo otmice.

Srbija 27.08.2015 | 17:10
Uskoro optužnica za otmičare male Maše

Tužilaštvo za organizovani kriminal za desetak dana podići će optužnicu protiv troje francuskih državljana zbog kidnapovanja dvoipogodišnje Maše Prenković iz Beograda - saznaju "Novosti". Sebastijan Branši, Aleksija Sandrin Goden i Emelin Kristel Eje terete se da su kao pripadnici kriminalne grupe 13. marta ove godine u beogradskom naselju Braća Jerković otrgli devojčicu iz ruku majke.

Pravi motiv otmice javnost još ne zna. Aleksija Sandrin i Emelin Kristel ispričale su da je Maša kidnapovana jer liči na njihovu unuku, odnosno ćerku, dvoipogodišnju Amber. U toku je bila parnica kome će mala Francuskinja pripasti i oni su hteli da je "podmetnu" tokom DNK analize. Branši se branio ćutanjem, a dve žene su njega optužile da je sve smislio.

Iz Francuske se još čeka neka dokumentacija, ali to neće uticati na podizanje optužnice. Tamo su ispitani svi relevantni svedoci, čak i Aksel Majan, bivši muž Emelin Kristel, otac male Amber.

U međuvremenu, francuski sud je odlučio da starateljstvo nad devojčicom dobije Majan, čije je očinstvo potvrđeno DNK analizom, posle hapšenja troje Francuza u Srbiji. Nju redovno posećuju tetke sa majčine strane.

Znam tačno kroz kakav pakao je prošla porodica Prenković i voleo bih da upoznam njihovu malu Mašu - ispričao je nedavno za "Novosti" Majan. - Moja ćerka Amber i njihova devojčica neverovatno liče. Kada sam gledao snimak hapšenja moje bivše žene Emelin, njene majke i očuha, i video devojčicu koju su pokušali da otmu počeo sam da plačem. Bio sam uveren da je to moje dete.

Ovaj mladić iz gradića Remulen i dalje ne može da veruje na šta je sve bila spremna porodica njegove bivše žene. Aksel i Emelin živeli su u Pon di Garu sa njenom porodicom. Aleksija i Sebastijan, Emelinina majka i očuh, mešali su se u sve, naređivali šta će ko da radi, kako da živi...

Emelin je imala dozvolu da u kući napravi vrtić, ali nije bilo uslova, pa su joj taj papir uzeli - ispričao je Aksel. - Radovali smo se mnogo kada je ostala trudna. Ipak, problemi sa njenom porodicom bili su sve veći. Nisu me prihvatili...

Čak i kad se Amber rodila, problemi nisu nestali. On i Emelin su se razišli nešto pre toga. Nisu mu dozvoljavali da viđa devojčicu uz tvrdnju da on nije otac. Kada je započet sudski proces skovali su plan da "podmetnu" drugu devojčicu zbog utvrđivanja očinstva.

Mala Maša, zahvaljujući brzoj intervenciji policije, pronađena je i oslobođena posle tri sata od otmice, na auto-putu Beograd - Zagreb, kod skretanja za Sremsku Mitrovicu. Majan i sam veruje da je zamena zbog DNK analize, prvobitan motiv kidnapovanja srpskog deteta, koje neverovatno liči na njegovo.

Mogli su da me prevare, jer je sud tražio samo DNK analizu mene i Amber - ispričao je ovaj bivši šampion Francuske u kartingu.

e i Emelin. Ne znam šta su nameravala da urade posle sa malom Mašom. Kada je bilo suđenje oko starateljstva čuo sam da su, navodno, hteli da je negde ostave. Poznavajući njih, ne verujem da su hteli da je zadrže.

U istražnim krugovima u Francuskoj "vrti" se mnogo ozbiljnija verzija, po kojoj su ovo troje kidnapera nameravali da je "daju jednom Amerikancu". Vodi se istraga oko ove teze kako bi se proverila njena istinitost i dao odgovor, ukoliko je tačna, da li je reč o trgovini ljudima ili usvajanju deteta. Mnogo jasnije će biti kada počne suđenje, pa javnost bude imala uvid u sva operativna saznanja i dokaze istražnih organa dveju zemalja.

TOKOM ovog meseca Aleksiju i Emelin je trebalo da posete bivši suprug i ćerka, odnosno otac i sestra, međutim, nisu uspeli da usklade obaveze, zbog čega su odložili dolazak. Kako za "Novosti" kaže njihov branilac, advokat Irina Borović, jedni drugima šalju pisma, pa su na taj način u kontaktu.

Njih dve su sada u malo boljem psihičkom stanju, ali im je i dalje teško u pritvoru - naglašava Irina Borović. Aleksiji su nedavno doveli neuropsihijatra, koji joj je prepisao terapiju. Dodatno im otežava to što od hapšenja njih dve nisu u kontaktu, jer tako nalaže zakon.

Smeštene su u posebne ćelije, a ne mogu da se vide ni prilikom redovnih šetnji. Nadam se da će neko od porodice, sa kojima smo u redovnom kontaktu, uskoro doći da ih obiđe. Bilo je problema sa paketima koje su im slali, jer su se negde bili zagubili, a samo na taj način one mogu da dođu do garderobe, cipela, sredstava za higijenu.

Izvor: Novosti

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Roditelj

28.08.2015 09:21

Treba ih osudit na dozivotnu.

ODGOVORITE