Parada ponosa 20. septembra u Beogradu

Beogradska Nedelja ponosa trajaće od 14. do 19. septembra, dok je šetnja planirana za naredni dan odnosno 20. septembar, najavili su članovi Organizacionog odbora Parade ponosa u Beogradu. Prošle godine za paradu potrošeno 27.000 evra, ukazuje menadžer zadužen za organizaciju Parade Marko Ilić.

Srbija 25.08.2015 | 14:26
Parada ponosa 20. septembra u Beogradu

Održavanje prošlogodišnje Parade ponosa stvorilo je pozitivno okruženje u kome je moguće da LGBT zajednica postane aktivnija, rečeno je na konferenciji za novinare, prenosi Tanjug.

Na pitanje zašto se iznova održava parada, direktor te organizacije Boban Stojanović rekao je da je to, u stvari, godišnja manifestacija kojom žele da ukažu na položaj LGBT zajednice i njenih prava, te da zbog toga nije dovoljno da se održi samo jednom, jer se tiče svih građana Srbije.

Podseća da je ta manifestacija do sada bila zabranjena tri puta – 2011, 2012. i 2013. godine.

"Tada smo ulagali velike napore da ona prava koja su nam zagarantovana Ustavom i zakonima ove zemlje primenimo u praksi, da ta prava budu poštovana i 2014, pa je održana Parada ponosa koja je prošla prilično bezbedno", istakao je Stojanović.

Prema njegovim rečima, pošlogodišnje održavanje Parade u Beogradu dokazalo je da država može da raskrsti sa nasiljem onda kada to želi, a pozitivnu sliku, istakao je, svakako predstavlja činjenica da su nakon toga državne institucije postale otvorenije za saradnju.

"Prema poslednjim istraživanjima, broj ljudi koji su se izjasnili da poznaju neku LGBT osobu u svom okruženju, sa prošlogodišnjih 10, porastao je ove godine na 18 odsto. To znači da oni imaju veći prag tolerancije i da pružaju veću podršku", ukazao je Stojanović.

Zbog sve učestalijih pitanja koliko se novca potroši na održavanje Parade ponosa, na konferenciji za novinare rečeno je da je prošle godine ta suma iznosila nešto manje od 27.000 evra.

"Važno je da naglasimo da je svega 19 odsto od te sume potrošeno na zarade, šest na troškove kancelarije, dok je 75 odsto utrošeno na troškove programa Nedelje ponosa i ostalih aktivnosti organizacije", naveo je menadžer organizacije Marko Ilić.

Tokom beogradske Nedelje ponosa biće organizovane razne manifestacije poput debata, političkih foruma, filmskih projekcija, pozorišnih predstava.

Prajd šetnja planirana je za 20. septembar u podne i trebalo bi da se kreće istom trasom kao prošle godine: od zgrade Vlade Srbije Ulicom kneza Miloša, preko Kralja Milana, do Igumanove palate, gde će kolona skrenuti i završiti povorku na platou kod Skupštine grada.

Održavanje ovogodišnje Parade ponosa podržali su Ministarstvo kulture i informisanja, Ambasada Kraljevine Holandije, Kancelarija za ljudska i manjinska prava i Kancelarija za evropske integracije.

Izvor: RTS

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

E

25.08.2015 15:07

Prosle godine kaze bilo 10% pedera a ove godine 18% i dobro je, zabiljezili smo rast ahahahahaha.

ODGOVORITE
Name

М. Микић

25.08.2015 15:19

Одувијек је било и остало чега се паметан стиди будале се поносе са тиме!

ODGOVORITE
Name

Brko

25.08.2015 23:07

Koja budala pravi ove pedere. Pod hitno treba zatvoriti fabriku.

ODGOVORITE
Name

nn

26.08.2015 03:47

Paradu sramote treba zabraniti a ko ce koga fack to je privatna stvar

ODGOVORITE