Istina: Ima li "Mile" keca u rukavu?

Skoro identične rečenice koje su prije nekoliko dana u Beogradu izgovorili srpski član Predsjedištva BiH Mladen Ivanić i premijer Srbije Aleksandar Vučić, sa porukom da oni koji pričaju loše o drugima tako ponajviše govore o sebi samima, bez trunke sumnje se odnose na Milorada Dodika i njegovu priču o patriotama i izdajnicima u Republici Srpskoj.

Republika Srpska 27.07.2015 | 13:58
Istina: Ima li "Mile" keca u rukavu?

I samo novinarsko pitanje koje je prethodilo pomenutim izjavama Vučića i Ivanića odnosilo se na Dodikov beogradski nastup sedam dana prije toga. Kamere su pokazale da Vučiću ni tada nisu prijale Dodikove izjave, a reakcija premijera Srbije prilikom posjete članova Predsjedništva BiH, osmjesi, šale, šetnja bez kravata, šah, piće i tamburice, upućuje na zaključak da se mnogo prijatnije osjećao u društvu „Dragana, Bakira i Mladena“ nego uz „Mileta“.

Mnoge je iznenadilo to što je Aleksandar Vučić, bez oklijevanja i njemu svojstvenih i pomalo zamornih „dramskih pauza“, podržao šmekerski odgovor Mladena Ivanića na Dodikove optužbe. Nekima se čak učinilo da je takav „scenario“ unaprijed dogovoren pa se postavlja pitanje da li to predsjednik Srpske gubi „diplomatsku bitku“ oko pozicioniranja u regionalnim političkim odnosima.

Ostaje nejasno i kako je Dodik, kao iskusan političar, lako upao u zamku brzopletosti koja je najviše naškodila njemu lično, a potom i cijeloj Republici Srpskoj. Jer, Dodik je morao da bude svjestan da će Ivanić odgovoriti na njegove optužbe, i da će pri tome biti u prednosti jer je „nastupao“ kasnije i imao je više manevarskog prostora da osmisli dobitnu kombinaciju.

Očigledno su savjetnici Milorada Dodika, a ima ih više nego dovoljno, i svi su dobrano plaćeni od novca napaćenog naroda Republike Srpske, ovoga puta omanuli! Ili predsjednik Dodik ni njih nije slušao i sam se upleo u poraz?!

Na Balkanu, nema sumnje, duvaju neki novi vjetrovi.

Donedavno niko nije mogao ni sa kim a danas, svjedoci smo, svi mogu sa svima, ako razgovaraju i sarađuju u skladu sa projektovanom „politikom regionalnog mira i tolerancije“ čiji je najistaknutiji reprezent premijer Srbije Aleksandar Vučić koji je, jasno je, istipovan od strane moćnih međunarodnih krugova kao politički lider Balkana sa zadatkom da promijeni stanje na terenu.

Sve ono što se događa u regionu posljednjih dana, od dešavanja u Potočarima i postpotočarskim danima, ukazuje da je Vučić zadužen da popravi odnose među balkanskim narodima. A njegove sve češće kritike na račun Milorada Dodika aktuelizuju pitanje da li se predsjednik Srpske uklapa u „nove trendove“. Ili je Vučić od nekoga već dobio instrukciju da Dodik nikako nije igrač za budućnost.

Može li Dodik da se održi u igri? Realno, pozicija predsjednika Srpske sa nagomilanim problemima u teško kriminalizovanom društvu ne predstavlja resurs iz kojeg Dodik u narednom periodu može da crpi snagu u borbi za opstanak u „regionalnoj eliti“. Naprotiv. Stalna zloupotreba institucija od strane vladajuće oligarhije u Srpskoj, sve teža ekonomska situacija, politička podijeljenost društva, familija i porodica koju je do „savršenstva“ razradila upravo „Dodikova ekipa“, mada u tome nisu ništa pozitivnije ni ostale stranke, devastirali su vrijednost i snagu Republike Srpske. To je realnost, koliko god ona bila bolna.

Proizvod toga je opasna situacija u kojoj je sudbina Republike Srpske vještački dovedena u ekvivalentan odnos sa političkom sudbinom Milorada Dodika. Šta će biti sa Srpskom ako je on i zaista „izvisio“ u „Vučićevom timu“? Kakve su šanse Milorada Dodika? Čini se, nikakve. Ili „Mile“ ima još nekog keca u rukavu?!

Autor: Saša Mirić

Izvor: Magazin Istina

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

dada

27.07.2015 12:47

Nema on keca u rukavu vec avionsku kartu u jednom smijeru....

ODGOVORITE
Name

Mirko

27.07.2015 13:08

Mile se samo igra sa nama. Svaka cast za Istinu, pravovremene i tacne informacije.

ODGOVORITE
Name

rekla kazala

27.07.2015 13:16

Nema Dodik ni keca u rukavu ni čorbe u glavi. Sada je Ivanić Vučiću izjavio podaništvo i Vučić napušta Dodika. Medjutim s SDSom neće biti tako. Nikad nije ni bilo. Zato je službeni Beograd uvijek rušio SDS.

ODGOVORITE
Name

posjetilac

27.07.2015 16:11

Koja trućaonica!

ODGOVORITE
Name

darko

27.07.2015 16:56

Dobre su ti ove poruke izmedju redova! Ko razumije, shvatice. Savjetnici, savjetnici:)

ODGOVORITE