Merkel: Srbija ispunila mnoge preduslove

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da ne može da kaže tačan datum kada će da bude otvoreno prvo poglavlje u pregovorima Srbije sa Evropskom unijom, ali da su za to stvoreni mnogi preduslovi.

Srbija 27.08.2015 | 16:50
Merkel: Srbija ispunila mnoge preduslove

Mnogi preduslovi su stvoreni kako bi se otvorilo prvo poglavlje. Mogu reći da ćemo biti fer i možete da računate na to, nećemo izmišljati nove uslove, rekla je Angela Merkel na konferenciji za novinare u Beču.

Ona je navela da će se prvo uraditi analize onoga što je urađeno i istakla da je Srbija sada mnogo bliže otvaranju poglavlja nego što je bila pre potpisivanja sporazuma sa Prištinom.

U svakom slučaju za Srbiju je taj momenat otvaranja poglavlja bliži nego pre 20 sati, rekla je Angela Merkel.

U Briselu su premijeri Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Isa Mustafa, postigli sporazum o Zajednici opština sa srpskom većinom, energetici, telekomunikacijama i mostu na Ibru u Mitrovici.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je danas zadovoljstvo dinamičnom saradnjom u regionu zapadnog Balkana istakavši da EU mora podržati nadu i budućnost regiona, što već i čini.

Ona je na konferenciji za štampu po završetku Samita o zapadnom Balkanu, ukazala da su se premijeri regiona, bez prisustva austrijskog i nemačkog kancelara, kao i predstavnika Evropske komisije, sastajali i razgovarali o problemima.

Zahvaljujući tome sada imamo niz rezultata, kao što je današnje potpisivanje sporazuma o razmeni mladih. Moramo podržati nadu i budućnost u regionu, a to EU već čini - poručila je Merkelova, koja je posebno zadovoljna čienjicom da su uoči Samita rešeni brojni bilateralni problemi, poput sporazuma u dijalogu Beograda i Prištine.

Rezultati toga daju nadu - zaključila je nemačka kancelarka.

Izvor: Blic

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Cile

27.08.2015 16:41

Hmmmmmmmmmmmm.

ODGOVORITE