FIBA vratila Rusiju na Evrobasket!

Svetska košarkaška federacija potvrdila je suspenziju Košarkaške federacije Rusije, ali je dozvolila reprezentacijama te zemlje da učestvuju na takmičenjima.

Košarka 09.08.2015 | 19:20
FIBA vratila Rusiju na Evrobasket!

Rusija će se tako naći na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu, pošto je njeno učešće bilo dovedeno u pitanje prošlog meseca, kada je objavljena odluka o suspenziji.

Vladajuće telo svetske košarke objavilo je da je posle saslušanja čelnika Košarkaške federacije Rusije, ministarstva za sport Rusije i Olimpijskog komiteta Rusije odlučeno da suspenzija ostane na snazi, ali da igrači, treneri, sudije i komesari neće trpeti zbog toga.

FIBA je suspenziju Rusiji izrekla 29. jula zbog nemogućnosti Košarkaške federacije Rusije da reši dugogodišnje institucijalne i pravne probleme. Zbog toga, Federacija nije imala potpunu kontrolu, što potvrđuju brojne promene čelnika i mešanje Suda u Moskvi u njegov rad 2013. godine, kada su održani vanredni predsednički izbori.

Iz FIBA su istakli da će nagledati situaciju u Rusiji, kao i da se od Federacije zahteva promena statute i propisa, koji moraju da budu u skladu sa onima koje nalaže vladajuće telo svetske košarke. U sve to će biti uključeno i Ministarstvo sporta i Olimpijski komitet Rusije, a dat je i rok za promene – 30. april 2016. godine.

Rusija će na Evropskom prvenstvu igrati u grupi A sa selekcijama Francuske, Bosne i Hercegovine, Finske, Poljske i Izraela. Evrobasket je na program od 5. do 20. septembra.

Komentari / 0

Ostavite komentar