Evo kako elektronski uređaji utiču na zdravlje djece

Stručnjaci iz Australije upozoravaju da deca koja provode više od 30 minuta dnevno za ipadima i tabletima mogu već u ranoj dobi posejati seme hroničnog bola u vratu i leđima u kasnijem životu.

Zdravlje 29.07.2015 | 09:00
Evo kako elektronski uređaji utiču na zdravlje djece

Grbljenje nad elekronskim uređajem u mladom uzrastu može uzrokovati muskuloskeletalne probleme u odrasloj dobi.

Stefani Kasidi, fizioterapeutkinja iz Melburna, kaže da bi deca smela da provedu maksimalno pola sata u fiksnoj poziciji pred ekranom, nakon toga bi opet morala da se razmrdaju.

Naučnici sa Kurtin Univerziteta u Australiji ustanovili su da mnoge porodice dozvoljavaju deci da koriste kompjutere, iPadove i telefone veći deo dana da bi bili animirani, mirni i srećni.

Preliminarni rezultati studje biće predstavljeni na internacionalnom kongresu udruženja ergonomičara u Melburnu sledećeg meseca. Naučnici se nadaju da će rezultati studije zabrinuti roditelje pa će uputstva koja daju na temelju studije postati obrazac ponašanja roditelja da bi zaštitili svoju decu.

Uputstva u nekim zemljama sada preporučuju da deca uzrasta od dve do pet godina smeju da provedu maksimalno jedan sat ispred ekrana, uključujući i televiziju, a da elektronske uređaje uopšte ne smeju da upotrebljavaju deca mlađa od dve godine.

Studija sa Kurbin Univerziteta koja je sprovedena na 159 dece od pet godina i mlađe, uključujući i dvoje mlađe od dve godine, utvrdila je da jedna četvrtina dece gleda TV više od jednog sata dnevno preko nedelje, a za vikend još i više.

Šezdeset odsto upotrebljava tablete ili mobilne telefone tokom nedelje do jednog sata, a deset odsto provodi više od sat vremena dnevno na tabletima preko vikenda.

Sve ukazuje na to da maksimum mora biti trideset minuta i nakon toga deca bi opet trebalo da budu aktivna. Naročito ako se deca počnu žaliti na bolove u leđima i vratu što je znak da se telo ne može nositi sa time. Roditelji bi trebalo da ukažu deci na važnost ispravnog držanja tela i opasnost dugotrajnog sedenja.

B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar