Srbac: Mladi volonteri uredili izletište Durova

U eko-izletištu Durova u Gornjoj Lepenici pod Motajicom danas je završen petodnevni volonterski kamp pod nazivom „Mladi za život“, kojeg je organizovala Nevladina organizacija „Milenijum“ iz Srpca pod pokroviteljstvom opštine Srbac.

Republika Srpska 12.08.2015 | 16:40
Srbac: Mladi volonteri uredili izletište Durova

Tridesetak mladih volontera iz Banjaluke, Gradiške, Beograda i Srpca radilo je na saniranju postojećih i izgradnji novih sadržaja ovog popularnog srbačkog izletišta.

Održana je „treš radionica“, kao i radionice sportske vještine capoeira i udaraljki koje je vodila direktorka Udruženja C.E.Z.A.R. iz Srpca Darija Šešić.

Učesnici kampa vrijedno su radili cijelog dana, čime su pokazali visoku svijest kada je u pitanju zaštita životne sredine i stvaranje uslova za odmor i rekreaciju u prirodi, istakla je direktorka NVO „Milenijum“ Sanela Vidović.

Vidovićeva je dodala da su uglavnom sanirani postojeći objekti, kućice, stolovi, klupe i šumske staze, ali i izgrađeni novi objekti infrastrukture u izletištu Durova. Pri tom je uspostavljena veoma dobra saradnja i sa mještanima Gornje Lepenice. 

U proteklih deset godina u radu eko-kampa Durova učestvovali su mladi volonteri iz Engleske, Česke, Francuske i još nekih evropskih zemalja, koji su dali svoj pečat ovom popularnom izletištu, omiljenom mjestu okupljanja Srpčana, ali i izletnika iz drugih susjednih opština.

Organizaciju ovogodišnjeg volonterskog eko-kampa u Durovi pored opštine Srbac pomoglo je Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske, Omladinska fondacija iz Sarajeva, Omladinska banka, kao i neka privredna i društvena preduzeća.

Tako je „Banjalučka pivara“ organizovala promociju recikliranja. „Opredjeljenje ove kompanije jeste i briga o zaštiti životne sredine“, kazala je predstavnica Banjalučke pivare Milka Stanivuković.

„Mi smo u proteklih pet godina recikrirali 5.000 tona stakla, 650 tona metala, 160 tona papira i 150 tona plastike“, rekla je Stanivukovićeva i naglasila da pivara podržava svaku akciju na zaštiti i unapređenju životne sredine.

Autor: Savo Keser

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Pd

12.08.2015 18:09

Bravo. Za svaku pohvalu. Tako se voli RS

ODGOVORITE