Neobične navike koje produžavaju život!

Koži treba dopustiti da postane malo prljava. Na taj način je izlažete dobrim bakterijama i podstičete proizvodnju dobrih ulja.

Zdravlje 15.07.2015 | 11:36
Neobične navike koje produžavaju život!

Za produženje životnog veka dovoljno je pratiti nekoliko osnovnih pravila - zdravo se hraniti, prestati pušiti, redovno vežbati i izbegavati opasne aktivnosti. Uz sve to, postoje neobične navike koje bi trebalo da uvedete u svoju rutinu jer ćete na taj način smanjiti rizik od prevremene smrti.

Ostvarujte svoje ciljeve

Osobe koje neprestano rade na ostvarenju svojih ciljeva imaju duži životni vek, u odnosu na osobe koje se prepuste i ne ostvaruju svoje ciljeve. Određivanje ciljeva nam daje razlog i motivaciju da živimo. Uvek treba težiti nečem boljem. Kada ostvarujete neki cilj, osećaćete se bolje i bićete srećniji, a već je dokazano da srećniji ljudi žive duže. Pronađite nešto u čemu uživate i što vašem životu daje smisao.

Ređe se tuširajte

Koži treba dopustiti da postane malo prljava. Na taj način je izlažete dobrim bakterijama i podstičete proizvodnju dobrih ulja. Veliki broj higijenskih proizvoda uklanja zaštitna ulja s kože i sve dobre bakterije. Tada koža, koja je najveći ljudski organ, postaje sklonija starenju, alergijama i ekcemima. Kožu povremeno ispirite običnom vodom i preskačite higijenske proizvode ili izaberite one koji su potpuno prirodni i ne sadrže štetne hemijske spojeve.

Održavajte higijenu doma

Vaš dom uvek treba da bude uredan. Prvi razlog je što nema smisla živeti u domu koji je neuredan i koji ne zadovoljava osnovne higijenske uslove. Drugi razlog je što nečist i neuredan dom povećava nivo stresa. Poslednji ali ne i manje važan razlog je taj što redovno čišćenje doma znači redovno kretanje.

Smejte se

Smeh je dobar za vas. Smanjuje nivo kortizola, popravlja raspoloženje, snižava nivo krvnog pritiska i čini vas privlačnijom osobom. Kako možete postići da se češće smejete? Okružite se prijateljima, naročito onima koji su pozitivni i koji popravljaju raspoloženje. Izbegavajte negativne i kritične osobe koje u vaš život donose negativnost. Prijatelje birajte mudro.

Budite ljubazni

Oni koji su većinu vremena ljubazni imaju manji rizik od nastanka niza bolesti. Takođe, istraživanja su pokazala da ljubazne osobe imaju više samopouzdanja i manje su neurotične. Budite ljubazni prema drugima i na svet gledajte pozitivno. Verovatnoća da ćete živeti duže će se početi dramatično povećavati.

Jedite začinjenu hranu

Začinjena hrana je odličan izvor antioksidanata i može produžiti životni vek. Kurkuma i ljute papričice imaju odlična protivupalna svojstva. Šta je nivo upale u telu manja, to se smanjuje rizik od nastanka niza bolesti i produžava životni vek.

Umereno konzumirajte alkohol

Ako svaki dan popijete malu količinu alkohola, podstaći ćete svoje zdravlje. Umerena konzumacija alkohola, pogotovo crnog vina, može podstaći rad celokupnog organizma.

Meditirajte

Meditacija je odličan način da smanjite nivo stresa, a brojna istraživanja su pokazala da povišen nivo stresa ima negativan efekat na zdravlje. Meditacija podstiče oslobađanje enzima koji obnavljaju telomere. Dugi i zdravi telomeri pomažu u prevenciji ćelijskih mutacija i oštećenja.

Kurir stil

Komentari / 0

Ostavite komentar