Duško Ivanović pojačao centarske pozicije BiH

Košarkaška reprezentacija BiH je jača za dvojicu igrača na centarskim pozicijama.

Košarka 01.08.2015 | 12:00
Duško Ivanović pojačao centarske pozicije BiH

Nakon što je ostao bez udarnog trojca Mirze Teletovića, Jusufa Nurkića i Nihada Đedovića, selektor Duško Ivanović odlučio je na pripreme za Eurobasket pozvati Emira Zimića i Edina Bavčića.

Zimić, visok 218 centimetara, trenutno je član slovenačkog Tajfun Sentjura, dok Bavčić (210) iza sebe ima sezonu u Prištini. Košarkaški "zmajevi" na Ilidži će se pripremati do 5. avgusta. Potom rad nastavljaju u Sloveniji, gdje imaju dogovorene dvije test utakmice sa Gruzijom. Biće to prva dva od 12 planiranih kontrolnih mečeva, s obzirom na to da će nastupiti i na pripremnim turnirima u Grčkoj, Turskoj i Hrvatskoj.
"Izuzetno sam zadovoljan pristupom i opštim fizičkim stanjem igrača u prvih nekoliko radnih dana u Sarajevu. Pohvalno je da su ispoštovali dogovor i prije početka priprema radili su po programu koji su dobili i došli poprilično spremni", rekao je Ivanović.

Iako mnoge stvari ne idu po planu, bar kada je u pitanju hronični nedostatak novca i odustajanje, postoje ipak i dobre vijesti.
"Veoma sam zadovoljan što nas je u ovom prvom dijelu priprema sreća poslužila pa nije bilo povreda. Ovaj početni dio priprema je sada malo teži i uvijek postoji rizik od povreda. Zasad je sve u najboljem redu i nadam se da će tako i ostati", dodao je Ivanović.

Još jednom je potcrtao da poteškoće neće promijeniti planove i ambicije. Svi reprezentativci rade kao da su u planiranom sastavu, a optimizam je iz dana u dan sve veći.
"Da na EP idemo kompletni, bili bismo reprezentacija bez limita. Sada nije tako, ali i dalje vjerujem u momke. Zadovoljstvo je raditi s njima i siguran sam da ćemo uspjeti izboriti drugi krug bez obzira na sve", smatra Ivanović.

Zadovoljan do sada obavljenim brušenjem forme, koje je ujedno i najnaporniji dio, je i Elmedin Kikanović. Siguran je da će faza kada krene uigravanje dodatno podići raspoloženje i samopouzdanje.
"Uspješno smo završili podizanju fizičke spreme. Sad se okrećemo taktici, uigravanju i pripremnim utakmicama. Najvažnije je da zdravstveni bilten ostane povoljan i da je atmosfera u ekipi zaista dobra", smatra Kikanović.

Bh. tim na Eurobasketu biće u grupi sa Francuskom, Finskom, Rusijom (trenutno pod suspenzijom), Izraelom i Poljskom.
"U našoj grupi domaćini Francuzi su favoriti, ali visoke ambicije gaje i ostali protivnici, pa tako i mi imamo pravo da se nadamo i vjerujemo u uspjeh. Mislim da će prva utakmica sa Poljskom biti veoma bitna. Dobar početak može puno toga riješiti", zaključio je košarkaš berlinske Albe.

Komentari / 0

Ostavite komentar