Opasnost prijeti iz "odmetnutih" džamija

Posle hapšenja islamista u Makedoniji otvoreno pitanje bezbednosti regiona. Koreni radikalnog islamizma formirani tokom ratne 2001. godine.

Svijet 08.08.2015 | 11:55
Opasnost prijeti iz "odmetnutih" džamija

Devetorica uhapšenih u akciji "Ćelija" policije Makedonije, pod sumnjom da su u formacijama džihadista Islamske države učestvovali na ratištima u Siriji i Iraku i regrutovali nove borce, ostaju u pritvoru mesec dana. No, delovanje većeg, nedostupnog ostatka, otvara pitanja bezbednosnih opasnosti u regionu, upozoravaju stručnjaci za antiterorizam.

Ne možemo reći da u zemlji postoje centri za obuku radikalnih grupacija, ali postoje sredine gde se to propagira - kažu izvori u MUP.

Opasnosti delovanja radikalnih islamista su pored Skoplja, u naseljima Čair, Gazi baba, Saraj, zatim u okolnim selima Bojane, Krušopek, kao i grupi u Kumanovu.

Regrutovanje potencijalnih islamističkih boraca, kako se tvrdi, sprovodi se pod plaštom verskog delovanja u nekoliko džamija, prevashodno u Skoplju, koje su već nekoliko godina izvan kontrole Islamske verske zajednice (IVZ), kao i preko socijalnih mreža.

Poglavar IVZ Sulejman Redžepi je potvrdio da su izvan kontrole hodže u džamijama Jaja Paša i Tutunsuz. Činjenica da se među uhapšenima nalazi i imam Tutunsuz džamije u Skoplju Redžep Memiši, pod sumnjom da je vodio ćeliju za regrutovanje džihadista iz Makedonije, otvorila je dodatne pojedinosti o opasnostima delovanja radikalnih ilasmista.

Izvor: Novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar