Jokan na žestokom udaru nakon poraza od Maltežana!

Loše je počelo po našeg stratega Slavišu Jokanovića u Izraelu, pošto je na svojoj prvoj utakmici na klupi Makabija iz Tel Aviva poražen na Malti od Hiberniansa (2:1). To je očekivano izazvalo veliku ogorčenost izraelske javnosti, koja očekuje od Makabija da se ove godine plasira u Ligu šampiona, što je do sada uspeo samo u sezoni 2004/05.

Fudbal 16.07.2015 | 12:20
Jokan na žestokom udaru nakon poraza od Maltežana!

Posle angažovanja Johana Krojfa na mesto sportskog direktora i dva učešća u grupnom takmičenju Lige Evrope, 2011/12 i 2013/14, čelnici „žutih” su procenili da je vreme da se ponovo izbori plasman u elitno takmičenje, i u tu svrhu su doveli Jokanovića, trenera koji je prošle sezone izborio sa Votfordom plasman u Premijer ligu.

Naš trener je tim uspehom sebi podigao cenu i privukao pažnju nekoliko premijerligaša, pre svih Sanderlenda, ali na kraju se ipak opredelio za ambiciozni Makabi i učešće u Evropi.

Dobio je međutim šamar već na startu takmičenja u kvalifikacijama za Ligu šampiona od prvaka Malte, posle čega je isplivalo na površinu da od svog dolaska Jokanović nije uspeo da izgradi dobar odnos sa svojim igračima.

„Trenerova taktika nije bila uspešna. Njegov sistem nije bio jasan nikome od nas. Posebno kada je u igru ušao Omri Ben Haruš, nikome nije bilo jasno šta treba da radi. Očekivalo se od Miče i Ben Haima da rade stvari koje ne znaju. Svi smo sada dospeli na crnu listu izraelskog fudbala. Svi igrači, Slaviša Jokanović, Johan Krojf... Sramota je za klub kakav je Makabi Tel Aviv”, rekao je neko od igrača Makabija na aerodromu prilikom povratka sa Malte, preneli su izraelski mediji, koji međutim nisu otkrili o kom fudbaleru je reč.

Izraelci podsećaju i na to da je Jokanović pred put na Maltu više puta izjavio kako su klubu neophodna pojačanja, ali je u Makabi do sada stigao samo iskusni štoper Tal Ben Haim (33) kao slobodan igrač, pošto mu je istekao ugovor sa Čarltonom. Sa druge stane, ekipu je napustio desni bek Šeran Jeini, koji je potpisao za Vitese.

„Nismo došli da pobedimo. Hibernijan je igrao bolje od nas, sa više strasti i ambicije. Moramo da promenimo pristup do revanša. Ne možemo da očekujemo da igramo fudbal bez strasti i da pobedimo. Pričali smo mnogo o našim uspesima u prošloj sezoni, ali u fudbalu nije važno šta je bilo, već samo ono što sada jeste”, rekao je posle meča Jokanović.

Evidentno je da će neke stvari morati hitno da se promene u najtrofejnijem izraelskom klubu (sa 21. titulom nacionalnog šampiona), ukoliko žele da imaju uspešnu sezonu i ostvare neki značajniji rezultat u Evropi.

Od većih uspeha na kontinentalnim takmičenjima Makabi ima osvojene dve azijske Lige šampiona, 1969. i 1971. godine, pre nego što je izraelski fudbalski savez prešao pod pokroviteljstvo UEFA, pod kojim međutim nije imao toliko dobar rezultat.

Najdalje je stigao u već pomenutoj sezoni 2013/14, kada je eliminisan u šesnaestini finala Lige Evrope od Bazela, sa ukupnih 3:0.

Komentari / 0

Ostavite komentar