Beogradu prijeti žutica

U Rakovici pronađeno 300 izbeglica u oronulom hostelu koji može da primi 50 ljudi. Otkrili ih požar i fekalije. U parku kod železničke stanice nemaju toalet, pa nuždu obavljaju u travi.

Srbija 08.08.2015 | 12:20
Beogradu prijeti žutica

U jednom od zapuštenih hostela, zatrpanim đubretom, do prošle nedelje boravilo je 300 izbeglica dnevno, a policija ih je otkrila nakon što su fekalije počele da se slivaju niz ulicu.

Opasnost od zaraze, međutim, nije bila jedina koja je pretila stanarima tog dela Beograda - na smetlištu ovog hostela strave buknuo je požar kad je neko bacio pikavac od cigarete.

Ovde je bio horor! Taksisti su svake noći dovozili migrante do hostela i unutra ih je stalno bilo oko 300, verovatno po njih desetoro u jednoj sobi. Onda je buknuo i požar na đubrištu oko hostela, pa se konačno saznalo šta se ovde radi. Prvo je došla Žandarmerija u sredu 29. jula, a onda je u petak došla policija i sve ih odvela. Od tada je hostel prazan - pričaju komšije.

Reporterima Kurira u ovom hostelu niko nije hteo da otvori vrata. Međutim, taksisti noću i dalje masovno dovoze migrante, koji se smeštaju u okolne kuće i hostele. Niko ne kontroliše po kojim cenama se oni prevoze i smeštaju.

Policija nas je obavestila da možemo da primimo samo migrante s dozvolom za boravak. Cena noćenja u dvokrevetnoj sobi je 38 evra - kaže Vladimir Šišić iz jednog od hostela.

Migranti koji borave u parku kod beogradske autobuske stanice takođe su prepušteni sami sebi. Ovde nema pokretnih toaleta, pa nuždu vrše iza drveća i žbunja.

Kad je mnogo ljudi koncentrisano na malom prostoru i tu vrši nuždu, onda taj prostor može postati izvor raznih bolesti, od crvenih, kožnih i respiratornih infekcija do žutice. Uslovi u parku su nehumani i opasni kako po migrante, tako i po građane - upozorava lekar opšte prakse dr Nevenka Dimitrijević, dok u gradskoj upravi odgovaraju da novca za postavljanje toaleta trenutno nema.

Izvor: Kurir

Komentari / 0

Ostavite komentar