Ранка Мишић у функцији власти и СНСД-а

Завршио је још један састанак. Бесмислен, као и остали. Предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић разговарала је данима са представницима парламентарних партија у РС о новом Закону о раду РС. Који не постоји. Ни у којем облику. Па, зашто је онда Ранка позивала редом Босића, Жуњића, Михајлицу, Бореновића и проче? Зато, грађани атински, да не би с њима о томе морала да разговара када документ буде на асталу. Но, то није тема емисије, бар за сада.

Република Српска 24.08.2015 | 16:54
Ранка Мишић у функцији власти и СНСД-а

Свршио се, велим, још један састанак. Овај пут са Бореновићем. Сниматељи су паковали камере, новинари провјеравали да ли су диктафони добро снимили изјаве, а било је и оних који су, попут Мише Видовића, ударали контру свему и свачему, па тако и синдикалном удружењу.

- Јој, како ће бити лијепо када све ово будемо рушили – рекао је Мишо.

Ранка се Мишић намршти, погледа га значајно и цинично одговори:

- Мајсторе, не можеш да рушиш оно што ниси градио!

Конклузија је, без сумње, тачна, али право питање тек слиједи: да ли је и да ли би Ранка Мишић то исто рекла Младену Милановићу, Зорану др Тегелтији, Милету Радишићу, Слободану Станковићу, Жељки Премијерки, још једном доктору и бившем амбасадору, везиру бакиначком, допуните низ. Јер, ова су господа безбели срушила све оно што нису градили, а богами и мало прековише. Али, шта то мари! Ранка Синдикалка удари ладну трајну, набаци бројаницу са обавезним крстом око ручног зглавка, испали пар парола – и ето ти синдикалне борбе за радничка права!

А како заправо изгледа та борба – то ваљда само виле с Романије знају.

Ранка је, према сопственом признању (али не и према властитој савјести), у неколико наврата истакла како је Синдикат извео пет хиљада људи на улице. Она је пред њима парадирала у џинсу. Ваннабе Џенис Џоплин. Са све мегафоном у руци, који је, упркос пуним батеријама, одјекивао тишином.

Ево, прошло је неколико мјесеци од тих протеста, сви причају, а опет највише Ранка, о новом Закону о раду РС, иако он још не постоји ни у радној верзији, али све је исто као и прије – радници су угрожени, плата им је толика колика није, послодавцима још само недостају поља памука и једино легитимно питање је – шта је заиста синдикат учинио свих ових година да заштити раднике?

Прије него што Ранка крене у унакрсно испитивање саме себе поводом постављеног јој питања, дозволите још мало набрајања, без наводника, да растеретимо реченицу: Космос, Инцел, Чајавец, Унис, Цвјећар, Кристал, Мљекара, Фруктона, Метал, Сточар. Да прихватим само ове најближе, међу којима су и највећи. Гдје су, шта раде? Нигдје и ништа. Гдје је и шта ради Синдикат? Нигдје и ништа. Али то се, одговара Ранка, десило прије Мене! Може бити, али злочин не застарјева.

Ако злочин и посиједи, Синдикат би, са све Ранком, морао и даље бити гарав. С обзиром на то да сви мање-више знају како изгледају ствари у набројаним фабрикама, као и толиким другим, јасно је да се Синдикат с времена на вријеме, а заправо непрестано – блахја. Њихова боја је лезилебовићевска, а користе и неутрални хидроген. Што би рекао мој ћелави друг Марта: И ја имам сјајну фризуру, само се фарбам у невидљиво.

Сви памте Ранкине митингашке пароле. И изјаве у медијима. И вазда су те реченице у комшијској свађи једна са другом. Те извешћемо раднике, те поједини медији хоће да изведемо раднике, па нећемо. Ко не памти, нека гугла Бурсаћа, он је о томе писао, не тако давно. И када је неко приупита како је то можно, зашто мисли једно, говори друго, а ради сасвим треће, Ранка напада.

- Госпођо Мишић, очигледно је да ће Влада РС усвојити нови Закон о раду РС, ма какав он био, без подршке Синдиката. Како ћете се борити даље? – пита невини новинар.

- То је Ваше мишљење, не слажем се с Вама – одмах ретернира Ранка.

- Добро, али како ћете се борити ако се то деси? – наставља упорни новинар.

- Које? – не предаје се још упорнија Ранка.

- Ако Влада РС усвоји Закон – сад одговара новинар.

- А како Ви знате да ће се то десити? – форхенд паралела предсједничког синдикалног кабинета.

- Не знам, али вас питам како ћете реаговати ако се то деси? – покушава, још једаред, новинар.

- Ја не могу да се бавим предвиђањима. О томе ћемо разговарати када се то деси – каже Ранка.

- А како ћете се борити да то тога не дође? – убаци се с крила други новинар.

- Свим расположивим средствима – нерасположено и нерасположиво сасијече Ранка.

- Којим? – пита опет новинар.

- Шта којим? – не предаје се Ранка.

И тако Ранка – увик у контру. Лакше је нападати. Али, како је могуће да прво грло неликвидне масе раднике вазда изводи у протестне шетње када су избори подалеко или када су нетом прошли? Нису ту чиста посла. Ко са Владом РС тикве сади, о новчаник му се лупају. И ту се враћамо на стару причу о Ранкиним примањима, која дотична госпоја крије као мачка говно. Недавно је о разговору за „Глас“, половином јула, истакла да је њена плата, ако је буџет испуњен, 2.016 марака.

Новинар је питао за њене привилегије, али је у одговору добио једино оно што није Ранкина привилегија – плату. А чланство у Економско-социјалном савјету РС, које се, лијепо пише, финансира из буџета? А чланство у УО Завода за запошљавање РС? То је, ваљда, ништа? Пуј-пике, па не важи! У неколико наврата су новинари истицали да се мјесечна Ранкина примања заустављају на цифри од 4.000 марака.

Сада ћемо мало да рачунамо, у свјетлу недавних Ранкиних изјава да је дневница у РС једна један евро илити двије марке, мада о истој прилици не рече одакле ти подаци. Али, дедер, нешто јој и морамо вјеровати. Сатница радника којег штити Ранка Мишић је, дакле, двије марке. Сатнице Ранке Мишић, коју радници воле колико поштена гузица пост, износи, на основу њене плате, 11,45 марака. Што је 5,7 пута више од радника.

Ако прихватимо да се Ранкина примања ипак заустављају на „четвртици“, онда је та сатница 22,7 КМ илити - 11 пута је већа од радничке.

Шта хоће ова госпођа? Вишак радничких права? Социјални мир? Фиксирани минули рад? Ма, не, наравно да не! Ако је неспособном Богданићу стало до пацијената, онда је и Ранки Синдикалки стало до радника. Ранки је, као и свим доживотним предсједницима код нас, као и свим вјечним директорима који напросто не желе да мисле да би неко боље радио посао од њих, стало само до кожне гарнитуре, пространог стана, дневница, службених телефона, дебелих репрезентација.

Ко жели да се из великог предсједничког стана врати у професорски ћумез? Коме је до тога да јефтине пароле о радничким правима замијени предавањем о Дучићевом дванаестерцу и врстама независних реченица? Да ли ико нормалан жели допуну ако може да има претплату?

И зато ће Ранка ускоро опет галамити. Далеко од избора, далеко од смисла. Стаће поново пред уништене раднике, добро пазећи да их не буде сувише и да се не отму контроли. Држаће песницу високо над разбарушеном борбеном гривом. Киша ће можда цијелој сцени дати фантастичнији карактер. Фармерице ће бити уске. Чизмице од гујине коже. Широки смеђи каиш са сребреном копчом. Али поново ће из мегафона стизати – ништа.

Радницима ће остати само мишићи.

Срећом не и мишић Ранке Мишић.

Он је давно атрофирао.

Аутор: Горан Дакић
блогспот:Васковиц

Коментари / 41

Оставите коментар
Name

Серафим

24.08.2015 15:02

Ово је политицка .... која лазе народ и пропагира социјализам-комунизам за дебелу плату.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Али

24.08.2015 17:11

Баја поставља и плаца. Насим парама, којих одавно нема. Али ту су кредити, а ми тонемо ли тонемо.

Name

Ми сами

24.08.2015 18:57

Кад додје неко паметан онда ове сто се сад бусају и глуме политицаре синдикалце и остале пм треба или затворити или маргинализовати...СНСД треба укинути и табранити им рад.РТРС треба из корјена промјенити и мјесец дана само мики мауса и пају патка пустати умхесто оних њиховох срања од дневника.Дневник им заврси у 8 и 5 а најава дневника 3 је у 8 и 30.Да се гоните у три пм сви...

Name

бл

24.08.2015 21:26

Ранка је превара столеца. Заступа раднике а радника нема.Ранка има пар бутика и воли Шмитрана лопова над лоповима.

Name

зена

24.08.2015 15:03

права к...а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

факир

24.08.2015 15:04

И треба да буде власт је власт, неце са губитницима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

перхан

24.08.2015 15:08

Није новост да се ова цитав зивот улизује дудуку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

око

24.08.2015 15:11

Исто се понаса годинама само фризуру мијења

ОДГОВОРИТЕ
Name

зворник

24.08.2015 15:13

... је увек била Бајина пеодузена рука!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма

24.08.2015 15:14

Није ваљда истина, како то?

ОДГОВОРИТЕ
Name

лако је,

24.08.2015 15:39

Лако је нападати зену Ранку, увеце или на уранку...

Name

слика

24.08.2015 15:28

Иста слика у Невесињу. Савјетник и нацелник који су издали СДС сарадују са резимом и удварају му се. Тако русе своју странку и Савез за промјене и све раде по наредењу црвених. Велика издаја у питању а СДС им све прузио и дао, а они обрукасе на свеком кораку. Сада сарадују са квази оснивацима и запосљавају по њиховом наредењу у канцеларију коју је отворио савјетник, који је инаце предмет свакојаких истинитих прица о крадјама и преварама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.08.2015 16:36

А јесу ли украли агрегат?

Name

Фоца

24.08.2015 16:43

Е јеси досадан ти и Невесиње! Иди копај, шта паметујеш!

Name

браиндамагед

24.08.2015 15:35

Алал ти плајваз Дакицу, капа до пода за опис декаденције и похлепе припадника насе квазиелите искоциле из опанака и одвојене од лонца пуре на који је кидисало десет гладних усти, па сад мету све као јато скакаваца не мислеци на сутра, на следеце генерације, остаје нам нада да це бар на оном свјету одговарати за своју обијест у неком од кругова, а овом полуписменом и слудјеном народу це опет неко треци бити крив када нам се деси неки белај, а са оваквим јаваслуком и управљањем неминовно це се десити и то врло брзо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

зеко

24.08.2015 15:48

Па нормално ,сад це власт доњет нови закон а Ранка висе неце бити то сто је сад.А онда неце бити ни ове владе,једино позитивно је сто це сами себе угасити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxxл

24.08.2015 15:54

Мора да вице боји се за своју столицу ако неби дигла мало буке остала би без синдикалног хараца.Дали знате да запослени на будзету минимално за синдикат одвајају 10 км.Али питајте је колико се људи у задње две годиине искљуцило из синдиката кад је истински борац за права радника а не обицни галамдзија који игра по резији ових владајуци криминалац а колико је добила нови цланова синдиката на своју постену и заиста искрену борбу за права радника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Микаило

24.08.2015 16:13

Бар моземо реци да је Ранка најскупје обуцен синдикални водја у Европи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нискоуград

24.08.2015 16:14

Ко јос није на Бајином списку платном.Ранка је та,Понекад и Зељка ми је драза од ње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сдс=рс

24.08.2015 16:50

То се зна одавно да к... сарадјује са Додиком. Само народу лаже уствари прашину баца народу у очи. Сва та г... треба у затвор. Јел да не сарадјује са Додиком давно би била смјењена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за ре

24.08.2015 16:52

Јесу агрегат, каменолом опустосили, да ли Братицу за Дабар пројекат од 250 000 км који је опстина платила и јос много тога

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пера

24.08.2015 16:56

Ако ће бити власт у ЛОПАРАМА мораш завршити искључиво факултет на скели у БАДОВНИЦИМА или у Шиљеговцу у КРАГУЈЕВЦУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦИПЕЛЕ

24.08.2015 17:18

ГЛЕДАМ ОВЕ ЊЕГОВЕ ЦИПЕЛЕ И СРЦЕ МЕ БОЛИ. ПРАВО РАДНИЧКЕ. ДАЈТЕ ЉУДИ ДА МУ КУПИМО ЦИПЕЛЕ АКО БОГА ЗНАТЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

24.08.2015 17:31

Па молим вас, погледајте каква је игранка за директора СИПЕ, јер Баја последњих 10 година одлуцује ко јесте а ко није генерал у полицији, а само генерал из пилицијски структура мозе бити директор СИПЕ. По истом рецепту Баја сада мјења и Специјно тузиластво, тако це ријесит и синдикат и кад га скину са власти неце му моци ниста наредних година, а при томе це разваљивати оне који буду на власти. Јос да не заборавимо да је Баја пун као брод и мозе да купи цијелу РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дот

24.08.2015 17:35

Све је то иста багра ,сви нешто причају ,оговарају једни друге ови украли ово они оно ,qл ни једни ни други не предузимају апсолутно ништа,народ је морално и духовно мртав,раде са нама ста хоће ,краду и пљачкају а ми сједимо и читамоове портале за које пишу новинари који су пијуни или једних или других ,црно се нама пише .. Само кука и мотика и све редом и ове и оне и оне..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

24.08.2015 18:02

Радили радници у једном страном трговацком ланцу имали колективни уговор имали какву такву плату.Тај трговацки ланац преузео други власник смањио радницима плате 30%,понистио колективни уговор и рекао ко неце да потписе нови уговор мозе да иде.Тај нови власник је такоде страна фирма која у Рс има промет стотине милиона марака.Нити један синдикат нити дрзава није стала у заститу тих радника.Које раднике онда дотицна господа представља или су за њу само циновници радници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оп

24.08.2015 18:58

Мени изгледа да це у новом закону писати да постоји и други нацин синдикалног организовања па це Ранка и њени сарадници остати без мјеста и високих плата. Зато се она тако грцевито бори и дизе галаму-да обезбједи да се у закон убаци да синдикат остане у овом облик. Сад хоце да показе да је јака па ако не буде тако дице раднике, на тај нацин хоце себе да сацува. А у закон би трбало убацити и ревизију рада синдиката и кривицну одговорнос. Кад синдикални преставници знају примати плату морају за нерад и одговарати. Прица о тузбама како се бори она и њен синдикат!!!??? Само би волио један примјер; толико фирми затворено, новца покрадено, људи без плата и доприноса по улици у мањим групама излазе, и ко је одговарао - нико. Против кога је подузето несто -никог. О цему прица зена???!! Она и њени људи су сарадници власти и таквих директора и заједно се боре против радника. Радника све мање а какав год закон стари или нови радника нико не стити. Њу избацују из игре а она сад хоце подрску радника због себе а не радника и његових права.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зика муцави

24.08.2015 20:35

Ннннедај сссссе ссссеффффе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сима

24.08.2015 21:14

ОТКРИЛИ СТЕ ТОПЛУ ВОДУ! ЖЕНИ ЈЕ ДОБРО И ШТА ЈЕ БРИГА ЗА РАДНИЧКУ КЛАСУ. ОНА СЕ УДОМИЛА И САД КО БОРИ СЕ ЗА РАДНИКЕ. НИСМО ВЕСЛО СИСАЛИ ДА ЈОЈ ВЈЕРУЈЕМО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зоом

24.08.2015 21:50

Није Мишићка крива што је овај народ наопако насадјен. Није Мишићка изгласала Милорада додика и његову банду него овај наопако насадјени народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицо

25.08.2015 07:24

Иди Ранка савијај питу, остави се ти политике

ОДГОВОРИТЕ
Name

мицо

25.08.2015 08:31

Ранка је у служби режима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Микајло

25.08.2015 09:36

Само цу коментарисати прву реценицу васег цланка. Ко је коме сврсио тек це се видјети за пар мјесеци. Најдаље за 9...

ОДГОВОРИТЕ
Name

жика ж

25.08.2015 11:20

ПИТАЊЕ КО ЈЕ ОВА ГОСПОЂА И ШТА РАДИ. ИМА ЛИ ОНА ОВЛАШТЕЊА ЗА СВЕ ШТО ЧИНИ СЕБИ И ДРУГИМА. ЈА БИХ РЕКАО "ТРЛА БАБА ЛАН ДА ЈОЈ ПРОЂЕ ДАН"!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Серафим

25.08.2015 13:57

Ста ви који сте незапослени трабуњате? Ово се односи само на запослене модерне покорне робове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

333

25.08.2015 15:17

Ја добре ноге. Гдје це вам дуса да је критикујете. Ја добре ноге мајко моја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

радник

26.08.2015 14:04

А где је печат?

ОДГОВОРИТЕ
Name

шићми канра

26.08.2015 14:20

То је тако

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цццц

26.08.2015 16:09

Подноси извјештај.., она наравно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПЕРО СИТУАЦИЈА

26.08.2015 17:17

Горане, Горане. О истој теми пишеш позитивно у Дневном авазу, а негативно овдје. Није то у реду брале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сафи

27.08.2015 07:49

Које све пљацке и криминал ?????Јос це тога бити колико хоцете и све по сиротињи док се они измедју себе да цовјек не зна висе цији је у цијоој.

ОДГОВОРИТЕ