Analiza: Ooo, Zvezdo, jesi li to ti?!

Ni igrač više, ni vrlo sumnjiv gol, ni penal nisu bili dovoljni za pobedu protiv Radničkog!

Fudbal 01.08.2015 | 23:40
Analiza: Ooo, Zvezdo, jesi li to ti?!

Zvezdo, da li si to ti? Nagledali su se svakakvih poniženja navijači najtrofejnijeg srpskog kluba prethodnih godina, šetnje malih klubova i opskurnih timova po travi Marakane, ali ovakvo beznađe i osećaj sramote ne pamte. Jedan od najtužnijih startova u istoriji kluba Crvena zvezda je "nadogradila" na gurku izvojevanim remijem protiv niškog Radničkog - 1:1.

Ekipa sa juga Srbije savršeno precizno je nacrtale sve trenerske zablude Miodraga Grofa Božovića koji kao da se trudi da stane rame uz rame sa Zdenjekom Zemanom, poznatom po kratkom stažu u Zvezdi. Aktuelnom vicešampionu nije pomogao ni igrač više, ni beskorisna inicijativa u drugom poluvremenu, ni izjednačujući gol Luke Jovića iz vrlo sumnjive pozicije, ni penal Kataija u samom finišu... Postoji ta kosmička pravda ili ravnoteža u fudbalu koja kaže da ne možeš da pobediš ako za 45 minuta ne uputiš šut u okvir objektivno slabijeg rivala. A to vam je danas Crvena zvezda... Na drugoj strani Nišlijama i njihovom strategu Milanu Rastavcu svaka čast, na spoznaji da i limitirana ekipa može da deluje kao uigran tim i da parira družini u kojoj svako vodi svoju politiku. A Zvezdina politika, pa i dosadašnji bilans je porazan. Toliko da bi navijači voleli da se zemlja otvori i proguta ih... Klasičan osećaj stida koji je manifestovan povicima sa zapada i istoka: Uprava napolje, koje je pojačao promašeni jedanaesterac Kataija za tri boda.

Simbioza kvaliteta taktičara kakvi su Žoze Murinjo i Rafael Benitez, motivatora kakav je Jirgen Klop, i fudbalskih esteta kakav je Pep Gvardiola, biće potrebna Miodragu Grofu Božoviću da od ovakve Zvezde napravi šampionski tim. Samo što najpopularniji sport na svetu nije mađioničarski trik, pa da se tokom sezone vade zečevi iz šešira ili da žene sa bradom zabavljaju publiku. Lepo zamišljena ideja rukovodstva kluba i navijača da izranjavana ekipa oseti karnevalsku atmosferu u Ljutice pokazala se, još jednom, kao ozbiljan mač sa dve oštrice. Kreatori mutne slike iz Crvene zvezde, oni dole na terenu, nisu mogli da odgovore na huk i karneval sa tribina.

I onako totalno uništenog samopouzdanja posle kazahstanske golgote i milanovačke sramote učenici Miodraga Grofa Božovića počeli su da voze u kontra smeru već u 15 minutu. Čim su na svojoj koži osetili tvrd blok Nišlija. Zvuči kao ponavljanje, ali u jednoj rečenici satkana je bliža prošlost i sadašnjost Crvene zvezde: igrači koje svakodnevno brusi Miodrag Grof Božović ne pokazuju tendenciju napretka, niti u sebi imaju onaj žar u očima, svojstven za igrače koji nose crveno-beli dres.

U vrlo negledljivoj predstavi u prvom poluvremenu gosti vođeni rukom mladog, ali vrlo studioznog stručnjaka Milana Rastavca znali su u svakom trenutku šta žele i kako da do toga dođu, dok su u redovima aktuelnog vicešampiona samo Idan Vered na trenutke i Lučo Ibanjez podsećali na kadar spreman da se potuče i makar muški pogine. Zvezda nema srca tima, a teško breme koje na svojim nespremnim plećima nosi Vukan Savićević dodatno je otežalo posle 20 minuta kada je publika sa zapada svaki njegov pogrešan pas propratila zvižducima. Manevar domaćina nije postojao, Džoš Parker je bio u međuprostoru, a Luka Jović odsečen i indolentan. Komičnom reakcijom publiku je dodatno ražestio Mamadu Mbođ. Totalna karikatura od tima!
"Ti dole na terenu Zvezdin grb što nosiš, od tebe tražim samo da kao lav se boriš", grmeli su navijači sa severa.

Ali dubok kanal u koji se nalazila Grofova Zvezda dodatno je produbio rezervista Lazar Rosić spretnom reakcijom posle kornera. I tu nije kraj: Zvezdini igrači kojima, tokom prvog poluvremena, kao da je mladi Aleksandar Berček iz kultnog ostvarenja "Ko to tamo peva" pozajmio povez za oči mogli su da budu još jednom sankcionisani, ali je Predrag Rajković panterskom intervencijom sačuvao mrežu.

Ako ništa drugo trener Crvene zvezde Miodrag Božović pokazao je da nije baš toliko fudbalski kratkovid. Pokušao je uvođenjem sveže krvi, u likovima Zvezdine dece Mihaila Ristića i Marka Grujića do promeni tok utakmice, i razdrma postavu. Međutim, niška tvrđava je bila jaka i postojana, a donekle je je urušio strelac Rosić nepotrebnim koškanjem sa mladim Lukom Jovićem. Nišlije su od 60. minutu posle opšteg meteža ostali sa igračem manje, ali su deficit nadomestili hobotnicom na golu - Aleksandrom Jovanovićem. Golman Nišilija je prvom slučaju imao sreće prilikom prekida Ibanjeza i stative, a onda je neutralisao snažan šut posle sumnjivog indirekta.

Kada ekipa nema gazdu i komandanta onda je i normalno da se rezervista Matos umesto fudbalom i dobrobitom ekipe bavi populizmom. Hteo je nekadašnji fudbaler Novog Pazara da kupi navijače na prečac, pa je imao svoju umetničku tačku, pokušaje rabone u prazno... Još jedan dokaz opšte improvizacije. Međutim, i u takvoj kliničkoj smrti Zvezda se podigla, možda i zbog previda pomoćnog arbitra koji nije signalizirao ofsajd prilikom pasa Jovanovića za Jovića...

Kataji je imao ceo plen na tacni, ali je Aleksandar Jovanović spustio rampu. Već pomenuta kosmička pravda i pitanje s početka teksta: Zvezdo, jesi li to ti?

Komentari / 0

Ostavite komentar