Ivanoviću produžen pritvor do 6. oktobra

Predsjedniku Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Oliveru Ivnoviću produžen je pritvor do 6. oktobra, rekla je Srni potpredsjednik SDP-a Ksenija Božović.

Srbija 06.08.2015 | 16:31
Ivanoviću produžen pritvor do 6. oktobra

Božovićeva je istakla da je u odgovoru suda na zahtjev odbrane da se Ivanoviću dozvoli da se brani sa slobode navedeno da je zahtjev odbijen.

"Nema nikakvog obrazloženja, niti je odbrani našeg predsjednika bilo šta drugo rečeno izuzev da je pritvor produžen do 6. oktobra", kaže Božovićeva.

Ona je u ime SDP-a izrazila ogorčenje i veliko razočarenje ovakvom odlukom Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici.

Božovićeva je naglasila da je odluka sudskog vijeća još jedna potvrda selektivne pravde koja se primjenjuje na Kosovu i Metohiji.

"Kada je riječ o Albancima, sve je dozvoljeno, a kada su na optuženičkoj klupi Srbi onda se ne uvažavaju ni garancije Vlade Srbije kao što je to u slučaju našeg predsjednika", rekla je Božovićeva.

Oliver Ivanović uhapšen je 27. januara prošle godine i od tada se nalazi u pritvoru pod optužbom za navodne ratne zločine.

Na suđenju Ivanoviću, koje je počelo 18. decembra prošle godine, saslušano je više od trideset svjedoka optužnice od kojih nijedan nije optužio Ivanovića da je počinio bilo koje krivično djelo.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da je duboko razočaran i revoltiran današnjom odlukom međunarodnog sudskog vijeća Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici o produžavanju pritvora lideru Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Oliveru Ivanoviću.

"Danas se još jednom jasno potvrdilo da je reč o politički motivisanom procesu, koji nema nikakve veze sa pravom i pravdom", istakao je Đurić u saopštenju, ocjenjujući da je ta odluka veoma loš signal za opštu političku klimu i vladavinu prava na Kosovu i Metohiji.

On je podsjetio da je Kancelarija za Kosovo i Metohiju juče apelovala da se pritvor Ivanoviću i ostalim optuženima u istom predmetu ukine, smatrajući da je to jedini način da se stane na put pravnom nasilju.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

999

06.08.2015 20:15

Niti jedan komentar.

ODGOVORITE