SP - Filipović: Sve bolji ćemo biti kako bude teklo prvenstvo!

Vaterpolisti Srbije doputovali u Kazanj, gde u ponedeljak počinju nastup na šampionatu sveta.

Ostali sportovi 25.07.2015 | 20:00
SP - Filipović: Sve bolji ćemo biti kako bude teklo prvenstvo!

Vaterpolo reprezentacija Srbije na Svetsko prvenstvo je došla kao aktuelni, dvostruki uzastopni prvak Evrope, šampion Svetske lige i jedna od samo tri ekipe sa olimpijskom "vizom".

Pored Srbije, nastup na Igrama u Rio de Žaneiru sledeće godine obezbedili su Brazil, kao organizator i SAD, kao pobednik Panameričkih igara.

Borba za dva od preostalih devet mesta vodiće se od ponedeljka na SP u Kazanju, a "delfini" su sebi omogućili rasterećen nastup makar u tom pogledu...

"Najvažniji cilj ove sezone smo ostvarili i to nam daje mirnoću. Naravno, sami sebi uvek postavljamo najviše ciljeve. I na SP želimo da dođemo do samog kraja, ali ne igramo samo mi vaterpolo, imamo vrlo jake konkurente", rekao je za "Sport" Filip Filipović.

Proslavljeni bek kaže da su "delfini" imali mnogo problema sa povredama, da je mnogo "izlečenih i tek zalečenih" (dodajmo i suspenziju Rađena, kao ogroman hendikep), ali da smo na SP došli sa "trenutno 13 najboljih igrača".

To su Gojko Pijetlović, Branislav Mitrović (golmani), Dušan Mandić, Živko Gocić, Sava Ranđelović, Miloš Ćuk, Duško Pijetlović, Slobodan Nikić, Milan Aleksić, Nikola Jakšić, Filip Filipović, Andrija Prlainović i Stefan Mitrović.

Srbija će u prvoj fazi igrati u grupi D, prvo protiv Crne Gore, pa protiv Japana i Australije. Pobednik grupe ide direktno u četvrtfinale, a drugoplasirani i trećeplasirani u baraž.

To je promena u odnosu na prethodno SP, u Barseloni 2013, kada je svih 16 učesnika išlo u eliminacije, počev od osmine finala. Tada smo bili prvi u grupi, pa pobedili Rumuniju, a u četvrtfinalu izgubili od Crne Gore (8:9) i nakon razigravanja za konačan plasman zauzeli sedmo mesto.

Premijerni duel SP u Kazanju niko ne doživljava kao priliku za revanš koja "ne sme da se propusti"...

"Utakmica protiv Crne Gore je bitna, ali ne i presudna. Ne bi trebalo od početka takmičenja očekivati naša vrhunska izdanja. Put uspeha je rast forme kako budemo išli ka najvažnijim mečevima. Bio bih srećan ako bismo isprva pobeđivali uz slabije partije", kaže Filipović.

Poslednju medalju na SP osvojili smo 2011. u Šangaju (srebro), a poslednju titulu u Rimu 2009. Iz te ekipe će u Kazanju igrati osmorica vaterpolista.

Komentari / 0

Ostavite komentar