Analiza: Partizan mora da mijenja tim, a možda i formaciju!

Koga će Milinković izabrati za novog zadnjeg veznog? Za koga god se odluči izvesno je da će Saša Ilić imati veću minutažu nego u Minsku i da će u revanšu sa BATE Borisovim proslaviti još jedan jubilej.

Fudbal 20.08.2015 | 22:00
Analiza: Partizan mora da mijenja tim, a možda i formaciju!

Kao kad se zrna peska izmigolje iz šake, tako je Partizan propustio šansu da već u Belorusiji napravi rezultat koji ga približava fudbalskom raju. Dva izvanredna zicera Andrije Živkovića i isto toliko nesmotrenih poteza Marka Jevtovića koštali su crno-bele poraza na Borisov areni, ali ništa nije gotovo.

Uostalom, 2003. je pred revanš takođe imao zaostatak, pa ga je nadoknadio u Njukaslu i prošao dalje. Imao je i 2010. obavezu da postigne bar gol u Briselu, a dao je dva Anderlehtu i opet se probio do Lige šampiona, a sad - pošto igra kući - veruju svi u Humskoj 1 da će stići i prestići prednost BATE-a i posle revanša zakazanog za 26. avgust obasjati Topčiderskog brdo zvezdicama elitnog evropskog takmičenja.

Doduše, u izmenjenom sastavu u odnosu na onaj koji je projektovan da igra važne mečeve, jer je isključenje Marka Jevtovića u prvom minutu nadoknade prvog poluvremena stvorilo Zoranu Milinkoviću problem ne samo sinoć, već i za sedam dana u Beogradu. Strateg Partizana ne može da računa na novajliju iz Novog Pazara, što automatski znači da će na njegovu poziciju morati da prekomanduje jednog od fudbalera koji imaju ofanzivnije karakteristike.

Četvorica su takvih: Stefan Babović, Darko Brašanac, Saša Ilić ili Saša Lukić.

Koga izabrati?

U ovom trenutku je teško oceniti ko će na teren naredne srede, ali se može očekivati da već u subotu od 19 časova, kad Parni valjak bude gostovao Borcu, situacija bude jasnija. Odnosno, da Zoran Milinković u Čačku proba varijantu bez Jevtovića i koliko-toliko se uveri kako se u takmičarskom meču snalaze fudbaler koji, ruku na srce, tokom ove sezone, nisu imali previše defanzivnih zadataka.

A, nije da ne znaju da ih odrade. Štaviše, Darko Brašanac je upravo pre dolaska Zorana Milinkovića godinama bio zadnji vezni, na toj poziciji - doduše u paru sa Nikolom Drinčićem - u pojedinim utakmicama ili njenim delovima s početka proleća kod Marka Nikolića dejstvovao je Stefan Babović, a ko se seća boravka Lotara Mateusa na klupi crno-belih verovatno pamti da je legendarni Nemac uporno vraćao Sašu Ilića na mesto zadnjeg veznog, gde su ga po potrebi kasnije stavljali i Aleksandar Stanojević i Vladimir Vermezović u drugom mandatu.

Četvrti kandidat da se nađe na poziciji zadnejg veznog je mladi Saša Lukić. Mada se s obzirom na činjenicu da još nije debitovao na evropskoj sceni čini da strelac pobedonosnog gola protiv Spartaka pre deset dana ima najmanje šanse da bude starter. Otuda, u trilingu Brašanac-Babović-Ilić valja tražiti štih crno-belih za revanš sa BATE-om na mestu na kome je delovao Marko Jevtović.

Uz još dva moguća modela igra Partizana. Prvi: da sva trojica gorepomenutih počnu u liniji, a da ispred njih u napadu ne bude promena i da na BATE opet jurnu Andrija Živković, Abubakar Oumaru i Valeri Božinov. Ili da se zlatni srpski Orlić pridruži Brašancu, Baboviću i Iliću, a da kao tandem u formaicji 4-4-2 zaigraju Kamerunac i Bugarin, pa pokušaju jedan drugom da nameste šansu.

Za koju god varijaciju se odluči Milinković izvesno je da će Saša Ilić dobiti više od dva minuta koliko je odigrao na Borisov areni. Ukoliko upiše makar i sekund u revanšu, čuvenom kapitenu će to biti ravno 50. utakmica u Ligi šampiona ili kvalifikacijama za elitni kup, pa će tako proslaviti još jedan jubilej, pošto je nedavno protiv Steaue u Bukureštu odigrao 100. evropski meč za crno-bele.

Nije Ilić imao sreću da uveliča svoj (1:1 u Rumuniji) i klupski jubilej (100 utakmica u Kupu ili Ligi šampiona u istoriji, 0:1), ali - što kaže narod - treći put možda i Bog pomaže!

Komentari / 0

Ostavite komentar