„Климатски портали“ су стварност!

Путници који се налазе на стокхолмском аеродрому „Арланда“ одскора имају прилику да на терминалу пет испробају „климатске портале“, односно просторије које симулирају временске услове у многим крајевима света.

Информационе технологије 08.08.2015 | 16:00
„Климатски портали“ су стварност!

Метеоролошки услови се прилагођавају у реалном времену помоћу промене температуре, светла, звука и струјањем ваздуха. Тако се ствара осећај као да је корисник у другом климатском појасу, иако се, у ствари, није ни померио из Стокхолма.

„Уђете у једну од три просторије – топлу, хладну или собу за велике градове и тако осетите врелину светских пустиња, пулс највећих градова и ледену језу севера. Собе су повезане са метеоролошким службама чији се подаци претварају у физичко искуство помоћу најновије звучне и визуелне технологије, као и симулирања ветра и температуре“, објашњавају на званичном сајту „Арланде“.

У хладној соби се симулирају хладни, северни ветрови уз лавеж паса и слике зимског крајолика Кируне у Шведској или Рејкјавика на Исланду. С друге стране, у врућој соби стварају се услови топлих крајева, попут Дубаија или Форт Лодердејла на Флориди.

Трећа, такозвана „велика" соба корисницима нуди утисак великих градова. Ту се може искусити драж и звуци метропола и урбани пулс и саобраћајна врева.

„Климатске портале“ до сада је користило више од 40.000 људи.

РТС

Коментари / 0

Оставите коментар