Zakon na dnevnom redu Parlamenta FBiH

Sa 30 glasova za, jednim suzdržanim i 20 protiv, usvojen je dnevni red današnje vanredne sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH.

Bosna i Hercegovina 30.07.2015 | 13:14
Zakon na dnevnom redu Parlamenta FBiH

Nakon usvajanja dnevnog reda, sjednicu su napustili delegati DF-a, SBB-a i SDP-a.

Lejla Imamović iz DF predložila je da se skine Prijedlog zakona o radu s dnevnog reda.

Sa 18 za, 8 suzdržanih, 21 protiv odbijen je ovaj prijedlog nakon čega je Imamović tražila pojedinačno izjašnjavanje zastupnika.

Slaviša Šućur, predsjednik Kluba Srba, kazao je da je Klub razmatra povlačenje vitalnog nacionalnog interesa, ali da se neće pozvati na na njega.

Kako je kazao, tražiće od potpredsjednika FBiH Milan Dunovića da traži ocjenu ustavnosti u vezi sa organizacijom današnje sjednice.

Već na početku sjednice vodila se žestoka rasprava na relaciji Jasenka Tufekčića iz SDA, Lejle Imamović iz DF, Anera Žuljevića i Slaviše Šućura hoće li se Prijedlog zakona o radu naći na dnevnom redu sjednice.

Poslanik Fuad Hadžimehmedović iz SBB-a kazao je da aktuelna vlast u FBiH u Vladi FBiH na silu drži tri ministra u Vladi FBiH koji ne rade svoj posao jer su podnijeli ostavku, te da na silu pokušava nametnuti Prijedlog zakona o radu.

"Kako je Novalić mogao pregovarati sa Sindikatom sinoć do 12 sati neka pregovara još deset dana", rekao je on.

Okrivio je Vladu FBiH da teret svoje neodgovornosti stavlja pred vrata Parlamenta FBiH pa se danas radnici okupljaju ispred Federalnog Parlamenta, a ne ispred zgrade Vlade FBiH.

Jasminko Tufekčić (SDA) kazao je da je demokratsko pravo radnika da protestuju ispred institucija FBiH.

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar