Ranka Mišić u funkciji vlasti i SNSD-a

Završio je još jedan sastanak. Besmislen, kao i ostali. Predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić razgovarala je danima sa predstavnicima parlamentarnih partija u RS o novom Zakonu o radu RS. Koji ne postoji. Ni u kojem obliku. Pa, zašto je onda Ranka pozivala redom Bosića, Žunjića, Mihajlicu, Borenovića i proče? Zato, građani atinski, da ne bi s njima o tome morala da razgovara kada dokument bude na astalu. No, to nije tema emisije, bar za sada.

Republika Srpska 24.08.2015 | 16:54
Ranka Mišić u funkciji vlasti i SNSD-a

Svršio se, velim, još jedan sastanak. Ovaj put sa Borenovićem. Snimatelji su pakovali kamere, novinari provjeravali da li su diktafoni dobro snimili izjave, a bilo je i onih koji su, poput Miše Vidovića, udarali kontru svemu i svačemu, pa tako i sindikalnom udruženju.

- Joj, kako će biti lijepo kada sve ovo budemo rušili – rekao je Mišo.

Ranka se Mišić namršti, pogleda ga značajno i cinično odgovori:

- Majstore, ne možeš da rušiš ono što nisi gradio!

Konkluzija je, bez sumnje, tačna, ali pravo pitanje tek slijedi: da li je i da li bi Ranka Mišić to isto rekla Mladenu Milanoviću, Zoranu dr Tegeltiji, Miletu Radišiću, Slobodanu Stankoviću, Željki Premijerki, još jednom doktoru i bivšem ambasadoru, veziru bakinačkom, dopunite niz. Jer, ova su gospoda bezbeli srušila sve ono što nisu gradili, a bogami i malo prekoviše. Ali, šta to mari! Ranka Sindikalka udari ladnu trajnu, nabaci brojanicu sa obaveznim krstom oko ručnog zglavka, ispali par parola – i eto ti sindikalne borbe za radnička prava!

A kako zapravo izgleda ta borba – to valjda samo vile s Romanije znaju.

Ranka je, prema sopstvenom priznanju (ali ne i prema vlastitoj savjesti), u nekoliko navrata istakla kako je Sindikat izveo pet hiljada ljudi na ulice. Ona je pred njima paradirala u džinsu. Vannabe Dženis Džoplin. Sa sve megafonom u ruci, koji je, uprkos punim baterijama, odjekivao tišinom.

Evo, prošlo je nekoliko mjeseci od tih protesta, svi pričaju, a opet najviše Ranka, o novom Zakonu o radu RS, iako on još ne postoji ni u radnoj verziji, ali sve je isto kao i prije – radnici su ugroženi, plata im je tolika kolika nije, poslodavcima još samo nedostaju polja pamuka i jedino legitimno pitanje je – šta je zaista sindikat učinio svih ovih godina da zaštiti radnike?

Prije nego što Ranka krene u unakrsno ispitivanje same sebe povodom postavljenog joj pitanja, dozvolite još malo nabrajanja, bez navodnika, da rasteretimo rečenicu: Kosmos, Incel, Čajavec, Unis, Cvjećar, Kristal, Mljekara, Fruktona, Metal, Stočar. Da prihvatim samo ove najbliže, među kojima su i najveći. Gdje su, šta rade? Nigdje i ništa. Gdje je i šta radi Sindikat? Nigdje i ništa. Ali to se, odgovara Ranka, desilo prije Mene! Može biti, ali zločin ne zastarjeva.

Ako zločin i posijedi, Sindikat bi, sa sve Rankom, morao i dalje biti garav. S obzirom na to da svi manje-više znaju kako izgledaju stvari u nabrojanim fabrikama, kao i tolikim drugim, jasno je da se Sindikat s vremena na vrijeme, a zapravo neprestano – blahja. NJihova boja je lezilebovićevska, a koriste i neutralni hidrogen. Što bi rekao moj ćelavi drug Marta: I ja imam sjajnu frizuru, samo se farbam u nevidljivo.

Svi pamte Rankine mitingaške parole. I izjave u medijima. I vazda su te rečenice u komšijskoj svađi jedna sa drugom. Te izvešćemo radnike, te pojedini mediji hoće da izvedemo radnike, pa nećemo. Ko ne pamti, neka gugla Bursaća, on je o tome pisao, ne tako davno. I kada je neko priupita kako je to možno, zašto misli jedno, govori drugo, a radi sasvim treće, Ranka napada.

- Gospođo Mišić, očigledno je da će Vlada RS usvojiti novi Zakon o radu RS, ma kakav on bio, bez podrške Sindikata. Kako ćete se boriti dalje? – pita nevini novinar.

- To je Vaše mišljenje, ne slažem se s Vama – odmah reternira Ranka.

- Dobro, ali kako ćete se boriti ako se to desi? – nastavlja uporni novinar.

- Koje? – ne predaje se još upornija Ranka.

- Ako Vlada RS usvoji Zakon – sad odgovara novinar.

- A kako Vi znate da će se to desiti? – forhend paralela predsjedničkog sindikalnog kabineta.

- Ne znam, ali vas pitam kako ćete reagovati ako se to desi? – pokušava, još jedared, novinar.

- Ja ne mogu da se bavim predviđanjima. O tome ćemo razgovarati kada se to desi – kaže Ranka.

- A kako ćete se boriti da to toga ne dođe? – ubaci se s krila drugi novinar.

- Svim raspoloživim sredstvima – neraspoloženo i neraspoloživo sasiječe Ranka.

- Kojim? – pita opet novinar.

- Šta kojim? – ne predaje se Ranka.

I tako Ranka – uvik u kontru. Lakše je napadati. Ali, kako je moguće da prvo grlo nelikvidne mase radnike vazda izvodi u protestne šetnje kada su izbori podaleko ili kada su netom prošli? Nisu tu čista posla. Ko sa Vladom RS tikve sadi, o novčanik mu se lupaju. I tu se vraćamo na staru priču o Rankinim primanjima, koja dotična gospoja krije kao mačka govno. Nedavno je o razgovoru za „Glas“, polovinom jula, istakla da je njena plata, ako je budžet ispunjen, 2.016 maraka.

Novinar je pitao za njene privilegije, ali je u odgovoru dobio jedino ono što nije Rankina privilegija – platu. A članstvo u Ekonomsko-socijalnom savjetu RS, koje se, lijepo piše, finansira iz budžeta? A članstvo u UO Zavoda za zapošljavanje RS? To je, valjda, ništa? Puj-pike, pa ne važi! U nekoliko navrata su novinari isticali da se mjesečna Rankina primanja zaustavljaju na cifri od 4.000 maraka.

Sada ćemo malo da računamo, u svjetlu nedavnih Rankinih izjava da je dnevnica u RS jedna jedan evro iliti dvije marke, mada o istoj prilici ne reče odakle ti podaci. Ali, deder, nešto joj i moramo vjerovati. Satnica radnika kojeg štiti Ranka Mišić je, dakle, dvije marke. Satnice Ranke Mišić, koju radnici vole koliko poštena guzica post, iznosi, na osnovu njene plate, 11,45 maraka. Što je 5,7 puta više od radnika.

Ako prihvatimo da se Rankina primanja ipak zaustavljaju na „četvrtici“, onda je ta satnica 22,7 KM iliti - 11 puta je veća od radničke.

Šta hoće ova gospođa? Višak radničkih prava? Socijalni mir? Fiksirani minuli rad? Ma, ne, naravno da ne! Ako je nesposobnom Bogdaniću stalo do pacijenata, onda je i Ranki Sindikalki stalo do radnika. Ranki je, kao i svim doživotnim predsjednicima kod nas, kao i svim vječnim direktorima koji naprosto ne žele da misle da bi neko bolje radio posao od njih, stalo samo do kožne garniture, prostranog stana, dnevnica, službenih telefona, debelih reprezentacija.

Ko želi da se iz velikog predsjedničkog stana vrati u profesorski ćumez? Kome je do toga da jeftine parole o radničkim pravima zamijeni predavanjem o Dučićevom dvanaestercu i vrstama nezavisnih rečenica? Da li iko normalan želi dopunu ako može da ima pretplatu?

I zato će Ranka uskoro opet galamiti. Daleko od izbora, daleko od smisla. Staće ponovo pred uništene radnike, dobro pazeći da ih ne bude suviše i da se ne otmu kontroli. Držaće pesnicu visoko nad razbarušenom borbenom grivom. Kiša će možda cijeloj sceni dati fantastičniji karakter. Farmerice će biti uske. Čizmice od gujine kože. Široki smeđi kaiš sa srebrenom kopčom. Ali ponovo će iz megafona stizati – ništa.

Radnicima će ostati samo mišići.

Srećom ne i mišić Ranke Mišić.

On je davno atrofirao.

Autor: Goran Dakić
blogspot:Vaskovic

Komentari / 41

Ostavite komentar
Name

Serafim

24.08.2015 15:02

Ovo je politicka .... koja laze narod i propagira socijalizam-komunizam za debelu platu.

ODGOVORITE
Name

Ali

24.08.2015 17:11

Baja postavlja i placa. Nasim parama, kojih odavno nema. Ali tu su krediti, a mi tonemo li tonemo.

Name

Mi sami

24.08.2015 18:57

Kad dodje neko pametan onda ove sto se sad busaju i glume politicare sindikalce i ostale pm treba ili zatvoriti ili marginalizovati...SNSD treba ukinuti i tabraniti im rad.RTRS treba iz korjena promjeniti i mjesec dana samo miki mausa i paju patka pustati umhesto onih njihovoh sranja od dnevnika.Dnevnik im zavrsi u 8 i 5 a najava dnevnika 3 je u 8 i 30.Da se gonite u tri pm svi...

Name

bl

24.08.2015 21:26

Ranka je prevara stoleca. Zastupa radnike a radnika nema.Ranka ima par butika i voli Šmitrana lopova nad lopovima.

Name

zena

24.08.2015 15:03

prava k...a.

ODGOVORITE
Name

fakir

24.08.2015 15:04

I treba da bude vlast je vlast, nece sa gubitnicima.

ODGOVORITE
Name

perhan

24.08.2015 15:08

Nije novost da se ova citav zivot ulizuje duduku.

ODGOVORITE
Name

oko

24.08.2015 15:11

Isto se ponasa godinama samo frizuru mijenja

ODGOVORITE
Name

zvornik

24.08.2015 15:13

... je uvek bila Bajina peoduzena ruka!

ODGOVORITE
Name

Ma

24.08.2015 15:14

Nije valjda istina, kako to?

ODGOVORITE
Name

lako je,

24.08.2015 15:39

Lako je napadati zenu Ranku, uvece ili na uranku...

Name

slika

24.08.2015 15:28

Ista slika u Nevesinju. Savjetnik i nacelnik koji su izdali SDS saraduju sa rezimom i udvaraju mu se. Tako ruse svoju stranku i Savez za promjene i sve rade po naredenju crvenih. Velika izdaja u pitanju a SDS im sve pruzio i dao, a oni obrukase na svekom koraku. Sada saraduju sa kvazi osnivacima i zaposljavaju po njihovom naredenju u kancelariju koju je otvorio savjetnik, koji je inace predmet svakojakih istinitih prica o kradjama i prevarama.

ODGOVORITE
Name

Re

24.08.2015 16:36

A jesu li ukrali agregat?

Name

Foca

24.08.2015 16:43

E jesi dosadan ti i Nevesinje! Idi kopaj, šta pametuješ!

Name

braindamaged

24.08.2015 15:35

Alal ti plajvaz Dakicu, kapa do poda za opis dekadencije i pohlepe pripadnika nase kvazielite iskocile iz opanaka i odvojene od lonca pure na koji je kidisalo deset gladnih usti, pa sad metu sve kao jato skakavaca ne misleci na sutra, na sledece generacije, ostaje nam nada da ce bar na onom svjetu odgovarati za svoju obijest u nekom od krugova, a ovom polupismenom i sludjenom narodu ce opet neko treci biti kriv kada nam se desi neki belaj, a sa ovakvim javaslukom i upravljanjem neminovno ce se desiti i to vrlo brzo!

ODGOVORITE
Name

zeko

24.08.2015 15:48

Pa normalno ,sad ce vlast donjet novi zakon a Ranka vise nece biti to sto je sad.A onda nece biti ni ove vlade,jedino pozitivno je sto ce sami sebe ugasiti.

ODGOVORITE
Name

xxxl

24.08.2015 15:54

Mora da vice boji se za svoju stolicu ako nebi digla malo buke ostala bi bez sindikalnog haraca.Dali znate da zaposleni na budzetu minimalno za sindikat odvajaju 10 km.Ali pitajte je koliko se ljudi u zadnje dve godiine iskljucilo iz sindikata kad je istinski borac za prava radnika a ne obicni galamdzija koji igra po reziji ovih vladajuci kriminalac a koliko je dobila novi clanova sindikata na svoju postenu i zaista iskrenu borbu za prava radnika.

ODGOVORITE
Name

Mikailo

24.08.2015 16:13

Bar mozemo reci da je Ranka najskupje obucen sindikalni vodja u Evropi.

ODGOVORITE
Name

niskougrad

24.08.2015 16:14

Ko jos nije na Bajinom spisku platnom.Ranka je ta,Ponekad i Zeljka mi je draza od nje.

ODGOVORITE
Name

sds=rs

24.08.2015 16:50

To se zna odavno da k... saradjuje sa Dodikom. Samo narodu laže ustvari prašinu baca narodu u oči. Sva ta g... treba u zatvor. Jel da ne saradjuje sa Dodikom davno bi bila smjenjena.

ODGOVORITE
Name

za re

24.08.2015 16:52

Jesu agregat, kamenolom opustosili, da li Braticu za Dabar projekat od 250 000 km koji je opstina platila i jos mnogo toga

ODGOVORITE
Name

Pera

24.08.2015 16:56

Ako će biti vlast u LOPARAMA moraš završiti isključivo fakultet na skeli u BADOVNICIMA ili u Šiljegovcu u KRAGUJEVCU.

ODGOVORITE
Name

CIPELE

24.08.2015 17:18

GLEDAM OVE NJEGOVE CIPELE I SRCE ME BOLI. PRAVO RADNIČKE. DAJTE LJUDI DA MU KUPIMO CIPELE AKO BOGA ZNATE.

ODGOVORITE
Name

Pero

24.08.2015 17:31

Pa molim vas, pogledajte kakva je igranka za direktora SIPE, jer Baja poslednjih 10 godina odlucuje ko jeste a ko nije general u policiji, a samo general iz pilicijski struktura moze biti direktor SIPE. Po istom receptu Baja sada mjenja i Specijno tuzilastvo, tako ce rijesit i sindikat i kad ga skinu sa vlasti nece mu moci nista narednih godina, a pri tome ce razvaljivati one koji budu na vlasti. Jos da ne zaboravimo da je Baja pun kao brod i moze da kupi cijelu RS.

ODGOVORITE
Name

Dot

24.08.2015 17:35

Sve je to ista bagra ,svi nešto pričaju ,ogovaraju jedni druge ovi ukrali ovo oni ono ,ql ni jedni ni drugi ne preduzimaju apsolutno ništa,narod je moralno i duhovno mrtav,rade sa nama sta hoće ,kradu i pljačkaju a mi sjedimo i čitamoove portale za koje pišu novinari koji su pijuni ili jednih ili drugih ,crno se nama piše .. Samo kuka i motika i sve redom i ove i one i one..

ODGOVORITE
Name

Osvit

24.08.2015 18:02

Radili radnici u jednom stranom trgovackom lancu imali kolektivni ugovor imali kakvu takvu platu.Taj trgovacki lanac preuzeo drugi vlasnik smanjio radnicima plate 30%,ponistio kolektivni ugovor i rekao ko nece da potpise novi ugovor moze da ide.Taj novi vlasnik je takode strana firma koja u Rs ima promet stotine miliona maraka.Niti jedan sindikat niti drzava nije stala u zastitu tih radnika.Koje radnike onda doticna gospoda predstavlja ili su za nju samo cinovnici radnici.

ODGOVORITE
Name

Op

24.08.2015 18:58

Meni izgleda da ce u novom zakonu pisati da postoji i drugi nacin sindikalnog organizovanja pa ce Ranka i njeni saradnici ostati bez mjesta i visokih plata. Zato se ona tako grcevito bori i dize galamu-da obezbjedi da se u zakon ubaci da sindikat ostane u ovom oblik. Sad hoce da pokaze da je jaka pa ako ne bude tako dice radnike, na taj nacin hoce sebe da sacuva. A u zakon bi trbalo ubaciti i reviziju rada sindikata i krivicnu odgovornos. Kad sindikalni prestavnici znaju primati platu moraju za nerad i odgovarati. Prica o tuzbama kako se bori ona i njen sindikat!!!??? Samo bi volio jedan primjer; toliko firmi zatvoreno, novca pokradeno, ljudi bez plata i doprinosa po ulici u manjim grupama izlaze, i ko je odgovarao - niko. Protiv koga je poduzeto nesto -nikog. O cemu prica zena???!! Ona i njeni ljudi su saradnici vlasti i takvih direktora i zajedno se bore protiv radnika. Radnika sve manje a kakav god zakon stari ili novi radnika niko ne stiti. Nju izbacuju iz igre a ona sad hoce podrsku radnika zbog sebe a ne radnika i njegovih prava.

ODGOVORITE
Name

Zika mucavi

24.08.2015 20:35

Nnnnedaj ssssse sssseffffe.

ODGOVORITE
Name

Sima

24.08.2015 21:14

OTKRILI STE TOPLU VODU! ŽENI JE DOBRO I ŠTA JE BRIGA ZA RADNIČKU KLASU. ONA SE UDOMILA I SAD KO BORI SE ZA RADNIKE. NISMO VESLO SISALI DA JOJ VJERUJEMO.

ODGOVORITE
Name

zoom

24.08.2015 21:50

Nije Mišićka kriva što je ovaj narod naopako nasadjen. Nije Mišićka izglasala Milorada dodika i njegovu bandu nego ovaj naopako nasadjeni narod.

ODGOVORITE
Name

Mico

25.08.2015 07:24

Idi Ranka savijaj pitu, ostavi se ti politike

ODGOVORITE
Name

mico

25.08.2015 08:31

Ranka je u službi režima.

ODGOVORITE
Name

Mikajlo

25.08.2015 09:36

Samo cu komentarisati prvu recenicu vaseg clanka. Ko je kome svrsio tek ce se vidjeti za par mjeseci. Najdalje za 9...

ODGOVORITE
Name

žika ž

25.08.2015 11:20

PITANJE KO JE OVA GOSPOĐA I ŠTA RADI. IMA LI ONA OVLAŠTENJA ZA SVE ŠTO ČINI SEBI I DRUGIMA. JA BIH REKAO "TRLA BABA LAN DA JOJ PROĐE DAN"!

ODGOVORITE
Name

Serafim

25.08.2015 13:57

Sta vi koji ste nezaposleni trabunjate? Ovo se odnosi samo na zaposlene moderne pokorne robove.

ODGOVORITE
Name

333

25.08.2015 15:17

Ja dobre noge. Gdje ce vam dusa da je kritikujete. Ja dobre noge majko moja.

ODGOVORITE
Name

radnik

26.08.2015 14:04

A gde je pečat?

ODGOVORITE
Name

šićmi kanra

26.08.2015 14:20

To je tako

ODGOVORITE
Name

Cccc

26.08.2015 16:09

Podnosi izvještaj.., ona naravno.

ODGOVORITE
Name

PERO SITUACIJA

26.08.2015 17:17

Gorane, Gorane. O istoj temi pišeš pozitivno u Dnevnom avazu, a negativno ovdje. Nije to u redu brale.

ODGOVORITE
Name

safi

27.08.2015 07:49

Koje sve pljacke i kriminal ?????Jos ce toga biti koliko hocete i sve po sirotinji dok se oni izmedju sebe da covjek ne zna vise ciji je u cijooj.

ODGOVORITE