Pešić: ''Orlovi'', pazite na krila!

Bivši selektor Svetislav Pešić upozorava da Srbija ne sme mnogo da poleti na Eurobasketu. "To što smo drugi na svetu nema više nikakve veze. Sport ne poznaje prošlost", poručio je Pešić.

Košarka 04.08.2015 | 16:40
Pešić: ''Orlovi'', pazite na krila!

Svetislav Pešić zna koliko je teško stići do vrha sa reprezentacijom. Iskusni stručnjak smatra da Srbija ima dobru ekipu i da na predstojećem Eurobasketu može da ostvari dobar rezultat, ali i upozorava da "orlovi" ne smeju previše da polete, kao i da moraju da se izbore sa motivisanim rivalima i pritiskom javnosti.

"Mnogo je važno da reprezentacija Srbije na EP bude u najjačem sastavu. Takođe ne smemo da dozvolimo da previše poleti, a to zna da bude deo našeg karaktera. To što smo mi bili drugi na svetu nema više nikakve veze. Sport ne poznaje prošlost. Sada je ključ da se igrači mentalno spreme za maksimalne napore za takmičenje na kojem se od njih očekuje da naprave veliki rezultat, da najmanje izbore plasman na Olimpijske igre u Riju", izjavio je za "Sportski žurnal" Svetislav Pešić.

On smatra da će i selektor Aleksandar Đorđević biti na velikom ispitu.

"Trener se ne ocenjuje na osnovu jednog rezultata, već na osnovu toga da li ima kontinuitet ili ne. Uvek sam govorio da Sale ima sve što je potrebno da postane vrhunski trener, i biće, ali pred njim su tek sad pravi izazovi odlika vrhunskog trenera je i da rešava probleme. Nadam se da će se Sale izboriti sa njima i ponovo pripremiti ekipu da pruža vrhunske rezultate", istakao je Pešić, jedan od najvećih zagovornika da Đorđević zaslužuje mesto na klupi Srbije.

Iskusni stručnjak napominje da siutuacija sa Bobanom Marjanovićem dodatno komplikuje stvari, kao i mogućnost neke povrede, kao i pritisak velikih očekivanja.

"Priča o tome da najmanje mora da se osvoji srebro predstavlja opterećenje i otežava posao, ali na treneru je da pronalazi rešenja. Onda je tu i poraz, a selektorovo umeće se vidi i kako mu ekipa reaguje posle neuspeha",poručio je Svetislav Pešić.

MNOGO FAVORITA
Svetislav Pešić smatra da će Srbija od starta na Eurobasketu imati veoma težak zadatak, jer će igrati protiv ekipa koje kao i "orlovi" žele i imaju kvaliteta za najveće domete. "Italijani su kompletni, Turci su visokokvalitetni sastav, nemci će sa Dirkom Novickim biti u najjačem sastavu, a šta reći o Špancima koji imaju problem kada su kompletni, jer selektor onda ne zna kojih 12 da odabere... Dakle Srbiji će biti veoma teško i u grupnoj fazi takmičenja", poručio je bivši selektor.

Komentari / 0

Ostavite komentar