Rusija: Možda nam FIBA oprosti?!

Predsjednik Olimpijskog odbora Rusije, Aleksander Žukov, je izjavio da bi FIBA mogla ukinuti suspenziju o Rusiji.

Košarka 01.08.2015 | 10:00
Rusija: Možda nam FIBA oprosti?!

Predsjednik Olimpijskog odbora Rusije, Aleksander Žukov, je izjavio da bi FIBA mogla ukinuti suspenziju o članstvu Rusije u ovoj organizaciji ukoliko bi Košarkaški savez Rusije (RBF) održao izbore za predsjednika na legalan i ispravan način.

Kako prenosi Anadolu Agencija, Žukov je za rusku novinsku agenciju TASS kazao da RBF posljednjih nekoliko godina nije funkcionisano na ispravan i uredan način.

"Da nije bilo tih nedostataka u pogledu vođenja Saveza na legalan način, košarka u Rusiji ne bi došla u ovako nezgodnu situaciju", rekao je ovaj zvaničnik.

Istakao je da su već sada preduzeli određene mjere kako bi ispravili greške i propuste koji su postojali u prošlosti.

"Savez će hitno održati izbore za predsjednika i doći u situaciju da se funkcioniše normalno i efikasno", istakao je Žukov.

Svjetska košarkaška federacija (FIBA) eliminisala je ove sedmice Rusiju iz svih međunarodnih takmičenja, dok je upitan i nastup košarkaške selekcije ove zemlje na Olimpijskim igrama 2016. godine. Razlog izbacivanja Rusije sa Evrobasketa je to što se 2013. godine sud u Moskvi miješao u rad Saveza kada su održani vanredni predsjednički izbori.

Rusija je trebala igrati u grupi „A“ na predstojećem EP-u, zajedno sa selekcijama Bosne i Hercegovine, Francuske, Finske, Poljske i Izraela. Inače, Evrobasket će se odigrati u četiri zemlje, Francuskoj, Letoniji, Njemačkoj i Hrvatskoj od 5. do 20. septembra ove godine.

Komentari / 0

Ostavite komentar