I na tropskoj vrućini se možete prehladiti

Ako je vrućina gotovo nesnosna, lekari tvrde da je upravo ovo vreme kada se najlakše prehladimo. Istraživanja su pokazala da se oko 20 odsto infekcija javlja leti, pišu “Večernje novosti”.

Svijet 27.07.2015 | 21:15
I na tropskoj vrućini se možete prehladiti

Ordinacije domova zdravlja pune su ovih dana pacijenata sa blažim prehladama, zapušenim nosem, kijavicom i upalama sinusa.

Nisu retke ni razne crevne infekcije uzrokovane unošenjem lako kvarljivih namirnica, za koje nije ispoštovan režim čuvanja i pripremanja.

Doktor Svetlana Mićić, specijalsita opšte medicine u beogradskom domu zdravlja "Savski venac" kaže da ove tegobe najčešće izazivaju virusi:

- To su uglavnom virusi iz grupe respiratornih i adeno virusa, dok su enterovirusi uzročnici crevnih infekcija. Bakterijske infekcije su ređe, ali mogu da iskomplikuju svaku virusnu infekciju i da ozbiljnije pogoršaju stanje pacijenta čak i posle obične prehlade.

Zbog klimatizacije ustanova i prostorija u kojima se boravi, odnosno neprilagođene temperature, uzimanja hladnih napitaka, uz oslabljen imunitet i viruse koji cirkulišu, baš kao i zimi, najpre se javljaju problemi sa sluznicom disajnih organa, gde se razvijaju kijavice, upale grla ili sinusa.

- Ozbiljnije respiratorne infekcije, odnosno zapaljenja donjih respiratornih organa su ređi tokom letnjih meseci, osim kod osoba koje su imunodeficijentne - objašnjava dr Mićić.

Doktorka kaže da je oslabljen imunitet svakako, faktor rizika za nastanak težih infekcija, ali tome ne doprinosi samo slaba ishrana, već hronična izloženost stresu, uslovi rada i sredine u kojoj živimo, kao i prisustvo drugih hroničnih bolesti.

Savetuje se i izbegavanje dužeg boravka na mestima gde ima puno ljudi, kao što su tržni centri i javni prevoz, jer gužva stvara savršene uslove za šir enje virusa prehlade. Ograničena cirkulacija vazduha i veliki broj ljudi je "raj za klice".

U svemu je ipak, najvažnija higijena. Perite ruke nekoliko puta dnevno jer se virusi sakupljaju na koži. Leti su vlažne maramice odličan način da se osvežite i da očistite ruke.

B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar