Poznato više od 20 ambasadora Srbije

Određeno je više od 20 novih ambasadora i generalnih konzula Srbije. Dogovor o tome postigli su predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Aleksandar Vučić i šef diplomatije Ivica Dačić.

Srbija 11.08.2015 | 10:00
Poznato više od 20 ambasadora Srbije

Sa mesto ambasadora u Rimu Ana Hrustanović prelazi na dužnost šefa misije Srbije pri EU u Briselu, gde će naslediti Dušana Lopandića, koji odlazi u Stokholm.

U Rimu će službovati Zorana Vlatković, šefica kabineta Ivice Dačića, koja je radil i u MUP-u, dok će ambasador u Nemačkoj biti Dušan Crnogorčević, do sada šef misije u Švedskoj.

Kako je planirano, ambasador u Poljskoj biće Nikola Zurovac, dosadašnji otpravnik poslova, za Zagreb je predložena Mira Nikolić, koja je bila pomoćnik ministra spoljnih poslova za multilateralu.

Ambasador Srbije u Nikoziji biće Marko Blagojević, bivši generalni sekretar MSP, dok će Srbiju u Oslu predstavljati Suzana Bošković, koja je bila zamenik generalnog sekretara MSP.

U Iranu bi ambasadorko mesto trebalo da bude povereno Tomislavu Ðurinu, bivšem ambasadoru u Makedoniji, dok će, najverovatnije, prvi diplomata Srbije u Iraku biti Milisav Pajić, nekada ambasador u Meksiku.

Na čelu ambasade u Atini trebalo bi da bude bivši ambasador u Turskoj Dušan Spasojević, a u Lisabonu savetnik predsednika Nikolića, Oliver Antić.

Ambasador Srbije u Libanu, na predlog potpredsednika vlade i ministra Rasima Ljajića, trebalo bi da postane Emir Elfić, koji je u javnosti poznat kao šurak sandžačkog muftije Muamera Zukorlića, dok je kandidat za ambasadora u Saudijskoj Arabiji muftija srbijanski Muhamed Jusufspahić, navodi list.

Na čelu ambasade u Kataru trebalo bi da bude imonovana Jasminka Pozderac, u Libiji najverovatnije Dragan Todorović, a u Indoneziji Slobodan Marinković.

U Latinskoj Americi, za ambasadora u Argentini biće predložena Jelena Baćović, koja je bila u Španiji, a za Kubu Danilo Pantović, koji je i ranije bio u Havani.

Izvor: Srbija danas 

Komentari / 0

Ostavite komentar