LE: Birkirkara ''za dlaku'' izbacila Vest Hem! Srbin tragičar!

Pa, Slavene, majka mu stara, kako te namuči ta Birkirkara?! Srbin tragičar u noći u kojoj je Mikoli umalo srušio Vest Hem! Albanski Kukeši slavio u Podgorici, podvig Rabotničkog, Rijeka protiv Aberdina vodila 2:0, ali...

Fudbal 24.07.2015 | 11:00
LE: Birkirkara ''za dlaku'' izbacila Vest Hem! Srbin tragičar!

Umalo da se dogodi najveća senzacija u tek započetoj sezoni evropskih kupova. Hodao je Vest Hem ivicom provalije, Slaven Bilić je tek počeo trenersku misiju u ekipi iz Londona, a samo spletom sprećnih okolnosti uspeo je da preživi gostovanje na Malti i sebi verovatno sačuva posao. Čekićari su se plasirali u treće kolo kvalifikacija za Ligu Evrope, međutim, morali su za do dobro da se preznoje. I da do maksimuma istanje nerve svojih navijača, koji su protiv Birkirkare prisustvovali porazu u 90 minuta, a onda i drami u penal-seriji. Drami koja je na kraju, ipak, imala srećan kraj za Engleze - 5:3.

U utakmici u kojoj je slovio za totalnog autsajdera, prvak Malte je odigrao iznad mogućnosti i preko italijanskog vetarana Fabrisija Mikolija poništio prednost Vest Hema iz prvog susreta već u 15. minutu. Horor po goste postao je veći u završnici prvog poluvremena kad je Džejms Tomkins zaradio crveni karton i činilo se da Birkirkara sa igračem više može do podviga.

Do kraja su i jedni i drugi imali po jednu zrelu šansu, ušlo se u produžetke, u prvom je pocrveneo igrač domaćina Maceti, u drugom je možda sudija mogao da pokaže na jedanaesterac za Maltežane, međutim, nije, pa je putnika u narednu rundu odlučila penal lutrija.

U njoj sreće nije imao srpski štoper Nikola Vukanac, koji već sedam godina igra na Malti. U trećoj seriji je šutnuo loptu iznad prečke, svih pet izvođača za Vest Hem je pogodilo, pa će Čekićari u sledećem kolu igrati sa rumunskom Astrom.

Kao i na Malt, bilo je tužno veče i u Podgorici. Mladost je imala izuzetno povoljnih 1:0 iz prvog susreta sa albanskim Kukešijem, ali je na stadionu Budućnosti poražena 2:4 i tako završila evropsku priču za ovu sezonu. Štaviše, posle jučerašnje eliminacije Rudara iz kvalifikacija za Ligu šampiona, Crna Gora više nema predstavnika na međunarodnoj sceni.

Da neće funkcionisati onako kako su zamislili izabranicima Nikole Pece Rakojevića postalo je jasno već u 13. minutu kad je Brazilac Moreira pogodio za vođstvo gostiju. Kukeši je vešto koristio poroznost u odbrani i nepsretne reakcije igrača Mladosti i već posle prvog dela vodio ubedljivih 3:0, golovima Hrvata Pejića i još jednog od ukupno trojice Brazilaca u startnih 11, Floresa. Mladost je u zavšnih pola sata samo popravila utisak preko Šćepanovića i Adžića, dok je Kukeši izborio dvomeč sa poljskom Legijom.

Od klubova iz okruženja valja istaći podvig Rabotničkog. Na stadionu Filip Drugi Makedonski Blaže Ilijoski i Suad Sahiti su već do 16. minuta uspeli da prestignu prednost Jeglave od pre sedam dana i do kraja rutinski sačuvaju rezultat koji ih je odveo na megdan turskom Trabzonu.

Uloge favorita potvrdili su Žilina, Sparta iz Trnave i Kopenhagen, dok je Rijeka na gostovanju Aberdinu uspela da popravi utisak sa Kantride, ali joj ni dva pogotka viška do 60. minuta nisu bila dovoljna čak ni sa pobedu u Škotskoj. Aberdin će u narednoj rundi igrati sa Kairatom.

Legija je bila ubedljiva protiv Botošanija, a strelci su bili srpski internacionalci Prijović i Nikolić.

KVALIFIKACIJE ZA LIGU EVROPE, DRUGO KOLO

Širak (Jermenija) - AIK (Švedska) 0:2, prvi meč 0:2

Alaškert (Jermenija) - Kairat (Kazahstan) 2:1, 0:3

Dinamo Minsk (Belorusija) - Černo more (Bugarska) 4:0, 1:1

Debrecin (Mađarska) - Skonto (Letonija) 9:2, 2:2

Željezničar (BiH) - Ferencvaroš (Mađarska), 2:0 1:0

Spartaks (Letonija) - Vojvodina (Srbija), 1:1 0:3

Nome (Estonija) - Vaduc (Lihtenštajn), 0:2 1:3

Omonija (Kipar) - Jagelonija (Poljska), 1:0, 0:0

Inter Baku (Azerbejdžan) - Hafnarfjordur (Island), 2:2 produžeci, 2:1

Gabala (Azerbejdžan) - Čukarički (Srbija), 2:0 0:1

Brondbi (Danska) - Beroe (Bugarska), 0:0 1:0

Od Grenland (Norveška) - Šamrok (Republika Irska), 2:1 2:0

PAOK (Grčka) - Lokomotiva Zagreb (Hrvatska), 6:0, 1:2

Rozenborg (Norveška) - Rejkjavik (Island), 3:0 1:0

UCD (Republika Irska) - Slovan (Slovačka), 1:5 0:1

Botošani (Rumunija) - Legija (Poljska), 0:3 0:1

Stromsgodset (Norveška) - Mlada Boleslav (Slovačka),0:1 2:1

Diferdanž (Luksemburg) - Trabzon (Turska),1:2 0:1

Beitar Jerusalim (Izrael) - Šarlroa (Belgija),1:4 1:5

Trakaj (Litvanija) - Apolon (Kipar),0:0 0:4

Geteborg (Švedska) - Slask (Poljska),2:0 0:0

Hajduk Split (Hrvatska) - Koper (Slovenija), 4:1 2:3

Žilina (Slovačka) - Dačija (Moldavija) 4:2, 2:1

Tun (Švajcarska) - Hapoel Ber Ševa (Izrael) 2:1, 1:1

Njutaun (Vels) - Kopenhagen (Danska) 1:3, 0:2

Rabotnički (Makedonija) - Jelgava (Letonija) 2:0, 0:1

Astra (Rumunija) - Invernes (Škotska) 0:0, 1:0

Mladost (Crna Gora) - Kukeši (Albanija) 2:4, 1:0

Volfsberger (Austrija) - Šahtjor Soligorsk (Belorusija) 2:0, 1:0

Aberdin (Škotska) - Rijeka (Hrvatska) 2:2, 3:0

Linfild (Severna Irska) - Spartak Trnava (Slovačka) 1:3, 1:2

Birkirkara (Malta) - Vest Hem (Engleska) 1:0 (penalima 3:5), 0:1

Komentari / 0

Ostavite komentar