Roih: Rafa ne može jedino sa Novakom!

Francisko Roih, drugi trener devetog igrača sveta, kaže da je Novak Đoković trenutno neprikosnoven i da Rafael Nadal jedino njemu ne može da se suprotstavi.

Tenis 08.08.2015 | 15:20
Roih: Rafa ne može jedino sa Novakom!

"Gledano kroz poene, može se reći da su Endi Mari, Rodžer Federer i Novak Đoković nedostižni za Rafaela u ovom momentu. Ali, gledajući po trenutnom fokusu, Đoković je trenutno stepen više iznad svih ostalih. Ipak, ne bi rekao da Novak bolji nego prethodnih godina, možda je samo ranije bio u Nadalovoj senci", kaže Roih.

Bivši španski teniser i specijalista za dubl, osvajač devet ATP titula u konkurenciji parova, smatra i da će se njegov zemljak vratit na prethodni nivo – ističući da su učestaliji porazi, pre svega, odraz nešto slabijeg mentalnog stanja osvajača 14 Gren slem trofeja.

"Nadal može da pobedi bilo koga – Federera, Marija, Vavrinku... To su sve igrači kojima može da stvori dosta problema. ATP lista govori sama za sebe, Đoković se nalazi na vrhu, sa značajnom prednošću u odnosu na ostale. A, jedino što mogu da tvrdim, Rafael će na turneji po Americi moći da se suprostavi svim rivalima – osim sa Novakom", istakao je Roih.

Zanimljivo je da su upravo Roih i Rafa bili rivali Novaku i Dušanu Vemiću u prvom kolu Rodžers Kupa pre šest godina, kada su slavili sa 2:0 u setovima – 7-5, 6-4.

'Bik sa Maljorke' ponovo ima dosta problema da pronađe konzistentnost u svojoj igri – zabeležio je već 12 poraza ove sezone, ispao je u trećem kolu Vimbldona – ali je nedavno trijumfovao na turniru Serije 500 u Hamburgu, na svojoj omiljenoj podlozi šljaci.

"Manjak konzistentnosti je simptom nedostatka samopouzdanja. Pojedini turniri se nisu odvijali kako smo očekivali, a ni Rafael nije igrao na način na koji je želeo. Kada je dolazilo vreme da se takmiči, nije radio stvari kao prethodnih deset godina. Ipak, smatram da je sve to normalno, pogotovo kada se uzme u obzir koliko je Rafa u samom vrhu. Uprkos svemu što se dogodilo ove sezone, šesti je na godišnjoj (race) listi posle trijumfa u Hamburgu. Cilj nam je da sezonu završi u Top 5, ali da bi postigao tako nešto mora da odigrao dobro na US Openu, uz nadu da će u istom ritmu nastaviti i na startu sezone 2016", smatra Španac.

Za kraj, Roih kaže i da je svaki trijumf dobar, pogotovo ako dolazi pred jako važan deo sezone.

"Uvek je dobro pobediti, pogotovo ako trijumf dolazi pred jako važan deo sezone kao što je turneja po Severnoj Americi na betonu. Tu je i promena podloge za koju je potrebno određeno vreme za adaptaciju. Upravo je uspeh to nešto što pomaže, što daje pravu motivaciju i pristup na treninzima. Bilo je krucijalno da Hamburg napusti kao pobednik. Da to nije bio slučaj, priprema za predstojeće turnire bila bi nešto drugačija", zaključio je on.

Prvi Master u okviru američke turneje na programu je od 10. do 16. avgusta u Montrealu, gde titulu brani Francuz Žo-Vilfrid Conga.

Komentari / 0

Ostavite komentar