Italijani masovno po stanove u Grčku

Prodaja nekretnina u Italiji smanjena je u prvom kvartalu 3,6 odsto na godišnjem nivou na 135.675 objekata, saopštio je Italijanski zavod za statistiku, Istat.

Svijet 25.07.2015 | 11:46
Italijani masovno po stanove u Grčku

Oko 93 odsto kupoprodajnih ugovora odnosi se na rezidencijalne nekretnine, a ostatak na poslovne prostore, pri čemu je prodaja rezidencijalnih nekretnina smanjena 3,5 odsto, a poslovnih prostora 5,5 odsto, navodi Istat, a prenosi agencija ANSA.

Podaci nezavisne istraživačke firme Šenari imobilijari su ove nedjelje pokazali da su Italijani od početka godine kupili rekordan broj nekretnina u inostranstvu, uprkos činjenici da se domaće tržište nekretnina nije oporavilo.

Italijani su pokazali ogromno interesovanje za nekretnine u Grčkoj, koju je nedavno postignut sporazum sa međunarodnim kreditorima spasio od izlaska iz evrozone.

"Mi ovaj fenomen, gdje Italijani žure da kupe nekretnine u Grčkoj, koju su finansijski problemi primorali na sniženje cijena, nazivamo Grex-in", navodi grupacija.

Šenari imobilijari procjenjuje da će Italijani u 2015. kupiti više od 50.000 nekretnina u inostranstvu, 10 odsto više nego u 2014, što bi bio istorijski rekord.

Prema podacima kompanije, Italijani su u prvoj polovini ove godine kupili više od 24.000 nekretnina u inostranstvu.

Izvor: Tanjug

Komentari / 0

Ostavite komentar