Toplana "pegla" minus preko leđa građana

U banjalučkoj Toplani najavili su uvođenje novog tarifnog sistema koji podrazumijeva naplatu fiksnih i varijabilnih troškova. U prevodu usluge Toplane plaćaće i oni građani koji su odustali od usluga Toplane. Udruženje potrošača najavljuje reakciju, a opozicija u Banja Luci ocjenu ustavnosti ukoliko zahtjev Toplane prođe skupštinu grada.

Republika Srpska 24.08.2015 | 19:35
Toplana "pegla" minus preko leđa građana

U banjalučkoj Toplani ne odustaju. Traže podršku grada za uvodjenje fiksnih i varijabilnih troškova odnosno novog tarifnog modela. Pozivaju se na već usvojenu Odluku o opštim uslovima za isporuku toplotne energije.

Ukoliko dobiju podršku u Skupštini grada to će značiti da će računi po osnovi priključne snage odnosno fiksnih troškova stizati i onima koji su se odjavili sa Toplane i onim građanima koji su ugradili kalorimetre.

„To je u suštini obračun toplotne energije identičan obračunu električne energije. Kada se primjeni tarifni sistem, ne očekuje se značajna promjena ukupne naknade za električnu energiju prije svih kod potrošača kod kojih se obračun vrši po metru kvadratnom“, obrazloženje je Toplane.

Ranije je pominjano da će fiksni troškovi iznositi 30 odsto varijabilnih, a fiksne troškove plaćali bi i građani sa plaćenim i ugrađenim kalorimetrom.

Ono što su u Toplani prećutali jeste da se njihov skori zahtjev kosi sa Zakonom o zaštiti potrošača u Republici Srpskoj koji je više nego jasan. U članu 49 kaže.

Potrošnja električne energije, toplotne energije, gasa, vode i slično treba da bude obračunata potrošaču na osnovu stvarnih isporuka očitanih na mjernom uredjaju potrošača.

Poštovanje ovog člana je već pod upitnikom u slučaju naplaćivanja po kvadraturi.
Član 67 još je jasniji.

Zabranjuje se isporuka potrošaču proizvoda ili usluge koju potrošač nije naručio ako takva usluga zahtijeva plaćanje.

Opozicija u gradu je i ranije tražila da iz Odluke budu izbačeni fiksni troškovi ali uzalud. Kažu da će, ukoliko Toplana progura svoj zahtjev tražiti ocjenu ustavnosti.

Zahtjev Toplane će se pred odbornicima naći na jednom od narednih zasjedanja skupštine. Ne prije polovine septembra. Toplana je ranije već projektovala gubitke do kraja godine od 30 miliona maraka.

(BN TV)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Savke

24.08.2015 17:41

Ovi samo znaju na teret gradjana. Tako je i sa Cistocom bilo, podigli cijenu i sada u pozitivi nekoliko stotina hiljada maraka. Do kraja godine sigurno ce vlasnik Cistoce Kaja imati za pokupit milion maraka. Naravno u Toplani ce pare pokupiti oni koji su kupili i do sada. Samo naprijed nasa jedina majko, nasa Republiko Srpska, samo ti mozes da nam das posla, penzije, buducnost za nasu djecu kao svih ovih godina.

ODGOVORITE
Name

dd

24.08.2015 18:09

Bili su izbori..zato narode ne buni se..pssssssstttt..

ODGOVORITE
Name

predrag

24.08.2015 19:03

Ja necu placati jer sam odjavio radiatore, ako pokusaju nesto da mi naplate, tuzicu ih sudu

ODGOVORITE
Name

Ostoja

24.08.2015 19:27

Niko ne moze da naplati ono sto ne isporucuje. A toplana je u neravnopravN polozaj stavila korisnike sa kalolimetrima i one koji su bez njih. To je isto kao kad bi elektricno naplacivalo struju korisniku kao da su mu sva svjetla non stop upaljena i dr. Potrosna tjela..

Name

austrija

24.08.2015 19:27

ja placam pausalno grijo negrijo.

ODGOVORITE
Name

Ja

25.08.2015 03:19

Znas li ti ko je Vuk? Kupi si jedan bukvar od jedne pausale!

Name

čaruga

24.08.2015 20:01

Ako sam odjavio i ne grijem se a ako dođe račun komšija ispod mene neka se pripremi za poplavu kad isječem cijevi i izbacim ih iz mog vlasništva

ODGOVORITE
Name

mirko

24.08.2015 21:06

Konačno nešto dobro da se desi da se stane u kraj ovima što kradu grijanje, svi se kao odjavljuju pa se nelegalno spoje a neko ih štiti iz Toplane.Čim se griju?Strujom smiješna priča.Pa meni samo bojler potroši preko 30 km struje a zamisli da se još grijem na struju?

ODGOVORITE
Name

Tito

25.08.2015 03:28

Mirko, losa ti je racunica! Idi kod Tegeltije i zali se njemu! Ja za svoj dvosoban stan placao cca. 1100 maraka a morao grijalicu da platim zbog loseg grijanja. Naravno da sam se iskopcao...pa necu onom levatu iz Mrkonjica kupovati novi auto svake godine.