Koja je tajna Federerovog uspjeha?

Otac Rodžera Federera Robert otkrio je da je tajna uspeha švajcarskog tenisera njegov talenat, koji je, kako kaže, nasledio od majke.

Tenis 04.08.2015 | 20:00
Koja je tajna Federerovog uspjeha?

Federer je bez sumnje jedan od najboljih tenisera svih vremena, ako ne i najbolji, što potvrđuje broj od 17 Gren slem titula.

Sigurno je da za Švajcarca put do vrha nije lak, njegov otac ističe da se mnogo žrtvovao, kao i cela porodica, ali da su svi bili strpljivi i da su verovali.

„Do 12. godine, Rodžer je igrao i tenis i fudbal, kao i skvoš. Naravno, u jednom trenutku morate da se koncentrišete na jedan sport, jer je nemoguće biti najbolji u sva tri“, ističe Federerov otac.

Međutim, roditelji teško mogu da nađu pravi balans između očekivanja i rezultata, a baš zato je Robert i odlučio da posavetuje sve one koji se sada nalaze u njegovoj poziciji ili će se tek naći.

„Dete treba da radi ono što voli. Ne bi trebalo da izađe na teren zbog novca. U svetu tenisa, postoji mnogo roditelja koji jednostavno ne mogu da shvate da njihov sin ili ćerka verovatno neće stići do velikih uspeha. Treba samo da budu iskreni prema sebi i svojoj deci“, naglasio je stariji Federer.

Robert Federer je takođe istakao da mu se ne sviđa kako u današnje vreme teniseri izrastaju u profesionalce, a potom i uspešne sportiste.

„Kada imaju 12 godina, deca su primorana da igraju oko 14 sati nedeljno. Oni to više ne rade jer im se to sviđa, već jer moraju. Vežbaju od ponedeljka do petka, a potom za vikend igraju turnire i meni je to previše. U tim godinama, Rodžer je igrao i tenis i fudbal. Kada je imao 16 godina, bio je peti u Evropi. I mnogi pitaju koja je tajna njegovog uspeha? Njegov talenat. Mislim da ga je nasledio od majke, pošto ja nisam bio talentovan ni za jedan sport“, istakao je otac švajcarskog tenisera.

Komentari / 0

Ostavite komentar