Izvisila za Tajland, prevarena za novac!

Umesto da se odmara na Tajlandu, Vrbašanka Mirjana Bajac bezuspešno pokušava da vrati 1.459 evra, koliko je pre skoro godinu dana uplatila za putovanje na najatraktivniju turističku destinaciju u Aziji.

Srbija 25.08.2015 | 17:43
Izvisila za Tajland, prevarena za novac!

Novac je završio u rukama vlasnice i direktorke agencije "Planet turs" u Vrbasu Ivanke Jovanović, protiv koje je Osnovno javno tužilaštvo podiglo krivičnu prijavu. Iako putovanje nije realizovano, Mirjana nije dobila svoje uplaćene pare, a Jovanovićeva tvrdi da nije dužna da klijentkinji vrati plaćenu akontaciju!

Prema novodima tužilaštva, vlasnica "Planet tursa" je novac od oštećene Mirjane Bajac potrošila za sopstvene potrebe, pri čemu je bila svesna da je njeno delo zabranjeno. Zamenica javnog tužioca Jasmina Đurović zapisala je da novac uzet od klijentkinje, Jovanovićeva nije prebacila na račun svog privrednog društva niti agencije koja bi realizovala putovanje, pa je "iskorišćavanjem svog položaja pribavila sebi protivpravnu korist u iznosu od 165.548 dinara".

- Ranije sam putovala uz njeno posredovanje i bila je vrlo korektna. Znala je da sam zainteresovana za putovanje na Tajland, pa mi je saopštila da postoji povoljan aranžman preko jedne beogradske agencije, po ceni od 999 evra sa dodatnih 360 evra za aerodromske takse. Pozvala me je da odmah dođem i donesem novac. Bila mi je sumnjiva ta žurba, jer je bila subota po podne, kad ne radi nijedna banka, a bilo je malo vremena i da novac, koji je prethodno u menjačnici pretvorila u 165.548 dinara, uplati do 14 sati na pošti - priča Mirjana.

Njeno podozrenje, kako kaže, pojačano je kad je posle nekoliko dana kod vlasnice "Planet tursa" navratila na kafu.

- Stalno je pominjala pare i pitala da li znam nekog ko odobrava zajam uz kamatu. Shvatila sam da je u finansijskim nevoljama. Pozvala sam agenciju, gde mi je rečeno da nisam na spisku putnika za Tajland. Istog trena sam otišla u "Planet turs" i upitala vlasnicu da li je uplatila novac. Ćutala je, a kad sam treći put podviknula, odgovorila je da nije. Preklinjala me je da je ne prijavim, jer treba da podigne kredit, pa će mi vratiti pare - kaže Mirjana.

Vlasnica "Planet tursa" ističe da ima drugačiju priču.

- Na Tajland je sa Mirjanom trebalo da putuje još jedna osoba, koja je insistirala da se uplaćene pare za rezervaciju vrate, ali to je nemoguće. Njih dvoje se nisu usaglasili, a Mirjana je odbila da doplati razliku. Ne znam da se svađam i prepirem, pa sam u tužilaštvu rekla da potvrđujem sve što je klijentkinja izjavila. Posle sam videla šta sam uradila, pa sam angažovala advokata da me zaštiti u ovom slučaju - rekla je Jovanovićeva.

TUŽILAŠTVO ODLAŽE GONjENjE

Tužilaštvo je naložilo vlasnici "Planet tursa" da vrati novac oštećenoj klijentkinji, ali je dva puta odložilo krivično gonjenje, uz napomenu da će protiv osumnjičene, "ako prihvaćenu obavezu ne izvrši u ostavljenom roku, biti nastavljen dalji postupak". Prvi rok je bio do 1. maja, a drugi je istekao 4. juna ove godine. Mirjana kaže da joj naredbe tužilaštva, "koje su bez jasnih sankcija", ne pružaju garanciju da će dobiti svoje evre, uplaćene 4. oktobra prošle godine, pa je zahtev za reagovanje uputila republičkoj turističkoj inspekciji.

Izvor: Večernje novost

Komentari / 0

Ostavite komentar