Srbija će 5. avgusta stati u podne na minut

Dan sjećanja na stradale Srbe, Srbija i Republika Srpska će obilježiti 4. avgusta velikom manifestacijom kod mosta na Rači i 5. avgusta Danom žalosti, sirenama i crkvenim zvonima tačno u podne.

Srbija 30.07.2015 | 08:51
Srbija će 5. avgusta stati u podne na minut

Petog avgusta će, pored parastosa, biti održana centralna manifestacija u Centru "Sava".

"Tačno u podne Srbija će stati na jedan minut. Oglasiće se sva crkvena zvona i sve sirene kako bismo zastali i odali poštu svim ubijenima i proteranima", rekao je za "Blic" ministar rada Srbije Aleksandar Vulin, navodeći da na isti način Jevreji obilježavaju Dan Holokausta.

Očekuje se dolazak više hiljada građana u Raču, kao i predstavnika Vlade i diplomatskog kora, a cijeli događaj direktno će prenositi RTS.

Vulin je rekao da će na autoputu kuda su se kretale srpske izbjeglice biti dijeljeni flajeri na kojima će biti istorijske činjenice i elementarne istine o dešavanjima 1995. godine.

"Tog 4. avgusta most između Srbije i Republike Srpske kod Sremske Rače biće osvetljen posebnom rasvetom. Most će biti ispunjen mladim ljudima u srpskim narodnim nošnjama", naveo je Vulin.

Vulin, koji je predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje Dana sjećanja, dodao je da će ispod mosta biti organizovana manifestacija uz kulturno-umjetnički program, na kojoj će govoriti predstavnici Srbije i Srpske.

"Nikada do sada nešto ovakvo nije obeležavano. Biće to veliki događaj", ističe Vulin.

On je podsjetio da je Vlada Srbije donijela odluku da 5. avgust bude Dan žalosti, ali da bi se obilježavao svake godine, potrebno je usvojiti zakon o datumima, što će biti i urađeno.

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

kameleon

30.07.2015 07:18

A Republika Srpska

ODGOVORITE
Name

simo

30.07.2015 09:26

U Republici Srpskoj je ekonomska renesansa.

ODGOVORITE
Name

Cudno

30.07.2015 09:43

...Da se nemate ni na sta drugo fokusirati,u drzavi sve cvjeta i sve u progresu.

ODGOVORITE
Name

tetak mata

30.07.2015 18:15

E svaka čast ko se toga sjetio bit će prosperiteta posle 5 avgusta

ODGOVORITE
Name

Bogoljub

31.07.2015 12:58

Napokon!

ODGOVORITE