Propao i treći pokušaj primopredaje vlasti

Novi predsjednik Skupštine opštine Srbac Goran Gavranović, koji je na ovu funkciju izabran kao kandidat nove skupštinske većine (SNSD-DNS) na sjednici opštinskog parlamenta od 9. aprila, nakon razrješenja Zorana Đukića, još nije sjeo u predsjedničku fotelju.

Republika Srpska 06.08.2015 | 14:15
Propao i treći pokušaj primopredaje vlasti

Ni treći pokušaj primopredaje zakonodavne vlasti na inicijativu novog predsjednika Gorana Gavranovića nije uspio jer se pozivu nije odazvao razrješeni predsjednik Zoran Đukić, koji se još nalazi na bolovanju. On je, prema riječima Gavranovića, o primopredaji obavješten i pismeno i usmeno.

Primopredaji ni ovog puta nije prisustvovao načelnik opštine Drago Ćirić, ni razrješeni sekretar skupštine Dragica Vranić.

-Sazvao sam primopredaju kako bi se na normalan način implementiralo rješenje Okružnog suda Banjaluka i preporuka Ministarstva lokalne uprave i samouprave, da bi skupština profunkcionisala, a time izbjegli sudski i drugi troškovi - izjavio je Gavranović.

On je podsjetio da blokada rada skupštine traje četiri mjeseca, što negativno utiče na funkcionisanje izvršne vlasti i zadovoljavanje potreba građana, jer se ne donose potrebne odluke i stavovi u vezi sa kapitalnim investicijama, razvojem i realizacijom pojedinih grantova u budžetu.

Gavranović tvrdi da je pokušajem primopredaje zakonodavne vlasti želio da izbjegne slučaj iz Gradiške, ali nije isključeno da će se morati preduzeti i takve mjere, jer su sve druge mogućnosti iscrpljene.

Današnjoj neuspjeloj primopredaji vlasti prisustvovali su, pored članova Komisije za primopredaju, i predstavnici ministarstva lokalne uprave i samouprave, kao i zamjenik načelnika opštine Ranko Nedić.

Razrješeni ali i dalje aktuelni predsjednik Skupštine opštine Srbac, Zoran Đukić kaže da službeno nije dobio poziv niti obavješten o primopredaji vlasti.

-Nalazim se na bolovanju i moram da mirujem. Osim toga, uložili smo žalbu na rješenje Okružnog suda jer je odbacio naše dokaze da je skupština, na kojoj su obavljene smjene, radila mimo poslovnika i zakona, te da su napravljeni brojni proceduralni propusti. Zatražili smo od Vrhovnog suda da preispita rješenje Okružnog suda i još uvijek čekamo njegovu odluku – objašnjava smjenjeni predsjednik srbačkog parlamenta Zoran Đukić, čiji je kabinet pod ključem i za sada nedostupan novom predsjedniku Goranu Gavranoviću.

S. K.

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

čitalac

06.08.2015 12:34

Nije mi jasno, tamo gde dođe do promjene skupštinske većine, zašto smijenjeni ne predaju dužnost.

ODGOVORITE
Name

Realno

06.08.2015 13:00

SNSD-DNS-SP su zlo.

ODGOVORITE
Name

re Realno

06.08.2015 13:32

SDS-PDP-NDP su dobro!!!!!!!!!?????????

Name

Gradiška

06.08.2015 13:14

Pa sad se vidi ko stoji iza sudstva i tužilaštva

ODGOVORITE
Name

Nikola

06.08.2015 13:30

Za narod je trebalo davno da bude jasno da su snsd-a - dns i sps cirkusanti, da takvo zlo nije postojalo u ovom narodu.

ODGOVORITE
Name

Gradiška

07.08.2015 12:40

Scenario prepisan iz Gradiške, na žalost ne postoji član zakona koji kažnjava blokadu SO od strane političke manjine, ali i to će biti ubrzo. Pa kad prvi razrješeni predsjednik SO bude sproveden s lisicama u istražni zatvor, neće se više pojaviti ni jedan koji će se zbog svoje fotelje igrati sa građanima. Na žalost, nismo demokratsko društvo, jer SDS ne zna tačno šta znači ta riječ. Zamijenili su je sa anarhijom.