SLS: Zvezda opet ''iz 2 u 1''! Rad je kopirao! Slavio i OFK!

Fudbaleri Crvene zvezde savladali su u jednom od dva derbija petog kola Superlige Srbije Čukarički sa 3:1, i to posle velikog preokreta u drugom poluvremenu, u kojem su nadoknadili gol zaostatka. Apsolutni junak crveno-belih bio je levi bek Luis Ibanjez, koji je prvo dva puta zatresao mrežu golmana Stevanovića, a potom i asistirao Kataiju za konačan rezultat. 

Fudbal 12.08.2015 | 21:20
SLS: Zvezda opet ''iz 2 u 1''! Rad je kopirao! Slavio i OFK!

Apsolutni junak crveno-belih bio je levi bek Luis Ibanjez, koji je prvo dva puta zatresao mrežu golmana Stevanovića, a potom i asistirao Kataiju za konačan rezultat.

Imaće međutim „brđani” za čime da žale, jer su bili bolji rival posle prvih 45. minuta, vodili su, ali je onda defanzivac Marko Ranđelović napravio dva neoprezna prekršaja, za slobodan udarac na ivici šesnaesterca, a potom i jedanaesterac, pa će može slobodno da ponese i epitet tragičara Čukaričkog.

Gol Kataija u finišu bio je samo epilog mnogo bolje Zvezdine igre u nastavku, odnosno velikog pada gostujućeg tima, pa su crveno-beli apsolutno zasluženo osvojili tri boda.

Od osećaja sramote i stida pre desetak dana do totalne večerašnje euforije. Kako su na "foru" zaradili bod u sudaru sa Radničkim iz Niša, tako su u sudaru sa Čukaričkim fudbaleri Crvene zvezde iskrvarili za trijumf koji su, blago je reći, više nego zaslužili - 3:1. Možda tim Miodraga Božovića nije imao hladnu glavu tokom većeg dela meča, ali u Luisu Ibanjezu je imao srce velikog šampiona. Topovima iz njegove levice srpski vicešampion je kreirao treći ovosezonski preokret i zbacio sa sebe negativnu tradiciju u sudarima sa družinom sa Banobog brda.

Obijao je pragove zagrebačkih restorana odlazeći generalni direktor Zvezdan Terzić kako bi ubedio nekadašnjeg člana Dinama da stavi "šaru" na ugovor sa Crvenom zvezdom. Bio je to klasičan bingo prelaznog roka, kapitalac koji je pokazao da pored 170 centimetara visine ima međunožje koje mu se vuče po travi Marakane. Kad je neko rođen kao šampion onda on u kriznim momentima pocepa mrežu iz slobodnog udarca, zatim nepogrešivo izvede penal, u barijevskom stilu, a potom iskreira Aleksandru Kataiju tuš - 3:1.

Zvezda je u najboljoj igri sezone imala hladnokrbost Marka Grujića i motoričke sposobnosti brzo potrošenog Srđana Plavšića. Klizila je ponovo ka porazu, ali Brđani su mislili da će strogo defanzivom uvući domaćina u nervozu i pregaziti ga kao plitak potok. Bio je to klasičan previd Vladana Milojevića, ignorisanje faktora Ibanjez.

Što se tiče prvog poluvremena - juče Nenad Lalatović, danas Božović, za Vladana Milojevića nema razlike. Kao i u prošloj sezoni trener gostiju ulovio je Crvenu zvezdu u klasičnu mišolovku za koju vam ne treba ni tri grama trenerskog mozga. Pustio je posle leta Plavšića pored Bojana Ostojića i promašene šanse Idana Vereda da samopouzdanje domaćina naraste, a onda ih brutalno kaznio. Bila je to klasična akcija Brđana kojom su i prošle godine zadavali smrtonosne udarce Crvenoj zvezdi. Sve je delovalo nepodnošljivo lako, ali do izražaja je došao Čukin automatizam, reč kojom Milojevič često opisuje uigranost svoje ekipe. Na centriranu povratnu loptu sa leve strane natrčao je Slavoljub Srnić i u 19. minutu efektno matirao Predraga Rajkovića- 1:0.

Prividna incijativa Crvene zvezde, jalovi pasovi na sredini terena, bila je i više nego očigledna optička varka. Ponovo su Brđani želeli da sačekaju trenutak u kojem će se obezglavljena Crvena zvezda zaleteti bez garda i dobiti udarac po sred lica. Kapiten Brđana Igor Matić je imao otvorenu situaciju, nešto nalik Srnićevom golu, ali je na sreću domaćina šutirao preko gola.

Menja Grof Božović srce tima, kombinuje i prekombinuje, ali efekat ostaje isti. Crveno-beli su i u večerašnjem meču zadržali negativnu tradiciju i ponovo primili gol, ali ovoga puta njihovi problemi sezali su mnogo dalje od pozorne defanzive. Neuigrane napadače akcije domaćina Brđani su totalno limitirali, ostavivši usamljenog Uga Vijeiru da se koprca kao šaran na suvom, pošto agresivni Portugalac nije imao pomoć uplašenog Vereda. Zvezda nije mogla ni preko boka, ni kroz sredinu, pa joj je ostalo samo da nasilnim pokušajima uradi nešto više... Ali "isklesana" postava Čukaričkog lako se odupirala, mada je imala silovitih problema sa brzom tranzicijom lopta našta je ukazivao trener Milojević.

Sve je jednolično izgledalo i u nastavku, ali onda je Luis Ibanjez iz stanja hibernacije izvukao kompletan crveno- beli tim koji je uspostavio koheziju sa tribinama i započeo najbolji segment igre u sezoni. Ibanjezov projektil iz balansa je izbacio goste, koji su atipično za njih izgubili konce po terenu.

Kratere između linija ekipe Vladan Milojevića mogao je da iskažnjava prvo Grujić (prečka), a potom je Jović (prvi put u kombinaciji sa Plavšićem) napravio čiste zicere Petkoviću i Katajiu. Kreativni vezista je čak i zaobišao Stevanovića, ali su nebo nad Topčiderskim brdom parali uzdasi razočarenja.

Međutim, navijači nisu gubili nadu. Prepoznali su da je rival ograničen na dekadentnu defanzivu na konopci, i da ne može da izdrži kombinaciju Zvezdinog oružja - huka sa tribina i čarobne Ibanjezove levice. Penal u režiji Vijeire je došao kao nagrada, a Katai je stavio tačku

Fudbaleri Rada i OFK Beograda zabeležili su trijumfe na otvaranju petog kola Superlige Srbije.

U jedinom preostalom meču Spartak i Jagodina odigrali su duel bez golova u Subotici.

Najzanimljivije je bilo na Banjici, gde je Rad za samo 13. minuta uspeo da preokrene rezultat protiv lučanske Mladosti – od 0:2 do 3:2 – i na kraju slavi 4:2 (0:2), dok su 'Romantičari' na Karaburmi bili ubedljivi protiv, novog superligaša, Radnika iz Surdulice – 3:0 (1:0).

Mladost je odlično počela meč u Beogradu, pošto je iskoristila greške odbrane Rada i povela sa 2:0 golovima Nebojše Gavrića u šestom i Saše Jovanovića u 18. minutu.

Domaća ekipa ne samo da je pravila greške, već je delovala usporeno u prvom poluvremenu, ali se to promenilo već u drugih 45 minuta. Prvo je Ivan Pešić u šesnaestercu Mladosti faulirao Milorada Dabića, tako da je sudija Milan Ilić dosudio penal, a Nemanja Mihajlović je bio siguran izvođač.

Samo tri minuta kasnije, Miloš Obradović je sa leve strane ubacio loptu, a Nemanja Arsenijević je glavom iz blizine smestio u mrežu za izjednačenje.

Pitanje pobednika konačno je rešeno u 80. minutu, kada je Nemanja Mihajlović sa ivice šesnaesterca šutirao i savladao svog imenjaka Krznarića na golu Mladosti za 4:2.

Rad sada ima dve pobede, nerešeno i dva poraza, dok je Mlaodst ostala na jednom trijumfu, uz remi i tri poraza.

OFK Beograd je bio siguran protiv novajlije u ligi. Ivica Jovanović doveo je "romantičare" u vođstvo već u osmom minutu. Radnik je posle toga imao nekoliko prilika, ali nije uspeo da ih iskoristi. Domaćin je u drugom poluvremenu zaigrao bolje i golovima Zlatka Liščevića u 52. i Branimira Subašića u 74. stavio tačku na meč.

OFK je ovo bila druga pobeda uz tri poraza, dok Radnik ima učinak od jednog trijumfa, dva poraza i dve nerešene utakmice.

Spartak nije uspeo da savlada "fenjeraša" na svom terenu i ostao je na jednoj pobedi, uz dve izgubljene i dve nerešene utakmice.

Spartak u Subotici nije uspeo da sruši ekipu Jagodine i zabeleži drugi trijumf, koja je posle četiri uzastopna poraza grčevitom borbom u slaboj fudbalskoj predstavi osvojila prvi bod ove sezone (0:0).

Superliga, 5. kolo:

OFK Beograd – Radnik Surdulica 3:0 (1:0)
Jovanović 8, Liščević 52, Subašić 74
Rad – Mladost 4:2 (0:2)
Mihajlović 49(p), 86, Arsenijević 52, Živanović 58(ag) - Gavrić 6, Jovanović 18
Spartak – Jagodina 0:0
19.00 Crvena zvezda – Čukarički 3:1
20.00 Borac – Javor
20.00 Novi Pazar – Metalac
20.00 Radnički – Voždovac

četvrtak:
20.00 Vojvodina – Partizan

Komentari / 0

Ostavite komentar