Američka demokratija stigla i na Kubu

Oko 90 pripadnika kubanske opozicije privedeno je posle skupa na kojem su demonstransti nosili maske s likom američkog predsednika Baraka Obame, aludirajući na povoljne šanse koje se za Kubu javljaju uspostavljanjem diplomatskih odnosa sa SAD.

Svijet 10.08.2015 | 11:55
Američka demokratija stigla i na Kubu

Policajci u uniformi i civilu uhapsili su u nedelju uveče demonstrante dok su se vraćali kući posle skupa opozicione grupe "Dame u belom" održanog u Havani.

Mnogi okupljeni su i dalje nosili maske s Obaminim likom posle skupa održanog uoči otvaranja američke ambasade. Očekuje se da će američki državni sekretar Džon Keri u petak prisustvovati svečanom otvaranju te ambasade, nakon što je u julu otvorena kubanska ambasada u Vašingtonu.

On (Obama) je odgovoran za sve što se dešava na Kubi. Obama treba da kubanskoj vladi nametne određene uslove kako bi prestalo kršenje ljudskih prava na ostrvu, izjavila je predsednik opozicione grupe "Dame u belom" Berta Soler.

"Dame u belom" je najpoznatija opoziciona grupa na Kubi koja je 2005. godina osvojila nagradu "Saharov" Evropskog parlamenta koja se dodeljuje za borbu u zaštiti ljudskih prava.

Izvor: Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar