Srbija neće graditi zid prema Makedoniji

Vlast, opozicija i predstavnici NVO jednoglasno su odbacili ideju Nenada Popovića o podizanju zida na granici sa Makedonijom.

Srbija 18.08.2015 | 07:45
Srbija neće graditi zid prema Makedoniji

Izgradnjom zida bi, smatra lider Srpske narodne partije, Srbija sprečila nekontrolisani priliv migranata sa Bliskog istoka i iz severne Afrike. Takođe, Popović predlaže da se rok za donošenje odluke o azilu skrati na 48 sati.

Ministar Aleksandar Vulin kaže za „Blic” da ovakav predlog nije nov, ali i da „zid do sada nije zaštitio ni Mađarsku, ni Bugarsku, kao što to nije učinila kontrola mora prema Grčkoj i Italiji”.

- Srbija traži da EU formuliše svoju politiku i zavisno od nje ćemo zauzeti stav u skladu sa svojim interesima. Uz to, Srbija nije cilj migranata i mi zasad nemamo problem sa brojem ljudi koji žele azil, pa samim tim ni sa propisima koji regulišu dobijanje azila - kaže Vulin.

Zid nije zaštitio Mađarsku i Bugarsku, kao što to nije učinila kontrola mora prema Grčkoj i Italiji.
Aleksandar Vulin, ministar u Vladi Srbije
Šef poslaničke grupe SNS Zoran Babić kaže za naš list da Srbija želi Evropu bez granica i da je politika Vlade Srbije „izgradnja mostova i spona, a ne zidova”.

Šef poslanika DS Borislav Stefanović smatra da je predlog SNP motivisan „opasnim desničarskim idejama”, kao i da je problem migranata mnogo složeniji od podizanja ograda.

Direktor Grupe 484 Vladimir Petronijević takođe ističe da zidovi „nikada neće zaustaviti migracije”, a upozorava i da je ideja sporna iz ugla međunarodnog prava.

(Blic)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Maxo

18.08.2015 08:37

Za Srbiju i region sa Migrantima problemi tek pocinju. Sad kad se proculo a u doba Facebooka Vibera itd. informacije idu ogromnom brzinom i u pravcu EU ce da se uputi ne 100.000 ili 200.000 ja procjnjujem i do 5 Miliona Migranata iz svih zemalja gdje ekonomija nije takva da mozes sa porodicom da prezivljavas ili je poluratno stanje ko u Iraku. Argument da ti Migranti ne zele da ostanu u Srbiji , BiH ili Makedoniji je jedna stvar a druga je sta kad Madjari zatvore granice Rumuni i Bugari ih silom kao sto i sada rade tjeraju prema tim zemljama onda ce oni htjeli mi to ili ne ostati i biti dio nasih problema ,a kao da ih sami nemamo i previse.

ODGOVORITE
Name

marko samardzic

18.08.2015 09:54

Da imamo m**a kao Madjari i Bugari,sve protjerati!

ODGOVORITE
Name

lolo

18.08.2015 12:14

Da, neće graditi zid jer nema para.

ODGOVORITE