„Klimatski portali“ su stvarnost!

Putnici koji se nalaze na stokholmskom aerodromu „Arlanda“ odskora imaju priliku da na terminalu pet isprobaju „klimatske portale“, odnosno prostorije koje simuliraju vremenske uslove u mnogim krajevima sveta.

Informacione tehnologije 08.08.2015 | 16:00
„Klimatski portali“ su stvarnost!

Meteorološki uslovi se prilagođavaju u realnom vremenu pomoću promene temperature, svetla, zvuka i strujanjem vazduha. Tako se stvara osećaj kao da je korisnik u drugom klimatskom pojasu, iako se, u stvari, nije ni pomerio iz Stokholma.

„Uđete u jednu od tri prostorije – toplu, hladnu ili sobu za velike gradove i tako osetite vrelinu svetskih pustinja, puls najvećih gradova i ledenu jezu severa. Sobe su povezane sa meteorološkim službama čiji se podaci pretvaraju u fizičko iskustvo pomoću najnovije zvučne i vizuelne tehnologije, kao i simuliranja vetra i temperature“, objašnjavaju na zvaničnom sajtu „Arlande“.

U hladnoj sobi se simuliraju hladni, severni vetrovi uz lavež pasa i slike zimskog krajolika Kirune u Švedskoj ili Rejkjavika na Islandu. S druge strane, u vrućoj sobi stvaraju se uslovi toplih krajeva, poput Dubaija ili Fort Loderdejla na Floridi.

Treća, takozvana „velika" soba korisnicima nudi utisak velikih gradova. Tu se može iskusiti draž i zvuci metropola i urbani puls i saobraćajna vreva.

„Klimatske portale“ do sada je koristilo više od 40.000 ljudi.

RTS

Komentari / 0

Ostavite komentar