Čović: Posjeta Beogradu je iznuđena

"Susret u Beogradu članova Predsjedništva BiH i premijera Srbije Aleksandra Vučića može diprinijeti smirivanju strasti", izjavio je danas u Sarajevu predsjedavajući Predsjedništva Dragan Čović i dodao da nam ne trebaju novi sukobi već realno sagledavanje problema iz prošlosti.

Bosna i Hercegovina 20.07.2015 | 14:29
Čović: Posjeta Beogradu je iznuđena

"Sastanak u Beogradu će biti prilikla da se riješe problemi među partnerima koji zajedno treba da kreiraju bolji ambijent u regiji", smatra Čović i ističe da se incident u Srebrenici nije smio dogoditi, te da je nakon toga sastanak u Beogradu iznuđen.

"Sad pravimo improvizaciju i nije to posjeta na poziv gospodina Vučića nego smo mi složili stvari složili tako da ispadne na je na njegov poziv'', tvrdi Čović i napominje ta ta njegova tvrdnja možda nije diplomatska ali to je istina.

,,Kontaktirali smo nakon svega što se desilo gospodina Vučića i složili smo se da bi ovo mogao biti način da se nađe rješenje za nastalu situaciju.Na taj način ćemo pokušati i malo smanjiti pritisak koji se dešava u BiH na gospodina Izetbegovića'', kaže Čović i dodaje:

,,Da se ono u Srebrenici nije desilo sada bi tražili rješenje kako će predsjednik Srbije Tomislav Nikolić doći u posjetu BiH,a ne da mi idemo u Beograd.Ova naša posjeta je iznuđena''.

Iako se članovi BH Predsjedništva,prema riječima Čovića,u Beogradu neće sastati sa predsjednikom Srbije,ranije odgođena posjeta Tomislava Nikolića BiH mogla bi se realizovati u septembru ili otobru ove godine.

Čović,koji je preuzeo osmomjesečno predsjedavanje Predsjedništvom BiH,ističe da će u Beogradu vjerovatno biti riječi i o refrendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH u Repubublici Srpskoj,ali nakon susreta Vučić-Dokik cijela ta priča,kako kaže,dobila je optimističan pristup.

Na pitanje šta on lično misli o referendumu odgovara:

,,Mislim da je zbog dinamike i svega onoga što se dešava oko nas nekada neke komentare mudrije prećutati i kroz realan život poslati poruku šta mislite o tom činu.Ja vjerujem da referenduma na kraju neće biti''.

Čović je istakao da su za BiH prioriteti uspostavljanje mehanizma koordinacije i usvajanje plana evropakih reformi.On tvrdi da će oba dokumenta biti usvojena za 10-ak dana.

(BN TV)

 

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

dada

20.07.2015 12:36

Sve je vala na silu...

ODGOVORITE
Name

Dejan.bl

20.07.2015 15:15

Vala i jeste. Drze nas na silu u drzavi zvanoj BiH. Zato, da se razidjemo kao ljudi... Zivela nezavisna Republika Srpska

Name

Ja

20.07.2015 15:31

A kad ga volimo na silu...

Name

gde je Nikolić

20.07.2015 12:40

Kada je Dodik bio u Beogradu kod Vučića, neko je napisao da se sa predsjednikom vlade jedne zamlje sastaje predsjednik vlade druge zamlje, šta je sad ovo predsjednik vlade sa tri predsjednika jedne države...

ODGOVORITE
Name

re dada

20.07.2015 12:48

I na silu je nekad dobro.Bitno je da im bude fino..

ODGOVORITE
Name

Pamet među ljudima

20.07.2015 12:56

Hajde ljudi, neka pamet caruje. Idite ka sređivanju situacije jer nikome, ama baš nikome, zlo ne donosi dobro.

ODGOVORITE
Name

Lapsus Linguae

20.07.2015 12:57

"Kontaktirali smo nakon svega što se desilo gospodina Vučića i složili smo se...____ Za doktora nauka i nije baš nešto pismen.____ Nakon svega što se desilo, kontaktirali smo gospodina Vučića, i složili se...

ODGOVORITE
Name

Lapsus Linguae

20.07.2015 17:35

Momci, umjesto da učite gramatiku i semantiku to jest pravilan redoslijed riječi u rečenici, vi branite ljubljenog šefa i lupate minuse.

Name

marko samardzic

20.07.2015 13:14

Covicu ti si medju prvih 5 krivaca za ekonomski genocid!!!

ODGOVORITE
Name

Savo

20.07.2015 13:20

Samo pljacka kod Vas politicara nije na silu, ona ide glatko i oko toga se vrlo lako dogovorite, jos ako potpisuju drugi a vi dijelite pllijen kuce ljepse i zdravije za vas. I jos se molite bogu, krstite, i gledate nasu djecu u oci.

ODGOVORITE
Name

valter

20.07.2015 14:53

Balkanski cirkus se nastavlja , raja kupuj karte dok još ima !

ODGOVORITE
Name

Koji LJ.

20.07.2015 15:15

koji ljigavac. Nigdje ga nije bilo po latinskom receptu "sacekaj da se poubijaju" pa onda stupi na scenu kao spasilac. Samo koga kad svi budu ukokani. E moj covicu, pa ti sam sebe nazva lazovom, a da ne kazemo sto osramoti ostale kolege. Pa i ako ste isprovocirali reakciju - pricu da vas Vucic kao toboze pozove, bar si o tome mogao da cutis. Nagovorili ste iskrenog Vucica da on sam to tako postavi , pa mu sad (ponovo) zabiste noz u ledja. Tesko hrvatskom narodu u BiH kad ga ti predstavljas. Tebi, ali i Dodiku i Izetbegovicu su samo vasi dzepovi vazni. Ko j.... e narod. Boze, boze, KAKO ISPADE LJIGAV I BEZ KICME

ODGOVORITE
Name

bn

20.07.2015 15:19

Kako će Izetbegovic Pogledati Vučić u oči,

ODGOVORITE
Name

Mika

20.07.2015 15:46

vrlo lako

Name

Jasenko

20.07.2015 16:02

Tri jahača malo jača odjahaće na noge srpskom premijeru da mu se izvinu za incident u Srebrenici iz koje je jedva izvukao živu glavu.To se očekuje, prije svega od Bakira koji bi konačno trebao da iskreno prihvati pruženu ruku pomirenja od strane g-dina Vučića i da prestane sa konstantnim optuživanjem srpskog naroda i njegovih lidera.Ali, nažalost, vidjećemo i čućemo da će on, čim se vrati iz BGD, početi po starom.

Name

lav

20.07.2015 19:12

Kako ce pogledati Bakir u oci Vucicu pa to je babin sin on nema ni obraza ni karaktera i sa Alijom su se Srbi dogovarali i svaki puta je kukavicki pogazio obecanje. Kad Bakir ima obraza da ode u Srebrenicu ciji je zlocin dogovorio njegov babo sto te onda cudi za posjetu Srbiji

ODGOVORITE
Name

Zero

21.07.2015 08:05

Jest nam preddsednik lijep ,ko da je nas.

ODGOVORITE