Bivšem policajcu 3,5 godine za smrt kolege

Vrhovni sud Republike Srpske pravosnažno je osudio na tri i po godine zatvora Darka Lakića (26), bivšeg policajca u Kazneno-popravnom zavodu u Foči, zbog premlaćivanja Vladislava Mijovića (37), takođe policajca, koji je usljed zadobijenih povreda preminuo nekoliko dana kasnije.

Republika Srpska 31.07.2015 | 20:10
Bivšem policajcu 3,5 godine za smrt kolege

Prema presudi, Lakić je napao i pretukao Mijovića 26. aprila 2014. godine, oko tri sata iza ponoći, ispred picerije "Trezor" u Principovoj ulici u Foči. Mijović, koji je bio zaposlen u Jedinici za podršku Stanice javne bezbjednosti Foča, kobnu noć je s društvom bio u izlasku u gradu i pred polazak kući došli su do restorana brze hrane da nešto pojedu, gdje su se sreli s Lakićem i njegovom grupom. Tada se Lakić posvađao i potukao s jednim od momaka iz Mijovićeve grupe, a Mijović, koji nije bio na dužnosti, u namjeri da zaustavi tuču umiješao se i pokušao da ih razdvoji.

Lakić je tada šakom dva puta u glavu udario Mijovića, a on je od siline udarca pao na beton i glavom udario od ivičnjak. Pomoć je primio u fočanskoj bolnici, ali je nažalost 3. maja preminuo u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Jelena Despotović, sekretar Vrhovnog suda RS, kazala je da je presuda Lakiću izrečena nakon što je Sudsko vijeće odbilo žalbe Okružnog tužilaštva u Trebinju, ali i Lakićeve odbrane.

Žalbe optužbe i odbrane odbačene su kao neosnovane i potvrđena je prvostepena presuda. Tom presudom Lakić je osuđen na kaznu od tri i po godine zatvora zbog krivičnog djela teška tjelesna povreda sa smrtnim ishodom", kazala je Despotovićeva.

Inače, Sudsko vijeće je u prvostepenoj presudi navelo da je na osnovu analize i ocjene svih izvedenih dokaza utvrđeno da je Lakić kriv za djelo koje mu je stavljeno na teret.

"On je bio pod dejstvom alkohola i u krvi mu je izmjereno 0,82 promila, što je stanje lakog pijanstva. Mijović je htio da spriječi sukob između dva lica i nakon međusobnog guranja i razmjene udaraca Lakić ga je dva puta udario u glavu, usljed čega je pao i udario od beton. Vještaci su utvrdili da je zadobio prelome kostiju krova i osnovice lobanje s lijeve strane, opsežnog krvnog podliva ispod tvrde i mekih moždanih ovojnica, s izraženim otokom mozga, usljed čega je preminuo", stoji u presudi.

(Nezavisne)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

BRKO

31.07.2015 21:20

Nikakva to nije kazna, to je nagrada, posebno sto su mu roditelji advokat i pravnik.

ODGOVORITE
Name

Penolog

01.08.2015 09:08

Mnogo je dobio, drakonska kazna, obzirom na status roditelja. Ima to da se ispravi. U BL se to ne bi desilo, garant.

ODGOVORITE
Name

vratiti milo za dragao

01.08.2015 10:31

Treba i njega negdje sresti, pa ga premlatiti da ne može ustati mjesec dana. Pa onda dogodine ponovo. Pa tako dok je živ.

ODGOVORITE