Ogorčeni ljubitelji životinja u Banjaluci

Ljubitelji životinja Banjaluke ljuti su zbog novih odluka o komunalnom redu grada, a koje se tiču držanja kućnih ljubimaca.

Republika Srpska 08.08.2015 | 21:58
Ogorčeni ljubitelji životinja u Banjaluci

Prema ovim odlukama u stanu građani mogu držati samo jednog psa ili tri mačke i to uz prethodnu saglasnost predstavnika zajednice etažnih vlasnika. Uz čipovanje, koje je postalo obavezno, vlasnici moraju, kada vode kućnog ljubimca u šetnju, da nose i dokaz o izvršenom čipovanju.

Vlasnici “agresivnijih” rasa pasa trebalo bi da ih šetaju na povocu ne dužem od 1,5 metara i sa zaštitnom korpom.

Dva gradska udruženja koja se bave zaštitom životinja: Udruženje za zaštitu životinja Kerber Banjaluka i Udruženje Šapa u srcu, kao i ostali aktivisti i ljubitelji životinja protive se ovim odlukama.

Iz Udruženja za zaštitu životinja Kerber Banjaluka kažu da su ogorčeni ovim odlukama, jer slične odluke ne postoje u gradovima regiona, ni u Beogradu ni u Zagrebu, kao ni u mnogim gradovima svijeta.

“Odluka o čipovanju je dobra i nju podržavamo, ali samo ako se napravi jedinstvena baza podataka, koje sada nažalost još uvijek nema. Kada govorimo o ‘agresivnijim rasama’ trebamo reći da sa biološkog aspekta ne postoji opasna rasa pasa, već samo opasni vlasnici i nikada nećemo prihvatiti takve termine, kao što su ‘opasna rasa’. Mi smo ponudili rješenje da se uvede dobno ograničavanje i da osobe mlađe od 21 godine ne smiju imati pse određenih rasa”, rekli su za BUKU iz Udruženja za zaštitu životinja Kerber Banjaluka.

Kažu da su na ove nove odluke već reagovali i da su poslali dopise Gradskoj upravi i resoru za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, a počeli su pripremati i peticije i tako se spremati za Ustavni sud.

„Ove odluke su loše i nisu u koristi rješavanja problema pasa lutalica, a svi smo svjesni da imamo problem sa napuštenim životinjama. Mi prvi za rješenje ovog problema i da se psi sklone sa ulica, ali to se mora uraditi u korist životnja i ljudi, a ove nove odluke gledaju samo korist ljudi, a idu na veliku štetu životinja, pasa i maca”, ističu iz ovog Udruženja.

Ove odluke, ističu, nemaju nikakvu zakonsu osnovu. Iz ovog Udruženja se pitaju kako neko može zabraniti ili zahtijevati potpis etažnih vlasnika osobama koje hoće da drže kućnog ljubimca ili pak ograničavati broj kućnih ljubimaca i ograničavati njihov prostor za šetnju?

“U našim prijedlozima koje smo poslali Ministarstvu i Gradu stoji da ne bi trebalo biti ograničavanja broja kućnih ljubimaca, nema ograničavanja kretanja kućnih ljubimaca i nema termina ‘opasan pas’. Mi smo za to da se neodgovorni vlasnici kućnih ljubimaca najstrožije kazne, tako da zbog njih ne ispaštaju odgovorni vlasnici kućnih ljubimaca, same životinje i svi ljubitelji životinja”, ističu iz ovog Udruženja.

Dodaju da Zakon na nivou BiH postoji, ali da se ne poštuje.

“Kao i sve u ovoj državi, zakon se ne sprovodi i to je veliki problem. Nije kriva životnja već čovjek i od toga treba krenuti u rješenje ovog problema”, ističu u Udruženjima za zaštitu životinja

Kada je riječ o ograničavanju kretanja pasa, iz Udruženja Kerber kažu da je to još jedna skandalozna odluka Grada.

“Striktno smo protiv toga. Takva odluka nigdje ne postoji. Građani sada mogu izvesti pse u Park za pse koji je jako neuslovan. Taj park nema vodu, nema hladovinu, nema rasvjetu. Taj park su ljubitelji pasa iz Banjaluke doveli koliko toliko u red da liči na park za pse, ali još se treba mnogo toga uraditi”, rekli su iz ovog Udruženja.

Park za pse u Banjaluci/naselje Borik

Napominju da, na primjer, Zagreb ima 66 lokacija za puštanje pasa. “Prema tome, ispada da je Zagreb 66 puta veći od Banjaluka. U Beogradu je odluka da od 22 do 6 časova psi mogu šetati svim lokacijama, čak i onim u kojima je preko dana zabranjeno izvoditi pse”.

Peticija protiv ovih odluka

Iz Udruženja Kerber kažu da je peticija protiv ovih novih odluka već pokrenuta i da ju građani mogu potpisati u veterinarskim ambulantama, ali biće još i drugih lokacija na kojima će se peticija moći potpisati, a tome će svi zainteresovani biti na vrijeme obaviješteni.

Izvor: Buka

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

TRTE MRTE

08.08.2015 17:48

ODLUKA, A I ZAKONOM TREBA DA SE DEFINISE JE FANTASTICNA. ZASTO ?????, IMA HILJADU RAZLOGA. NAJVECI DIO ''LJUBITELJA'' ZIVOTINJA RANIJE IH JE IMAO NA LANCU I ZIMI I LJETI, A SADA ''VELIKI LJUBITELJI, MALO BI DA IH PUSTAJU DA KAKAJU, LAJU, JURE DJECU........AKO SU PROTIVE NOSENJU ZASTITNE KORPE ULAZEM AMANDMAN : OD NJIH DVOJICE, PSA I VLASNIKA NEKO MORA NOSITI ZASTITNU KORPU ''''TE PO VOLJI IM. KAKVO JE TO LAZNO POMODARSTVO....5% SU ISTINSKI LJUBITELJI ZIVOZINJA. ''GRADSKA GOSPODA''.......U BEOGRADU KADA SE PAS UKAKA, VLASNIK POKUPI KAKU I IMAJU POSEBNE KANTE ZA TO........

ODGOVORITE
Name

Treba

08.08.2015 20:33

Odgajajte djecu u gradovima i parkovima. Noch hoće zivotinje NEKA ide na selo PA drzi pass koliko hoće. Ko moze u istom liftu da vozi psd i djecu?. U stambenim zgradama zabraniti zivotinje. NEKA Idu u sela i TOMO uzivaju.

ODGOVORITE
Name

Lala

08.08.2015 21:35

Za one koji ne znaju...neke vrste pasa su za stan a neke za kucu i dvoriste.Tako glupo je razmisljanje da je pas samo za selo...Neki psi su aktivnji trebaju vise prostora a neki manje aktivni i bas su za stan predvidjeni.Uostalom ko voli psa ili nekog kucnog ljubimva omogucit ce mu najbolje uslove za zivot ma gdje da zivi.

Name

Bojan Nišević

09.08.2015 01:27

Ja u mom stanu mogu da držim šta ja god hoću sve dok to ne ugrožava druge stanare. A Gavranović može da me povuče...

ODGOVORITE
Name

SOKO

03.08.2017 11:58

NORMALNO SMIJES U STANU ALI KAD PREDJES KUCNI PRAG STA ONDA?

Name

re Treba i Lala

09.08.2015 04:35

Svaka cast za komentar Treba ,a ti Lala ne s..ri,jer svaka susa hoce da izigrava gospodu sa carskih dvora,a nema sta da jede ni on ni pas.Ne mrzim ljubimce ne daj Boze,ali oko moje zgrade moras hodat ko po minskom polju i opet kad udjes u stan vidis da si naletio na kaku ljubimca.

ODGOVORITE