Može li Novak da stigne Rodžera i Rafu po broju gren-slem titula?

Novak Đoković postao je u nedelju peti teniser u istoriji Open ere po broju osvojenih Gren slemova, pa se mnogi ponovo pitaju koja je njegova granica.

Tenis 16.07.2015 | 19:20
Može li Novak da stigne Rodžera i Rafu po broju gren-slem titula?

Srpski teniser osvojio je deveti Gren slem u karijeri, a neki misle da može da stigne Rafaela Nadala (14) ili čak i Rodžera Federera (17).

Srpski teniser je u intervjuu za CNN rekao da ne razmišlja o broju Gren slemova, ali je i dodao da bi bilo neverovatno ostvarenje kada bi sustigao nekog od svojih najvećih rivala.

„Ne želim da kažem da je sada prerano govoriti o tome jer je ovo verovatno pravi trenutak za tako nešto, ali sam još uvek daleko, daleko od toga“, rekao je Đoković o sustizanju Nadala i Federera po broju Gren slem titula.

Mnogi takođe smatraju da se karijere najvećih tenisera ne mogu gledati samo kroz broj osvojenih Gren slemova. Novinar ’Vol Strit žurnala’ Tom Perota objavio je u ponedeljak članak u kojem se osvrnuo na neka nestvarna ostvarenja Đokovića koja ga čak stavljaju ispred Rodžera Federera i Rafaela Nadala.

Novak se izjednačio sa Federerom u međusobnim duelima (20-20), bolji je od Švajcarca kada su u pitanju mečevi u finalu Gren slemova (2-1), ali i kada su u pitanju mečevi na Gren slemovima (7-6). Takođe, od 15 finala protiv Federera dobio je 10 pa s razlogom može da bude stvrtan na isti nivo kao i po mnogima najveći u istoriji.

Takođe, Novak je i jedini teniser koji je pobedio Federera i Nadala na svim Gren slemovima, a u međusobnim mečevima protiv Nadala ima samo dve pobede manje – 21-23 (u jednom trenutku je bilo 14-4 za Španca). Đoković je prošlog meseca u Parizu postao i tek drugi teniser koji je Nadala pobedio na Rolan Garosu, a to čak nije pošlo za rukom ni Federeru.

Protiv Nadala je u minusu kada su Gren slemovi u pitanju (3-4 u finalima i 4-9 ukupno), ali i protiv Nadala vodi kada su u pitanju finalni mečevi na svim turnirima – 12:10.

Ipak, Gren slemovi su ono što se pamti u tenisu, a nekadašnji britanski teniser Tim Henman smatra da Đoković ima priliku da sustigne najveće rivale i u ovoj kategoriji.

„On je trenutno na vrhuncu, ja mislim da može da ostane na vrhuncu još pet ili šest godina. Ako tako postavite stvari, tokom pet godina će biti odigrano 20 Gren slemova i ja vidim da će Novak uskoro povećati broj osvojenih najvećih trofeja", smatra Henman.

Novak ipak ne želi da ulazi u procene koliko bi mogao da osvoji Gren slemova do kraja karijere.

„Ja znam koliko je potrebno da bi se osvojio samo jedan Gren slem, potrebno je mnogo truda i mnoge stvari moraju da se poklope. Bilo bi neveraovatno kada bih stigao njih dvojicu po broku Gren slem titula, ali iskreno ne razmišljam o tome u ovom trenutku“, dodao je srpski teniser.

Najviše osvojenih Gren slemova u Open eri:

1. Rodžer Federer 17
2. Pit Sampras i Rafael Nadal po 14
4. Bjern Borg 11
5. Novak Đoković 9
6. Džimi Konors, Ivan Lendl i Andre Agasi po 8
9. Džon Mekinro i Mats Vilander po 7

Šta mislite, koja je Novakova Gren slem granica i da li može da stigne Federera i Nadala?

Komentari / 0

Ostavite komentar