Топлана "пегла" минус преко леђа грађана

У бањалучкој Топлани најавили су увођење новог тарифног система који подразумијева наплату фиксних и варијабилних трошкова. У преводу услуге Топлане плаћаће и они грађани који су одустали од услуга Топлане. Удружење потрошача најављује реакцију, а опозиција у Бања Луци оцјену уставности уколико захтјев Топлане прође скупштину града.

Република Српска 24.08.2015 | 19:35
Топлана "пегла" минус преко леђа грађана

У бањалучкој Топлани не одустају. Траже подршку града за уводјење фиксних и варијабилних трошкова односно новог тарифног модела. Позивају се на већ усвојену Одлуку о општим условима за испоруку топлотне енергије.

Уколико добију подршку у Скупштини града то ће значити да ће рачуни по основи прикључне снаге односно фиксних трошкова стизати и онима који су се одјавили са Топлане и оним грађанима који су уградили калориметре.

„То је у суштини обрачун топлотне енергије идентичан обрачуну електричне енергије. Када се примјени тарифни систем, не очекује се значајна промјена укупне накнаде за електричну енергију прије свих код потрошача код којих се обрачун врши по метру квадратном“, образложење је Топлане.

Раније је помињано да ће фиксни трошкови износити 30 одсто варијабилних, а фиксне трошкове плаћали би и грађани са плаћеним и уграђеним калориметром.

Оно што су у Топлани прећутали јесте да се њихов скори захтјев коси са Законом о заштити потрошача у Републици Српској који је више него јасан. У члану 49 каже.

Потрошња електричне енергије, топлотне енергије, гаса, воде и слично треба да буде обрачуната потрошачу на основу стварних испорука очитаних на мјерном уредјају потрошача.

Поштовање овог члана је већ под упитником у случају наплаћивања по квадратури.
Члан 67 још је јаснији.

Забрањује се испорука потрошачу производа или услуге коју потрошач није наручио ако таква услуга захтијева плаћање.

Опозиција у граду је и раније тражила да из Одлуке буду избачени фиксни трошкови али узалуд. Кажу да ће, уколико Топлана прогура свој захтјев тражити оцјену уставности.

Захтјев Топлане ће се пред одборницима наћи на једном од наредних засједања скупштине. Не прије половине септембра. Топлана је раније већ пројектовала губитке до краја године од 30 милиона марака.

(БН ТВ)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Савке

24.08.2015 17:41

Ови само знају на терет градјана. Тако је и са Цистоцом било, подигли цијену и сада у позитиви неколико стотина хиљада марака. До краја године сигурно це власник Цистоце Каја имати за покупит милион марака. Наравно у Топлани це паре покупити они који су купили и до сада. Само напријед наса једина мајко, наса Републико Српска, само ти мозес да нам дас посла, пензије, будуцност за насу дјецу као свих ових година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дд

24.08.2015 18:09

Били су избори..зато народе не буни се..пссссссстттт..

ОДГОВОРИТЕ
Name

предраг

24.08.2015 19:03

Ја нецу плацати јер сам одјавио радиаторе, ако покусају несто да ми наплате, тузицу их суду

ОДГОВОРИТЕ
Name

Остоја

24.08.2015 19:27

Нико не мозе да наплати оно сто не испоруцује. А топлана је у неравноправН полозај ставила кориснике са калолиметрима и оне који су без њих. То је исто као кад би електрицно наплацивало струју кориснику као да су му сва свјетла нон стоп упаљена и др. Потросна тјела..

Name

аустрија

24.08.2015 19:27

ја плацам паусално гријо негријо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

25.08.2015 03:19

Знас ли ти ко је Вук? Купи си један буквар од једне паусале!

Name

чаруга

24.08.2015 20:01

Ако сам одјавио и не гријем се а ако дође рачун комшија испод мене нека се припреми за поплаву кад исјечем цијеви и избацим их из мог власништва

ОДГОВОРИТЕ
Name

мирко

24.08.2015 21:06

Коначно нешто добро да се деси да се стане у крај овима што краду гријање, сви се као одјављују па се нелегално споје а неко их штити из Топлане.Чим се грију?Струјом смијешна прича.Па мени само бојлер потроши преко 30 км струје а замисли да се још гријем на струју?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тито

25.08.2015 03:28

Мирко, лоса ти је рацуница! Иди код Тегелтије и зали се њему! Ја за свој двособан стан плацао цца. 1100 марака а морао гријалицу да платим због лосег гријања. Наравно да сам се ископцао...па нецу оном левату из Мркоњица куповати нови ауто сваке године.