Kukan: uvođenje viza - povratak korak unazad

Evropska unija ne želi da ponovo uvede vize Srbiji i drugim zemljama zapadnog Balkana, ali države u regionu treba da učine sve da se teška situacija s azilantima promeni, ocenio je šef delegacije Eropskog parlamenta za odnose sa Srbijom Edvard Kukan.

Srbija 13.08.2015 | 07:40
Kukan: uvođenje viza - povratak korak unazad

Kukan je, povodom glasina da bi bezvizni režim mogao da bude doveden u pitanje, za "Večernje novosti" dodao i da bi zabrinutost zbog mogućnosti ukidanja bezviznog režima mogla da bude osnovana, ukoliko se dramatično stanje zbog broja migranata koji putuju ka zapadnoevropskim zemljama ne popravi, ali da ne veruje da će do toga doći.

Siguran sam da će predstavnici EU i zemalja u regionu, zajedničkim zalaganjem, sprovesti određene mere koje će uroditi plodom i pronaći odgovarajuće rešenje, smatra Kukan.

Kukan je istakao i da postoji jaka politička volja da se vize ponovo ne uvode, jer bi, kako je rekao, to bio istinski korak unazad.

On je naglasio da Srbija snosi odgovornost samo za svoje građane koji na različite načine pokušavaju da da stignu do zemalja EU i da građanima mora da se objasni da napuštanje zemlje i traženje azila nisu način da se problemi reše, jer to može da nanese štetu svim građanima Srbije.

Kukan je ocenio i da podizanje ograde, po odluci mađarskih vlasti, duž granice sa Srbijom, nije način da se nastala situacija reši. Ne mislim da bi bilo korisno i od pomoći kada bismo svi počeli da podižemo zidove, zaključio je Kukan za "Večernje novosti".

Izvor: TANJUG

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

zoom

13.08.2015 08:48

Ovi bi htjeli da izbjeglice ostanu u Srbiji.

ODGOVORITE
Name

ha ha

13.08.2015 08:50

Ha ha, hoće Srbiju u EU a uvode im vize. Ha ha koji hovnari...ha ha tu EU treba rastjerati. Sve u more...

ODGOVORITE