Rim zbog nemara propada

Rim se i stotinama godina nakon što su izgrađeni, može pohvaliti ostacima velikih crkava, muzeja i fontana. Međutim, zbog slabe organizacije, na velikom broju drevnih građevina mogu se videti čak i grafiti, dok sam centar opsedaju pacovi.

Putovanja 17.07.2015 | 09:24
Rim zbog nemara  propada

Jedna vlasnica malog pansiona kaže da su se turisti prošle godine žalili na to što “metro nikad ne stiže na vreme, stanice su prepune žeparoša, a ulice đubreta”.

“Umesto da se stvari poprave, situacija se pogoršava”, kaže ona.

Štaviše, grad je na ivici kolapsa, tvrdi predsednik Privredne komore. “Neprihvatljivo je da gradonačelnik grada koji važi za jedan od razvijenijih, može da ga dovede u stanje takve propasti”, rekao je on.

Grad duguje 15,5 milijardi dolara, a velika je verovatnoća da su milioni zapravo pare mafijaša. Optužbe o korupciji pogađaju i sadašnju i bivšu administraciju.

Gradonačelnik Ignacio Marino nije do sad povezivan s mafijom, ali neki od njegovih službenika jesu.

Najbolji primer nereda u Rimu je aerodrom Fiumicino, najveći u Italiji, koji je delimično zatvoren posle požara 7. maja.

Iako je vatra zahvatila samo deo jednog terminala, nedeljama je bio zatvoren zbog straha od zagađivača, što znači da se oštećeni materijali nisu mogli izvući odatle.

Zato aerodrom i danas miriše na zagorelu plastiku, a svakog dana se otkaže 40 odsto letova.

“Potrebno nam je čudo Gospodnje da Rim dovedemo u pristojno stanje”, rekao je šef Privredne komore.

B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar