Kako trudnice i bebe da se izbore sa vrućinama

Letnje vrućine svima padaju teško. Međutim, trudnicama i porodiljama je svakako još teže zbog stanja u kom se nalaze. Doktorka Jelena Stanković sa Ginekološko-akušerske klinike „Narodni front“ savetuje trudnice da se oblače lakše, izbegavaju sunce i piju dosta tečnosti.

Zdravlje 29.07.2015 | 11:30
Kako trudnice i bebe da se izbore sa vrućinama

Trudnice treba da nose odeću od prirodnih materijala i svetlijih boja. Ne treba da izlaze u najtoplijim delovima dana, a treba da izbegavaju sunce i piju dosta tečnosti – negazirane mineralne vode, neprohlađene čajeve i prirodne sokove.

Stankovićeva objašnjava da trudnice treba da piju neprohlađenu tečnost, na sobnoj temperaturi. Doktorka posebno savetuje porodilje da piju mnogo više tečnosti, jer se u postporođajnom periodu više znoje.

„Prostorije u kojima bebe i mame borave treba da budu rashlađene, ali ne preterano klimatizovane. Razlika između spoljne u unutrašnje temperature ne treba da bude veća od 10 stepeni“, ističe Stankovićeva.

Na higijenu beba takođe treba obratiti pažnju, posebno na redovno kupanje, i to u periodu dok pupak ne otpadne. Isti savet važi i za porodilje zbog svežih rana koje treba da zacele.

Na eventualni odmor sa bebama ne treba kretati u prva tri meseca života i nikako po velikim vrućinama.

RTS

Komentari / 0

Ostavite komentar