Analiza: Bila je Jugoslavija, a sada je zlato Kalča!

Da SFRJ još postoji, Jugosloveni bi bili najbrojnija fudbalska kolonija u italijanskom fudbalu. Brojnija čak i od argentinske i brazilske!

Fudbal 12.08.2015 | 23:40
Analiza: Bila je Jugoslavija, a sada je zlato Kalča!

Korijere delo sport posvećuje danas čitavu stranu fenomenu igrača iz bivše Jugoslavije koji su preplavili Seriju A u poslednjih nekoliko godina. Da Jugoslavija još postoji, Jugosloveni bi bili najbrojnija fudbalska kolonija u italijanskom vrhunskom klupskom fudbalu. Brojnija čak i od argentinske i brazilske, koje su tradicionalno najzastupljenije od Alpa do Sicilije. Od 296 fudbalera stranca koji igraju za timove Serije A, 50 je poreklom od Triglava do Đevđelije, počev od Samira Handanovića preko Marija Mandžukića i Edina Džeka, do Stevana Jovetića, Adema Ljajića i Gorana Pandeva. Poređenja radi, u elitnoj italijanskoj ligi igra 40 Brazilaca i 33 Argentinca što je navelo Korijere da konstatuje da bivši Jugosloveni komanduju Serijom A. Igračima bi trebalo dodati i Sinišu Mihajlovića koji sedi na klupi Milana i Dejana Stankovića koji je tim menadžer Intera.

U tekstu pod naslovom “Bila je Jugoslavija sada je zlato Kalča“, kaže se da je velika prednost fudbalera sa prostora bivše Jugoslavije što je odnos “cena- kvalitet“ odličan, štaviše najbolji. Marko Naletilić, Pantaleo Korvino i Vladimir Jugović, koji su dali izjave o “jugoslovenskom fenomenu“ u Seriji A, saglasili su se da igrači sa drugih prostora ne daju garancije kao fudbaleri iz bivše Jugoslavije. Takođe dok drugima treba vremena da se adaptiraju i savladaju nostalgiju ili jezik, bivši Jugosloveni se prilagode italijanskom stilu života i stillu igranja u treptaju oka.

“Italija je puna igrača iz bivše Jugoslavije jer koštaj malo, daju mnogo, a kad eksplodiraju, u igračkom smislu, donose velike profite klubovima koji su ih angažovali. Dovoljno je da se setimo primera Kolarova, Jovetića, Nastasića, Savića. Problem prilagođavanja za igrače iz bivše Jugoslavije ne postoji, italijanska atmosfera je za njih porodična, poznata i ne pate, uopšte, od nostalgije za kućom. Čak se i mladi igrači prilagode veoma brzo. Vredi rizika opkladiti se na fudbalera sa naših prostora kada su mladi, jer je velika verovatnoća da će napraviti dobru karijeru. Pogledajte Nikolu Maksimovića“, rekao je Vladimir Jugović koji je u Italiji igrao za Sampdoriju, Juventus, Lacio i Inter.

Novi sportski direktor Bolonje Pantaleo Korvino koji je doveo veliki broj igrača sa naših prostora u Italiju, poput Jovetića, Ljajića ili Mirka Vučinića, smatra da su bivši Jugosloveni u klupskim sportovima ono što su Afrikanci i sprinteri sa Karipskih ostrva u atletici.

“Jugosloveni imaju nešto u njihovom DNK što drugi nemaju. Istovremeno u republikama bivše Jugoslavije još uvek možete da vidite dečake kako igraju fudbal ili košarku na ulici, odnosno mnogi prve korake naprave upravo na ulici, posle kad budu uključeni u profesionalni ambijent sve im bude mnogo lakše nego njihovim vršnjacima iz drugih evropskih država. Takođe tu su i klubovi poptu Partizana i Crvene Zvezde koji imaju tradiciju i kulturu da mladima daju odmah šansu“, kaže aktuelni sportski direktor Bolonje.

U toku ovog prelaznog roka koloniju igrača iz bivše Jugoslavije pojačali su Sergej Milinković Savić, Darko Lazović, Jovetić, Džeko, Mandžukić, Pandev i Aleksandar Trajkovski. Među bivšim jugoslovenskim republikama najviše igrača u Seriji A ima Srbija 17, druga je Hrvatska sa 16, sledi Slovenija sa osam, BiH sa pet, a Crna Gora i Makedonija imaju po dva predstavnika. Hrvati i Slovenci su privilegovanom položaju pošto oni uživaju status domaćih fudbalera, zahvaljujući Bosmanovom pravilu, dok se Srbi, Bošnjaci, Crnogorci i Makedonci tretiraju kao “ekstrakomunitarci“ i za njih važe kvote. Tako je, na primer, Džeko morao da čeka da se oslobodi mesto “ekstrakomunitarca“ da bi potipisao za Romu (Paragvajac Sanabrija je otišao u Sporting Hihon) .

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

bijeljina

12.08.2015 22:31

vecina igraca je obucena u dijaspori a da su ostali u svojim maticnim drzavama vjerovatno bi velika vecina bili danas gradjevinski radnici.

ODGOVORITE